15Iun

WOLF VON AICHELBURG – 10 MARI SIBIENI

Se naste in Austro-Ungaria in 1912, in oraşul Pola (actualmente in Croatia) provenind dintr-o familie de ofiteri de marina. Dupa razboi, in 1919, tatal sau decide a se muta in Romania. Lucreaza la Galati iar in 1922 se muta la Sibiu.

Studiaza la Sibiu (la actualul Colegiu Brukenthal), apoi la Cluj (Facultatea de Litere), devine profesor si preda la Sibiu si apoi la Mediaa. In timpul razboiului este traducator la „Directia Presei”.

Dupa Cel de Al Doilea Razboi Mondial, autoritatile comuniste il vor aresta in 1948 pentru tentativa sa esuata de a fugi din tara. Va fi eliberat in 1952, cu domiciliul fortat dar este reincarcerat in 1959 fiind implicat in „Procesul scriitorilor germani”. Este condamnat la 25 de ani de munca silnica, isi pierde toate proprietatile si toate drepturile civile. Este eliberat odată cu amnistia generala din 1964 si reabilitat in 1968. Din pacate va fi in continuare urmarit de Securitate. Reuseste a emigra in RFG in 1981. Moare in 1994 in Palma de Mallorca, inecat.

Primele scrieri le realizează la 16 ani. Debuteaza in “Siebenburgisch – Deutsches Tageblatt” la Sibiu. Traduce “Istoriei literaturii moderne romane” a lui Basil Munteanu si o publica la Viena in 1934. Continua sa scrie in toata aceasta perioada, traduce, chiar are si o activitate jurnalistica. Colaboreaza cu Cercul Literar de la Sibiu si cu membrii acestuia. Calatoreste in toata Europa. In Romania publica sub pseudonimul Toma Ralet. Poarta corespondenta incepand cu 1970 cu Emil Cioran. Dupa emigrarea in RFG colaboreaza cu nenumarate reviste (inclusiv cele ale diasporei romane din Occident) si cu „Europa Libera”. Traduce literatura romana.

Ultima carte ii este publicată post – mortem la Sibiu in 1996. Pe langa scrierile sale el a avut o activitate artistica cu nenumarate expozitii dar si o muzicala, compunand concerte, sonate, etc…

Distribuie articolul:

3 comentarii

  1. Felicitari pentru omagierea unui mare sibian. Poet si cerchist sibian, traducator si compozitor Wolf von Aichelburg ar trebui amintit si repus in cultura noastra contemporana.
    Sper ca in 2012 sa pot organiza un centenar Aichelburg la Sibiu.
    Am nevoie de sprijin din partea celor ce l au cunoscut, dar si de cel al autoritatilor.

  2. pt cibinensis

    cu cea mai mare placere am sa ajut. intretimp daca doresti, te asteptam alaturi de noi.

  3. desigur ! ne vom intalni la sibiu.
    de fapt r luca mi a vorbit de tine

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*