27Ian

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

PIAȚA ARMELOR

fotografie de Andrei Vocurek, sursa: kerurov.ru

La început era un lac, o mlaștină. Pe locul unde astăzi este Piața Armelor în perioada de început a cetății medievale exista o mare mlaștină menținută în starea aceasta de apa râului Cibin ce trecea prin spatele ei.

reconstituirea Sibiului la 1300, apud Hermann Fabini. în stânga se poate vedea mlaștina ce ocupa spațiul unde astăzi se regăsește si Piața Armelor.

Această mlaștină a fost una din pavezele naturale ale primei așezări a Sibiului alături de râul Cibin și pădurea al cărui ciot este astăzi Dumbrava Sibiului. Așezarea în apropierea unor elemente naturale greu de depășit era o practică obișuită a întregului Ev Mediu european, iar Sibiul nu face excepție de la regulă.

Am putea crede că existența acestei mlaștini naturale a inspirat mai târziu crearea teșutului de mlaștini artificiale pe care sibienii le-au creat în jurul cetății dar aici suntem pe terenul speculației.

Studiile istoricilor sibieni au revelat că după 1300 locuitorii cetății au început treptat a seca mlaștina din vestul așezării. Nevoia de mai mult spațiu pentru locuitorii al cărui nume creștea tot mai mult pe parcurs ce Sibiul devenea cel mai fierbinte punct al Transilvaniei.

Piața Armelor, fotografie din 2010

Piața Armelor a luat naștere din întâlnirea diferitelor parcele și a drumurilor trasate de acestea. Piața Armelor a devenit nucleul zonei de vest a Orașului de Jos.

Zona este fortificată odată cu întregul Oraș de Jos în secolul al XV-lea. Piața devine rapid unul din centrele importante ale cetății. În secolul al XVI-lea aici se construiește clădirea ce a devenit Arsenalul orașului.

clădirea vechiului Arsenal, fotografii dup 2005.

arsenalul orașului, imagine de la începutul secolului al XX-lea

clădirea Arsenalului, fotografie din 2010

Momentul de glorie al clădirii este în timpul războiului civil din Transilvania cand Sibiul este centrul de rezistență împotriva lui Zapolya. În această clădire a lucrat Konrad Haas (despre acest mare sibian am scris aici) după venirea sa la Sibiu și tot aici ți-a desfășurat experimentele ce au dus la inventarea rachetei.

Konrad Haas

Clădirea trăiește până astăzi ca o clădire militară ondiferent de armata care a administrat-o. Ea rămâne în continuare cea mai imporatant clădire, ce a rezistat din Evul Mediu. Restul clădirilor sunt construite în perioada baroc și eclectică.

clădire de secol XVIII din Piața Armelor.

Astăzi zona este una dintre cele mai pitorești ale cetății medievale pe care trebuie neapărat să o vizitați și să descoperiți cum omul a transformat natura și a creat unul din locurile pitorești ale Sibiului și de ce nu ale lumii medievale.

piața Armelor, sursa: bing.com

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. cen ziua respectivă, am cam scăldat-o cu friugl… doar puţin am suferit, la serviciu! Lunea e ziua de masaj, nenea avea calorifere electrice, era chiar prea cald, după asta, am fost la nişte prieteni, au gătit pe plită electrică, nu-ţi spun ce, că poate eşti la serviciu şi nu se face să leşini de poftă… ceend am ajuns acasă, aveam deja gaz… :))

  2. Bogdane, eu ii invidiez pertnu mediteraneismul lor. Spaniolii si grecii au atatea lucruri in comun, in ciuda genelor atat de diferite.Muncesc un pic, dorm la pranz o ora, apoi se fac ca muncesc pana la sfarsitul programului si pleaca acasa la masa si somn. Perfect!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*