7Aug
programul-campionatului-mondial-de-fotbal-rusia-2018 1

WORLD CUP 2018, CUM A FOST

Mi-am impus o perioadă serioasă de pauză legată de tot ce a fost Campionatul Mondial din Rusia pentru obiectivitatea observațiilor mele.

Iată mai jos ce a rămas pentru mine, în urma lunii fotbalistice țariste.

rusia 2018 bremks9l4lngbf9jkwzw

OBSERVAȚII:

Revenit pe continentul suprem din punct de vedere fotbalistic, Europa, Campionatul Mondial din Rusia a fost o nouă punere în scenă a ceea ce vedem începând cu Mondialul din 2010. Sistemul de joc propus de Champions League și de marile campionate a adus în față câteva echipele europene versus jucătorii buni din restul lumii dar care se simt stingheri la ei acasă față de ceea ce joacă în sistemul amintit mai sus. Imaginea unui Salah stingher într-o echipă mediocră a Egiptului, spune totul. Și totuși acest Mondial ne-a propus încă ceva: ECHIPE. Franța, Croația, Belgia, Anglia, Suedia și evident Rusia. Dacă Franța și Belgia au fost o selecție de vedete celălalte au fost o construcție fie cu multă experiență (Croația), fie inovativă. Dar toate aceste echipe au reușit deoarece antrenorii lor au reușit a le struni și a deveni cu adevărat echipe pe teren dar mai ales între ei. Entuziasmul arătat de aceste echipe, sacrificiul lor sunt cele ce le definesc și până la urmă au construit pentru fiecare în parte povestea Campionatului Mondial din 2018.

rusia 2018 faeexw3nkq4shlzd0wuf

A fost un Campionat al antrenorilor. Fără valențe de vedete ale tacticilor și băncilor de rezerve, Deschamps sau Dalic sau Cherchesov sau Tabarez sau Gareca sau Petkovic sau Osorio sau Anderson sau Pekerman sau Nishino sau Cisse sau Southgate sau Martinez au reușit a așeza în teren echipe care fac onoare acestui sport și lumii întregi. Dacă de la unii ne așteptam, ceilați au fost adevărate surprize. Marea surpriză rămâne Dalic, antrenorul Croației, un necunoscut al publicului larg, un neașteptat răspuns crizei fotbalistice din țara adriatică, a reușit a struni vedetele croate și a le ajute a ajunge în finală.

rusia 2018 usplnpjz5ta0apcncofh

A patra oară, campioana mondială precedentă, de această dată Germania, a ieșit din grupe. În glumă sau în serios, știm două echipe care vor ieși din grupe la următorul Mondial, Qatar și Franța. Acest bizar fenomen, cred că ține de suficiența jucătorilor campioni mondiali care odată victorioși în această competiție o bifează inconștient dar definitiv. Prea desele meciuri la echipele de club îi duc la această suficiență. Asta și mondializarea filosofică a lumii. De câtva timp sentimentul național nu mai este definitoriu, mai ales într-o Uniune Europeană a valorilor comune. Spirit național poate am regăsit doar la croați, dintre echipele de succes, în rest au fost mecanisme foarte bine puse la punct. Că este bine sau rău, vom analiza peste ani. Au revenit echipele mici, deliciul poveștilor chiriliene. În tradiția Zairului sau Emiratelor Arabe sau a Indoneziei am văzut o minusculă Panama.

rusia 2018 ptlseldjd6nrmh3xbnhs

rusia 2018 ljhq4m8osak5vy2gcry3

Echipe obosite, multe mulțumite cu locul lor real din punct de vedere valoric. Doar Croația (ca echipă) și poate Japonia și Suedia au încercat şi a reuşit să schimbe ierarhiile. Totuși, personal nu sunt mirat complet de Suedia. Această mare echipă a lumii fotbalistice și-a respectat blazonul. Magia personală a jucătorilor a revenit. Dacă acum un Mondial remarcam greu 2-3 vedete singulare ale Mondialului, acum putem vorbi de magia lui Hazard sau de travaliul lui Modric sau de apărarea lui Umtiti sau de ambiția lui Mandzukic sau eleganța lui de Bruyne sau precizia lui Kante.

rusia 2018 brtfdlacfawejkpkitm4

Fotbalul jucat în Europa adica în Champions League şi Europa League a luat deja fața fotbalului intenaţional. Mirajul banilor, mulți, foarte mulți propuși de competițiile UEFA i-a făcut pe jucătorii sud-americani să renunţe la stilul spectaculos cu care veneau din zona patagonică sau amazoniană și să adopte un fel de fotbal pe care nu îl stăpânesc dar pe care europenii de pe Rhin sau Rhon îl joacă la glezna mică. De aici dezamăgirea braziliană sau argentiniană sau limitele Columbiei sau Uruguayului sau ineficacitatea în fața europenilor a restul echipelor extracontinentale. Africanii au clacat, asiaticii s-au mulțumit cu puțin. UEFA a câștigat, din nou, în fața FIFA. Deja vorbim de un trend. Mai bun rating, mai mulți jucători, mai bun management și astfel UEFA a reușit a surclasa și dicta FIFA. Că nu greșesc, o dovedesc și transferurile din zilele acestea. Se fac ca acum un an, fără ca Mondialul să fi avut un impact major. Barcelona dă lovituri cu jucători neconvocați pentru Mondial iar alte echipe ăși vând tocmai campionii sau vicecampionii mondiali.

rusia 2018 wmovi8tbe8pr5ivlsvyw

rusia 2018 ehgxvo6pgtzkuzbzhdzy

Rusia a fost în trendul organizării europene. Putin a reușit a își desăvârși marea operă politică. Fotbalul de astăzi este și multă politică.

ECHIPA de VIS

PORTAR

rditsfw5gpf5wsgmfc8q

Thibaut CURTOIS

Sigur pe el, cu cele mai multe mingi apărate, portarul belgian a fost cu siguranță cel mai bun portar al Mondialului.

APĂRĂTORI

yardbarker.com USATSI_10930299

squawka.com reu_21471491

Raphael VARANE – Samuel UMTITI

Am avut Bobby Moore și Jackie Charlton, am avut Beckenbauer și Schwarzenbeck, am avut Baresi și Maldini, am avut Blanc și Desailly, am avut Nesta și Cannavaro, am avut Pique și Puyol, am avut Hummels și Boateng, acum avem Umtiti și Varane. FC Barcelona și Real Madrid precum duo-ul croat de la mijloc. Poate această pereche va deveni una din marile perechi de apărători ai istoriei fotbalului. Adevărate stânci, aceștia se așează după acest Mondial, alături de Beckenbauer, Scirea, Cannavaro sau Pique.

xhcdyusfc0obokpmudb8

Sime VRSALJKO

Incursiunile sale au adus un plus de energie și prezență în atacul croat. A fost un jucător cheie al repetatelor reveniri croate și unul dintre autorii principali ai celei mai frumoase povești din istoria Mondialelor.Kieran Trippier subp1s2k7pdmiewaemta

Kieran TRIPPIER

Complet necunoscut marelui public, acest jucător a reușit a îi încânta pe toți prin tenacitatea și îndârjirea cu care a jucat. Sigur, complet, atât în apărare cât și în atac, a întrecut jucători precum Godin, Ramos sau Marcelo.

MIJLOCAŞIrusia 2018 PTcwMCZoYXNoPTY5Y2UwM2RiYThiMzZlNzI3MWFiYWEwYTE4ZjUwNmQy.thumb

N Golo KANTE

Recunosc că modestia lui m-a impresionat. Dar trecând peste emoțiile sale, francezul este perfectul închizător, amintindu-ne de antrenorul său Deschamps sau de Matthaus.

idxprouvhugcbza9ya0s

h52pmlunne8aohu9dbnp

Luka MODRIC – Ivan RAKITIC

Primul duo este format de mijlocașii croați care practic au ținut în viață și au dus micul stat adriatic până în finală. Așteptam mult de la ei și nu au dezamăgit. Ajunși la maturitate, joacă la cele mai importante echipe ale Europei. Sunt jucătorii clasici, care printr-un amestec de pasiune, patriotism și excelență, s-au așezat, împreună în panteonul marilor jucători ai lumii.

w38nceob402ymy5ygaqt

exw9gyye3gf6mbfiew6h

Eden HAZARD – Kevin de BRUYNE

Al doilea duo, cel belgian, este la fel de talentat. Diferența este în vârstă, ei nu se află la zenit, nu sunt la ultimul mare marș fotbalistic. Cei doi mijlocași de atac, au dus Belgia, dar nu aproape singuri, precum în cazul croaților. Ei au talentul de a face trecerea de la stilul ce apune spre cel ce se naște.

ATACANTglnlzsmjrsdllg5vm4ah

Kylian MBAPPE

Au fost și alți atacanți, dar explozia și forța micului francez, nu a fost întrecută de nimeni. Așa cum prin 2003 ne uitam la puștanul Ronaldo sau prin 2005 la puștanul Messi sau prin 1998 la puștanul Henry, astăzi ne uităm la el. Știm că el va fi viitorul. Ani la rândul, Mondiale după Mondiale, el este cel care va controla fotbalul Mondial așa cum azi o fac Ronaldo-Messi.

REZERVE

Edison CAVANI, Paul POGBA, Domagoj VIDA, Romelu LUKAKU, Yerry MINA

tounyfwael0jlcskjkswskysports.com skysports-paul-pogba-france_4362735Domagoj-Vida-715974

SOCHI, RUSSIA - JUNE 18: Romelu Lukaku of Belgium scores his team's third goal during the 2018 FIFA World Cup Russia group G match between Belgium and Panama at Fisht Stadium on June 18, 2018 in Sochi, Russia. (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)

Yerry-Mina-716053

Am ales doi atacanți, doi apărători și un mijlocaș. E greu să faci o echipă perfectă, dar cei 5, pe mine m-au impresionat prin dedicarea lor, prin forța și sacrificiul lor, fiind motoare adevărate care și-au dus echipele departe.

CEL MAI BUN JUCĂTOR:

9gag.com aMjD60R_460s

Luka MODRIC

Matur, puternic, inteligent, Modric mi-a confirmat, acum spre final, ceea ce specialiștii vedeau demult în el. A fost jucătorul – echipă. Când el a funcționat, a mers și Croația. O echipă și țară mică dar cu un jucător incredibil.

CEL MAI BUN ANTRENOR:

705197-didier-deschamps-reuters

rusia 2018 j4p3ukcordfgwsekvqlv

Didier DESCHAMPS

Îmi amintesc Mondialul din 98. Blondul acela mic pe care nu îl vedeam pe teren și nu îi înțelegeam locul (eram tânăr și voiam 10 goluri pe meci) dar care la final a ridicat trofeul. Este același cu antrenorul de astăzi. O legendă.

CEL MAI BUN CĂPITAN:

ifwdta3e4ljuvbdh7ixx

Luka MODRIC

Din aceleași motive. Forța sa a fost motorul principal al Croației.

CEL MAI FRUMOS MECI:

JAPONIA – BELGIA 2 – 3

Să conduci o Belgie supervedetă, să ai un joc încântător, să nu renunți nici în minutul 90 și apoi să pierzi, în același minut 90 în fața unei Belgii supervedetă, acesta a fost cel mai frumos meci al Mondialului. Mi-a adus aminte de minunatul meci al românilor de la Mondialul din 2015 când am câștigat în ultimele minute în fața Canadei cu 17-15.

Au fost și alte meciuri frumoase, acel 3-3 al Spaniei cu Ronaldo sau finala franco – croată, sau demolarea Argentinei în optimi cu un 4-3 superb, dar încleștarea nipono – europeană a fost parcă altceva.

CEL MAI FRUMOS GOL:

BELGIA – BRAZILIA 2 – 0. Kevin de BRUYNE (BELGIA)

Nu pentru execuția în sine, dar pentru întreaga fază. Curtois apără, pasează în apărare principalului marcator Lukaku, care face o cursă pe întregul teren și pasează în dreapta, acolo unde veneau în cros, nu unul ci doi belgieni și nu orice colegi ci chiar de Bruyne și Hazard. Primul preia, fentă, șut din afara careului, gol. O fază care ne-a făcut să înțelegem ce joacă Europa, care este forța de astăzi a Braziliei și Americii.

CEA MAI FRUMOASĂ ECHIPĂ:

rusia 2018 aqhheqt8ifmzodrikabm

CROAȚIA

A fost o echipă. Nu supervedete cum au fost Franța și Belgia. Au jucat împreună, pentru țara lor.

IMAGINEA CAMPIONATULUI:

rusia 2018 bvxbtwsgka6rg3iikmb4

Precum în rugby, învingătorii recunosc meritele învinșilor. Într-o finală de Mondial, nimeni nu este înfrânt.

FOTOGRAFIA CAMPIONATULUI:

rusia 2018 v6tm7ijcz9zuzanb3gif

CEL MAI FRUMOS STADION:

SOCHI. OLIMPIC FISHT

programul-campionatului-mondial-de-fotbal-rusia-2018-stadion-olimpic-sochi

Nu este un stadion construit pentru acest Mondial. Nu este nici măcar refăcut sau reabilitat pentru acest Mondial. Este stadionul olimpic al ediției de Iarnă din 2014. Arată altfel, diferit de cele constuite noi. Un pic banale. Stilul de stadioane impus de Germania în 2006 și preluat de întreaga lume, este deja un pic depășit de noile curente ale arhitecturii mondiale.

DEZAMAGIREA CAMPIONATULUI:

SPORT-PREVIEW-neymar-floor

NEYMAR

Freză, ifose, mofturi, manele. Din păcate asta a rămas în ultimii ani din acest jucător. Are mult talent, dar cimitirele fotbalului sunt pline de mult-talentați. Brazilianul are multe de arătat, macar să ajungă în templul zeilor brazilieni. Vine dintr-o țară în care jucători ca el au scris și vor scrie istorie. El este reprezentantul poate cele mai slabe generații a fotbalului brazilian. După două Mondiale lamentabile, mă întreb ce mai poate să aducă. Nu poate emite pretenția nici măcar a polei treptele templului fotbalui brazilian, acolo unde sunt Pele, Romario, Jairzinho, Zico, Socrates sau Ronaldinho

rusia 2018 ptlseldjd6nrmh3xbnhs

rusia 2018 i273c4b1qrdkxmhk8qt5

PLUSURILE și MINUSURILE CAMPIONATULUI:

ECHIPELE: Remarcatele mele, adică acele echipe care au realizat mai mult decât ne-am fi aşteptat, sunt fantastica Croația, marile surprize Anglia și Suedia dar și Danemarca, Japonia, Rusia și Senegal. Au ieşit, au jucat bine şi au rămas în amintirea plăcută a acestui campionat. La Argentina, Spania, Portugalia, Columbia, Elveţia mă aşteptam la mai mult.

franta 2018 yeuokaxjl7xi6g3s9py7

Franța a confirmat. A confirmat nu numai lista de vedete pe care o are la îndemână dar și strategia generală implementată după dezastrul din 1993, care a adus până astăzi două titluri mondiale, unul de vicecampioană, un titlu european și unul de vicecampioană continentală dar și un sfert de finală mondial și două europene. Din 11 turnee de Campionat Mondial sau European, Franța a fost prezentă cel puțin între primele 10 în 8 dintre ele. Asta arată constanța unei echipe care probabil este lidera acestei perioade istorice.

belgia 2018 lbeap1q1nqvamxo1min5

croatia 2018 ipz8x0lhqi765amxl1rp

Croația și Belgia sunt gemenele acestui Mondial. Nu sunt surprize în sine. Dacă ne uităm strict la numele lor, ne-ar putea surprinde de ascensiunea lor. Două țărișoare europene ar mira pe un neștiutor al fotbalului. Aceste două echipe sunt la o a doua astfel de performanță, Belgia ajungând între primele patru echipe ale lumii in 1986 iar Croația în 1998. La aceasta adăugăm excelenții jucători pe care îi au. Belgienii sunt colecție de jucători aflați în prima linie a tranșeelor fotbalistice europene. Dintre aceștia se remarca Hazard, de Bruyne, Curtois sau Lukaku. La Croați vorbim de duoul din mijloc Modric-Rakitic. De la început am spus că aceste echipe, la ce tradiție au și la ce jucători au și la ce experiență au, trebuie să ajungă în primele patru. Un plus pentru Croația. Țara spumelor adriatice a fost nu doar o colecție de excelenți jucători ci și o adevărată echipă. Croația a reînodat frumoasa tradiție a echipelor est-europene, devenind a treia est europeană care atinge finala (dupa Ungaria 1938 și 1954 și Cehoslovacia 1934 și 1962).

anglia 2018 vrufciokh4ieflj7pjsb

Anglia și Suedia au venit din cvasineant. Pentru mine sunt surprize. Ce le-a dus așa departe este blazonul țării inventatoare a fotbalului și deținătoare a celui mai bogat campionat și blazonul țării cu o tradiție uriașă în fotbal. Anglia întâi, apoi Suedia. Jucători nu foarte cunoscuți, unii chiar anonimi, inventați practic de cei doi selecționeri, dar cu toții au format două echipe frumoase și două povești ale Mondialului. Asemănătoare este Japonia, o echipă decentă la fiecare Mondial, a surprins de această dată prin tenacitatea sa. Nu doar că a ieșit dintr-o grupă în care i se previzionase a termina ultima, dar a jucat până la ultima suflare împotriva unei Belgii pe care a condus-o chiar și cu 2-0.

rusia 2018 ozljtra8l9wah5lx2s3c

Uruguay, cu generația sa poate cea mai bună sau cel puțin cea mai constantă. Semifinale, optimi și sferturi. Reveniți pe marea scenă, acolo unde sunt un stâlp al baldachinului precum celui shakespeare-ian de la Globe. Probabil ultima mare reușită până la reconstrucție.

rusia 2018 asq0drybhdzyyty66k0s

Rusia era gazdă și ca orice gazdă a făcut un Campionat bun. Pentru ei, această competiție a rămas cea de suflet, cea capitală, locul unde și-au dat toată energia. Mexic a făcut figura clasică, excelentă în grupă și inutilă mai apoi. Ca de fiecare dată s-a eliminat în optimi. Asemănătoare este Serbia. Exuberantă în calificări dar mediocră la Mondial.

rusia 2018 bebohgm8ijh6kussh2wv

Europa la fiecare Mondial propune o echipă frumoasă dar covârșită de emoțiile unei astfel de competiții. A fost România în 1970 sau Irlanda de Nord în 1986 sau Bosnia și Hertegovina acum un Mondial. Acum a fost Islanda. Pentru ea de abia acum începe povestea. Portugalia, surpriza europeană din urmă cu doi ani, începe să apună. De fapt Ronaldo, marele motor, ultimul mare motor de un cal putere și nu de 11, începe să se poticnească. Danemarca alături de Elveția sau Costa Rica și Columbia și-a respectat blazonul.

zabivaka

Africanii s-au mulțumit cu puțin. Sau poate atât pot. Nigeria și Senegal (de celălalte 3 echipe în paragraful următor) au jucat bine, au surprins, au propus jucători noi dar au clacat la final, terminând ambele la buza calificării. Este prima dată după 36 de ani (adică din Spania 1982) când nici o echipă africană nu iasă din grupe. Asiaticii au surprins la acest Mondial. Dacă despre japonezi am scris, sud-coreeni rămân cu istorica victorie împotriva Germaniei, australienii cu dârza lor rezistență.

rusia 2018 tefzp4lhdzvmg8qpgqjf

Echipele islamului fie ele africane sau asiatice ne-au arătat încă odată că mediocritatea în fotbal le poartă numele. Echipe banale, slabe, predictibile, ușor de înțeles și apoi de bătut. Spiritul de luptă persan a fost prea puțin așa cum a fost prea puțin un jucător mai răsărit într-o mare de mediocritate.

rusia 2018 wehgczmngcvvuft7vifv

Peru revine dar iasă rapid din povestea Mondialelor. Cubillas ramâne unica lor legendă. Australia, a 6-a echipa britanică, are norocul altui continent, altfel, ar fi fost măcinată de fotbalul european. Panama este echipa exotică.

Spania pare a reveni la statutul său de echipă de mijloc a fotbalului mondial. Poate conflictele etnice, poate suficiența adusă de înăbușirea fotbalistică a marilor cluburi care domină de altfel fotbalul mondial, i-a readus acolo unde își aveau locul stabilit. O altă dezamăgire rămâne Polonia.

rusia 2018 uw6aqvqjhfwqcwgz0zog

Germania rămâne marea dezamgire. Speram la ea în a sparge nodul gordian al campioanelor mondiale ce clachează la următorul campionat, dar nu a fost să fie. Retragerea unor mari jucători în posturile cheie precum Lahm sau Sweinsteiger sau Klose a dus si la clacarea sistemului. Low a dezamgit deoarece nu a reușit a îmbina vechile valori cu mânzii ce vin din urmă și care în ultimii ani au câștigat cam tot ce se putea.

rusia 2018 lpwtsx8wbc76kegomuyp

JUCĂTORII PLUS: pe lângă cei din echipa mea de vis îi mai menţionez pe veteranii Akinfeev și Ignashevich dar și Cheryshev (Rusia), Godin (Uruguay), Ronaldo și Quaresma (Portugalia), Ramos și Isco (Spania), Jedinak (Australia), Schmeichel, Kjaer, Jorgensen, Poulsen, Sisto (Danemarca), Lloris, Pavard, Matuidi, Griezmann (Franța), Guererro (Peru), di Maria și Aguero (Argentina), Subasic, Strinic, Lovren, Kovacic, Kramaric, Mandzukic, Rebic și mai ales Perisic (Croația), Halldorsson, Finnbogason (Islanda), Etebo, Moses, Musa (Nigeria), Coutinho, Firmino (Brazilia), Navas, Borges, Campbell (Costa Rica) Ivanovic, Mitrovic, Milinkovic-Savic (Serbia) Xhaka, Lichtsteiner şi Shaqiri (Elveţia), Kroos (Germania), Ochoa, Marquez (încă odată, a 5-a oară), Layun, Vela, Hernandez, Lozano (Mexic), Heung-miu și Hyeon-woo (Coreea de Sud), Olsen, Lusting, Granqvist, Forsberg, Toivonen (Suedia), Alderweireld, Meunier, Chadli (Belgia), Pickford, Rose, Alli, Loftus Cheek (Anglia), Ospina, Falcao, Cuadrado, Muriel (Columbia), Inui, Honda (Japonia), Mane (Senegal).

PARIS, FRANCE - MARCH 29: Goalkeeper, Igor Akinfeev of Russia in action during the International Friendly match between France and Russia held at Stade de France on March 29, 2016 in Paris, France. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Sergei Ignashevich hl4dbogmhvkqpaoa9bkq

Denis Cheryshev b8lnygawfee0yxqo6jrh

0714-World-Cup-CBs

ecwu6vdaorptmy7sxy3q

maxresdefault

sergio-ramos-cropped-1145kugdju89x1dgrmifkm6kug

4A92B11800000578-0-image-m-139_1522069422977

Mile Jedinak 6a94a193ff55aadcbf30e323f5091f6b

Kasper Schmeichel afigu0fkn0nnnyandowr

SUITA, JAPAN - JUNE 07: Simon Kjaer of Denmark in action during the international friendly match between Denmark and Bulgaria at the Suita City Football Stadium on June 7, 2016 in Suita, Osaka, Japan. (Photo by Atsushi Tomura/Getty Images)

936690188-612x612

20426718-danmark---panama---20180322230

poulsen_world_cup

lloris sdd8fytvjdujf9nzf6mj

Benjamin Pavard d1gambhlofkfq5fpumwa

blaise-matuidi-france_pii33l9txzip1blwnveum02c4

35521628_1915313235188180_782286069142913024_o

Paolo Guerrero p7p52jhc5l0fmwb5cthe

aguero yb0dvlsntzsrtp8tyhat

xy1q9lcd5jj4nlgmua9m

dsrfvsmbjpsoeb0mgn0i

1400854618_380946_1400855296_noticia_grande

gettyimages-999547996-1024x585

mateo-kovacic-croatia-2018_1i0k17d9uu9651a1u2ek5k54jy

Andrej Kramarić kfmjcfqqv7dfgsr9tlb3

xxctpfvhkoubauuclfus

anterebic-cropped_stk9jypf1bcr19o760u07icey

lpaq9cpcvaa9gjuts6pp

Halldórsson hannes-r-halld-rsson-300-300

Finnbogason 1087859_imgw968

etebo Oghenekaro-Etebo-1

Victor Moses vbxsuydsf1pxzl7anc25

ahmed-musa_q9jumuatwnzi1tz0w0gsvfk5g

coutinho 0130broberto-firmino-brazil_10d26gsksqv2h1m24s256w5bv5keylor-navas-costa-rica_khub7o7rtjoa1pdap4szz0519joel 4409699Celso Borges tw3da01ul4f74p08qykxBranislav Ivanović xzzd0t2vtnuxxvvhfuyh

aleksandar-mitrovic-serbia-switzerland-world-cup-2018_16gbpts1w967x1ewyr40r2ax7v

Sergej Milinković-Savić ysjzhqqlzc9xsilpbiwmgranit-xhaka-cropped_w0z12ih02hi917es5z4y29asgLichtsteiner 4CEF437D00000578-0-image-a-1_1528204166713Xherdan Shaqiri sfu0uphew6cjugtptlygfgiv3gjshcblidhlqatuguillermo-ochoa-mexico_1mp7l3jgnaog318tvydxv6yqm3Rafael Márquez z339dur6zgfutryhjnsn

miguel-layun-mexico_91yrunl7g3y114wvejtsrd3u3

Javier Hernández n53vclejcystpzeff8ol

Hirving Lozano nzozqmt3k8iyy7kfwvhgHeung-min-Son-980171Cho Hyun-woo e8lghf6ssnodbwg5ru8aRobin Olsen Loco-Kopenhagen_(10)Mikael Lustig 18486186Andreas Granqvist images

SOLNA, SWEDEN - NOVEMBER 10: Emil Forsberg of Sweden during the FIFA 2018 World Cup Qualifier Play-Off: First Leg between Sweden and Italy at Friends arena on November 10, 2017 in Solna, Sweden. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images) Ola Toivonen c6z82wm6t69h1lx0wvgtToby-Alderweireld-999512Thomas-MeunierNacer+Chadli+Belgium+vs+France+Semi+Final+D8ccO5LgZ6clzj7mfkego0cufkpeyhvudanny-rose-england_1f7z7ddnkjjc21st3bxbwvgj6walli 564bb9624e337_Alli2

ruben-loftus-cheek-england_1m03lw6gmv98h1wxefwcyu6rmd

david ospina b5kv4jfxdt1crev8yjdbfalcao dlnleet7pft5u7cnfmujjuan Cuadrado b3dgtmg1nousrqczob9emuriel-cropped_obhffurevo5q1bce410bkfaf2Takashi Inui qpmsyutzzlvbt5bagyidhonda imageSadio Mané vlhctw5jbbh1jiackep8

JUCĂTORII MINUS: Salah (Egipt), Suarez (Uruguay), Benatia (Maroc), de Gea, Iniesta sau Busquets și Pique (Spania), Giroud (Franța), Messi, Higuain, Mascherano, Dybala (Argentina), Silva, Neymar, Marcelo (Brazilia), Ruiz (Costa Rica), Kolarov (Serbia), Hummels, Ozil, Muller (Germania), Mertens (Belgia), Sterling, Vardy, Welbeck, Young (Anglia), Bacca, Rodriguez (Columbia), Milik, Lewandowski (Polonia).

salah urearobojusqk5qdrmqc

Europa a câştigat al patrulea Campionat Mondial la rând. Niciodată un continent nu a avut o așa serie. De fiecare dată cu o altă echipă. Diferența este acum Europa 12 America de Sud 9. America de Sud cu 3 echipe, Europa cu 5 echipe. Următorul este în Asia. E momentul Americii de Sud. Probabil ca nu… America trebuie să se reinventeze pentru a mai spera în curând la ceva. Restul sunt pentru marketing şi jucători.

surse foto: fifa.com, 9gag.com, yardbarker.com, squawka.com, skysports.com, dailystar.co.uk, arysports.tv, gsp.ro, thesun.co.uk, telekomsport.ro, sports360.com, youtube.com, sportsjoe.ie, gettyimages.com, odt.co.nz, goal.com, as.com, joe.co.uk, playerswiki.com, bundesliga.com, dailypost.ng, lequipe.fr, mykhel.com, express.co.uk, svtplay.se, dictatethegame.com, zimbio.com, ctvnews.com.

rusia 2018 qy9rcwfrrh2sq5ug3dng

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*