1Aug

SAMUEL MICU KLEIN – 10 MARI SIBIENI

A fost nepotul lui Inochentie Klein. Numele românesc este Maniu Micu. S-a născut la Sadu, lângă Sibiu în 1745. Învaţă la Sibiu şi la Blaj. Studiile le continuă la Viena la Colegiul „Pazmanian” (aici studiază filosofie şi teologie).

Urmează paşii unchiului său, intrând în ordinul monahal al Sfântului Vasile cel Mare. În 1762 va fi hirotonit. Se va retrage la Blaj la mânăstirea „Sfânta Treime” unde se va dedica studiului. A scris o serie de lucrări de teologie, de analiză a vieţii sfinţilor părinţi ai bisericii dar şi de istoria Bisericii.

A fost profesor la gimnaziul de la Blaj şi apoi la seminarul „Santa Barbara” din Viena, unde va fi „prefect de studii”. Este perioada când publică cele mai importante lucrări şi cercetări ale sale. În ultimii doi ani de viaţă va fi cenzor al tipografiei Universităţii din Budapesta pentru lucrările de limba română.

A fost unul dintre principalii militanţi ai emancipării naţiunii române şi unul dintre fondatorii Şcolii Ardelene. În 1791 este semnatar al Supplex-ului transmis împăratului de la Viena.

Este unul dintre autorii lucrării „Elementa linguae daco-romanae sive valachicae” publicată la Viena în 1780. a iniţiat mai multe lucrări de lexicografie („Lesicon românesc-latinesc-unguresc-nemţesc” sau „Lexiconul de la Buda”). A publicat nenumărate lucrări de analiză a istoriei românilor. Multe dintre lucrările sale sunt editate la Sibiu.

Moare în 1806 la Budapesta.

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. tocmai/de asemenea studiez din greu pt unul dintre marii istorici ardeleni,”venerabilul istoric al Ardealului ,Samuil Micu Klein” :) si pt facultate de asemenea.Interesant,un alt domn profesor Razvan Pop al Sibiului,si incantata :),sa va cunosc de pe aici ,picandu-mi la ochi chiar frumosul Sibiu si al domnului nostru actual presedinte al tarii :).Si care speram sa ne faca cat mai mandri si pe noi ardeleni si ca presedinte al tarii.

  2. pt Gabriela Maria

    iti multumesc pentru cuvinte, desi nu sunt profesor. in rest sunt in asentimentul urarilor…

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*