30Mai

ISTORIA ORASULUI NOSTRU, SIBIU

DE LA O BILA AURIE LA UN FORUM (HOTELUL CU CINCI DENUMIRI)

promenada Bretter si cladirea actualului hotel „Continental Forum”, in planul apropiat vedem gradina de vara, in plan departat se pare ca este cafeneaua Habermann, unde se pare ca George Cosbuc scria deseori poeziile sale, unde Slavici se retragea dupa editarea Tribunei sau unde Caragiale va poposi deseori.

Cladirea hotelului Continental Forum este de factura clasicista, dar a suportat importante modificari mai ales in 1924, cand s-a definitivat fatada actuala. Stim ca edficiul Casei Habermann a fost construit intre anii 1876 – 1877, fiind asezat pe Bretter ceea ce in acea perioada era promenada cu cel mai mare trafic pietonal al orasului. La inceputul secolului al XIX-lea aceasta promenada era singura cale de acces dintre cartierul Josefin si principala strada comerciala a cetatii medievale.

forma prima a actualului hotel, prima cladire cea denumita Habermann. vederea este realizata dinspre Piata Hermann (actuala Piata a Unirii) probabil din dreptul intrarii in Cazarma 90, la inceputul secolului al XX-lea. se observa ca hotelul avea doua etaje si un parter elevat. se poate observa de asemenea promenada care era deja amenajata. intrarea se facea prin corpul stang al cladirii.

promenada Bretter, vedere de dinaintea Primului Razboi Mondial. ea este realizata din dreptul fostei intrari principale. se poate observa balconul clasicist ce se afla la primul etaj (astazi el are o forma modernista in urma modificarilor din anii `20)

corpul nou, construit in jurul Primului Razboi Mondial. se poate observa ca intrarea in hotel se facea la coltul strazi Saguna cu promenada Bretter.

imagine a hotelului din anii `70. se poate observa ca intrarea se remutase in locul initial, unde se mentine pana astazi, usa prima fiind schimbata. se poate de asemenea nota si parcarea amenjata in acea perioada.

aspectul hotelului in anii `90. fotografia este realizata totusi dupa anul 2000. aici se observa adaugarea celui de al treilea etaj precum si balcoanele modificate.

aspectul actual al hotelului, dupa restaurarea din anii 2006 – 2007. formele sunt mentinute dar sunt mai bine punctate.

In 20 aprilie 1853, era inaugurat la primul etaj al hotelului „La Bila Aurie” intaiul telegraf din oras. Emil Sigerus puncteaza existenta acestui hotel pe locul unde astazi se afla Hotelul Bulevard. Intretimp regasim acelasi hotel sub denumirea de Habermann. Acesta se dezvolta construind o noua aripa ce va primi denumirea de „Bulevard”. In 1914, Mitropolia Ortodoxa va prelua cladirea reamenajand-o. Ei vor definitiva aspectul actual in 1924, cand vor reface al treilea corp care il continua pe cel principal, prelungind astfel hotelul pana la intersectarea strazilor Balcescu si Saguna. Noul hotel se va denumi in perioada anilor `30 – `40 „Europa”. Comunistii il vor redenumi Bulevard, nume ce si-l va mentine pana in 2007 cand va fi cumparat de lantul hotelier Continental si va deveni „Continental Forum”.

detaliu din harta lui Mirando Visconti (1692). se poate observa ca pe locul actualului hotel in acea perioada se aflau cateva lacuri si mlastini precum si un parau (care exista si astazi doar ca este acoperit). acestea faceau parte din sistemul de fortificatie a cetatii medievale, dar erau folosite si pentru apa si pentru irigare.

detaliu din harta Sibiului de la 1845. este perioada in care terenul este nivelat si pregatit pentru transformare in parcele.

harta Sibiului din 1914. aici pe cladirea actuala a hotelului se pot vedea doua cifre: 17a si 18. la 17a legenda noteaza hotel Boulevard iar la 18 legenda noteaza Habermann. astfel se poate observa ca intreaga cladire se construise inainte de razboi.

Hotelul era considerat echivalentul hotelului Corona din Brasov. Mijlocul secolului al XIX-lea propune o deschidere a orasului. Deschiderea urbanistica care a suportat-o Sibiul, a dus la o deschidere a societatii. Fluxul militar si administrativ rezolvat fiind prin construirea complexului militar a dezvoltat si un flux de populatie, oameni de afaceri, politicieni, turisti etc.. care veneau spre Sibiu. Acest flux a fost rezolvat de o noua realitate, hanul medieval fiind inlocuit de hotelul modern cu mult mai multe facilitati. Hotelul Bulevard a fost construit tocmai in acest sens. Veduta lui August Sporner din 1883, ne ofera o imagine originala a constructiei. Astfel imaginea din secolul al XIX-lea difera de cea actuala, prin lipsa corpului adaugat probabil in jurul lui 1924 la vechiul corp, diferenţierea fiind reducerea pantei acoperisului de pe traveele laterale si eliminarea celui intermediar. In continuare ne vom referi la cladirea construita in perioada habsburgica.

hotelul Habermann in veduta Sibiului realizata in 1883 de catre August Sporner. veduta lui Sporner reprezinta cladirea cu doar doua etaje ceea ce dovedeste ca edificiul a fost inaltat in perioada interbelica

hotelul Europa, in anii `30. fotografie realizata de Emil Fischer (colectia Muzeului National Brukenthal)

Planul este in forma de L, format fiind din doua corpuri unul paralel cu aliniamentul strazii si unul perpendicular pe strada. Soclul este jos, cu un parter inalt delimitat de brau orizontal fata de corpul etajelor. Hotelul are, subsol, parter si trei etaje. Corpurile laterale sunt amenajate in rezalit.

hotelul Continental Forum in 2007

intrarea actuala a hotelului. fotografie realizata in 2008

Fatada este la nivelul primului si celui de al doilea etaj, decorata de pilastrii de ordin colosal, aparenti, care delimitează traveele. Al treilea etaj este delimitat de asemenea de un brau profilat. Parterul este decorat cu elemente bosate. In dedesubtul ferestrelor de la primul etaj este aplicat un ancadrament decorat cu balustrii. O fotografie de arhiva ne arata ca ferestrele de la etajul intai, erau decorate cu un fronton triunghiular profilat sustinut de console. La cel de al doilea etaj ferestrele sunt decorate cu cate o cornisa profilata. Aceeasi fotografie ne ajuta in a presupune cum arata poarta originala, care era probabil din lemn in doua canaturi si lumina. Trecerea spre spatiul acoperit care astazi nu mai exista este marcata de o balustrada de balustrii.

Balcoanele de pe fatada laterala dreapta in număr de trei cate unul la fiecare etaj sunt adaugate secolul trecut, ele neexistand in prima forma. La parterul cladirii avem astazi ferestre dreptunghiulare cu finalizare semicirculara care de asemenea au fost adaugate tot in secolul al XX-lea.

Din nefericire aspectul original al interiorului acestui hotel, nu mai poate fi observat cu ochiul liber, modificarile masive ducand la schimbarea imaginii originale.

Distribuie articolul:

11 comentarii

  1. Am citit cu interes istoria hotelului în care am stat de atâtea ori. Foarte interesant!

  2. pt Jimmy

    multumesc frumos

  3. 1.Am o nedumerire: pe cine consideram sibieni, cei nascuti in Sibiu, cei care au o legatura intr-un fel cu Sibiul, sau cei care s-au stabilit in Sibiu..sau toti?
    2.Lista nu ar trebui limitata; personalitati au fost si in timpul comunismului.
    3.Ar fi mai comod si eficient : cu un click pe numele personalitatii respective sa se deschida prezantarea sa.
    4.Laudabila initiativa ; succes!

  4. pt nelu

    ii luam pe toti in considerare care prin munca, originea sau mostenirea lor si-au legat numele de Sibiu. Saguna nu s-a nascut in Sibiu dar este o personalitate atat de puternica a orasului incat nu o putem omite.

    cum am spus de fiecare data, lista nu este finala. daca aveti propuneri, veniti cu ele.

    la cei la care am publicat deja biografia, se poate face acest lucru (click pe nume).

    multumesc, urmareste-ne in continuare.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*