16Noi

LICENTIAT IN SIBIU.

In fiecare duminica voi dedica aceasta pagina Sibiului si istoriei sale. Este important sa ne cunoastem orasul si oamenii ce l-au cladit.

5 MARI CONTROVERSE DIN ISTORIA SIBIULUI

1. CEDONIA

Prima controversa nu este legata de istoria propriu zisa a localitatii din perioada romana. Hartile Imperiului Roman arata ca in zona raului Cibiu, cam pe unde astazi se aseaza Sibiul, exista o locatie denumita Cedonia.

Ea a revenit constiinta localnicilor, tarziu in cel de al 20-lea secol adusa mai mult de istoricii romani care doreau sa dovedeasca continuitatea romana pe acest teritoriu.

Nimeni nu stie unde este Cedonia. In repertoriul arheologic al judetului Sibiu, al profesorilor Pinter si Luca, se arata clar, ca pe teritoriul vechii cetati medievale a Sibiului nu a existat vreo constructie romana. Doar in Gusterita s-a descoperit ceva ce poate fi considerat de acest fel.

2. CIBINIUM

De unde vine numele de Sibiu? Nimeni nu stie exact. Cei mai multi spun ca vine de la Cibin si de la o localitate (sau doar numele raului in latina) Cibinium, atestata inaintea Hermannsdorff-ului. E clar ca nu putea fi denumirea latina a localitatii sasesti.Aceasta era Villa Hermanii.

Unii istorici sustin ca a existat o alta asezare peste care s-a dezvoltat cetatea. Dar arheologii nu au descoperit absolut nimic in acest sens.

3. CAPELELE ORASULUI

Sf. Ladislau, Sf. Johann, Sf. Stephan. Acestea sunt hramurile celor trei capele care au existat in Piata Huet. Sunt capele comunitatii de colonisti. Unii sustin ca ele reprezentau poparele asezate (flandrezi, saxoni, neerlandezi, etc…). Se mai vehiculeaza si numele de Sf. Nicholaus sau Sf. Maria.

Nici locatiile nu sunt clare sau hramurile. Unde era Sf Ladislau? Dar Sf. Johann? Rotonda proastpat confirmata ce hram purta. Ipotezele sunt nenumarate dar inca nimeni nu stie sigur.

4. CARE A FOST PRIMUL ROMAN CE A STAT IN CETATE?

Istoria spune acesta ar fi fost episcopul Moga. Dar in Evul mediu este atestat un anume comerciant Radu de Longocampo (Campulung). Acesta era sas sau roman. Comunitatea de la Campulung infiintata de sasi era eterogena in secolul al XVI-lea.

Istoricii inca nu au cercetat indeajuns acest aspect.

5. MANASTIREA DOMINICANA.

Istoria locala ne invata ca actuala biserica a Ursulinelor, a fost in trecut biserica manastirii dominicanilor. Documentele si cercetarile arheologilor, atesta ca in zona garii a existat o manastire considerata a fi tot a dominicanilor. dar aceasta nu se putea intinde pana in interiorul cetatii si pana in zona bisericii Ursulinelor.

Sunt multe anomalii care inca nu au fost elucidate.

BONUS: Cum a aparut culoarul peste care astazi este asezat Podul Minciunilor?

Distribuie articolul:

10 comentarii

  1. cand s-au facut renovari la biserica evangelica imediat dupa revolutie stiam ca in spate (zona altar si mai deprte in spate dincolo de zid) s-au desoperit ramasitele unei basilici romane. Nu e asa? Asta ar fi dovada unde a fost Cedonia! Am citit si eu teoria cu Gusterita dar iata ca Tondach se grabeste sa sape…plus ca alte sapaturi anterioare pentru minerit facute acolo s-au facut mereu fara supravegherea arheologilor.

    Mai tb sa tinem cont si de faptul ca Sibiul a fost mereu o asezare vie deci s-a contstruit si distrus la greu chiar de localnici. Ce ii putea impiedica pe sasi sa indeparteze urmele romane ce statea in calea extinderii orasului mai ales ca in Evul Mediu constructia de tuneluri de salvare era la mare moda….

  2. pai pot sa-mi asum eu provocarea aceea? ca proaspat student in anul I la facultatea de istorie, am auzit, ca inainte de a fi construit podul, deasupra pasajului erau construite case. Aceste case aveau incorporata in structura lor o gaura in podea, deci rol de aparare, prin care ocupantii caselor trebuiau sa arunce diversi bolovani in caz de asediu. Acesti cetateni care stateau in casele cu rol de aparare erau scutiti de anumite taxe anuale. Intr-un final aceste case au fost distruse, si inlocuite printr-un pod pentru a se fluidiza traficul in acea zona. Am dreptate ?

  3. pt Valentin

    E un inceput dar tot nu ai explicat de ce e acel culoar format. Intradevar pana in 1851 aici au existat case, chiar si o poarta de intrare in Piata Mica. Gaura in podea ramane doar speculatie si mai mult ca sigur e doar o poveste frumoasa fara pic de adevar.

    Dar si casele acelea erau construite tot pe culoar. Asadar intrebarea ramane valabila.

  4. pt Calin

    am reparat aceasta greseala si pe blogul tau. In Piata Huet sub biserica evanghelica a existat o biserica romanica si nu romana. Adica construita in stilul romanic in perioada secolelor 12-13. Nu are nici o legatura cu Cedonia.

    Pe locul unde s-a dezvoltat orasul nu s-a descoperit, inca, o ramasita din perioada romana, adica fundatie de constructie, necropola, etc… In Gusterita s-a descoperit cate ceva.

    Ceea ce spui tu, indepartarea urmelor romane, este fizic imposibil. In Cluj, Alba Iulia, Mainz, Trier, Londra, Verona, Split, etc… nu s-a intamplat asa ceva si este absolut imposibil ca Sibiul sa fie unicul oras din lume in care sa se fi intamplat asa ceva. Nici comunistii cand demolau nu aveau cum sa faca ca o cladire sa dispara de tot. Urme ale caselor exista si acum in pamant.

    Pe acest teritoriu al Sibiul, exista dovada de viata continua din secolul al 11-lea. Atat s-a descoperit pana acum. Pana atunci se poate sustine ca a existat un drum pe care mai apoi s-au asezat sasii.

    Tunelurile nu se construiau in Evul Mediu. Nu aveau tehnologia necesara.

  5. ok am inteles chestia cu romanica… Dar treaba cu tunelurile cum e? Cand au fost facute? Eu am vazut mai multe segmente…

  6. pt Calin

    pai in Evul Mediu nu aveau cum sa construiasca astfel de tuneluri, deoarece, asa cum am mai spus, nu aveau tehnica. Se faceau tuneluri dar nu de mare marime. Ele se faceau prin decopertare, se sapa un sant si apoi se boltea. Ceea ce ramane in memoria noastra colectiva ca tuneluri sunt fie construite in perioada habsburgica (bastionul Soldisch sau catacombele manastirii Ursulinelor) sau vechi pivnite ce acum unii le vad ca si tuneluri.

  7. catacombele d ela Ursuline traversau orasul. Eu am intrat in ele cand eram acolo la scoala. Tot atunci pivnita unui prieten de pe G-ral Magheru s-a prabusit (podeau ei) dedesubt era un tunel ce urca d ela ursuline spre piata mare dar zidit de temelia casei unde e acum Consiliul Judetean. Deci sunt mai multe tuneluri. In Piata Mica o masina de Coca Cola prin 1992-94 a intrat cu roata in asfalt 2 metri…. intr-o groapa de sub straturile de asflat si alte cele…. Nu pe partea unde au gasit depozitele de grane ci unde e acun piata mobila de flori

  8. Salut –

    Am trecut site-ul Mazemania de azi la o noua adresa: http://www.mazemania.ro Poti face te rog modificarea necesara si pe blogul tau? Mersi

    Calin Blaga

  9. Ma bucura sa gasesc niste discutii serioase in blogosfera sibiana. Felicitari Razvan pentru aceasta initiativa.

    Imi dau si eu cu parerea in legatura cu Podul Minciunilor: din cate stiu eu tunelul care lega Orasul de Jos de Orasul de Sus s-a surpat (sau pentru ca nu mia avea rezistenta a fost doborat intentionat) si astfel a aparut culoarul. Podul si-ar lua numele de la negustorii si hotii care frecventau acet tunel.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*