3Apr

NU TRAGEȚI ÎN MONUMENTE

Încă de când eram directorul Direcției Județene pentru Cultură am militat pentru modificarea legislației monumentelor, pentru debirocratizarea acesteia, pentru simplificarea ei, pentru a o aduce mai aproape de om dar și pentru a proteja cu adevărat monumentele și clădirile aflate în zonele de protecție. Doar că nu în modul gândit de PSD. Dezincriminarea intervențiilor pe monumentele istorice nu va duce decât la haos și la o imposibilă protecție a monumentelor. De situri, ansambluri sau zone protejate sau clădiri aflate în zona de protecție nici nu mai discutăm.

Cu siguranță că nu vom vedea mâne demolată biserica sau palatul X din satul sau orașul Y. Dar îi schimbăm pardoseala, îi refacem fără nici o autorizație pictura murală, îi dăm jos elementele de înfrumusețare, îi schimbăm geamurile originale cu unele de tip termopan de plastic (cele de lemn costă). Adică facem pași mărunți dar care cu siguranță în scurt timp o vor face irecognoscibilă. Vor devaloriza și distruge monumentul. Practic îl pierdem de facto.

sura mare 01

captură Google Earth

Ceea ce este mai grav că de aici până la declasare nu va fi decât un pas, iar declasarea va însemna și eliminarea zonei de protecție care va duce la intervenții fără nici un posibil control din partea statului român, în orice formă a sa.

Am recurs la acest scurt expozeu pentru a arăta adevăratul pericol. Acești mici pași care făcuți zilnic și ilegal vor duce la deteriorarea pe termen lung și iremediabil a fondului monumental al României. Cel mai mare flagel care există astăzi în zona monumentelor istorice este intervenția minoră, fără impact imediat dar care alături de alte astfel de „intervenții” rezolvă marele puzzle al demolării unui monument.

laslea 01

captură Google Earth

Din anii în care am fost implicat zi de zi în această problemă, știu că majoritatea infracțiunilor se terminau cu clasarea lor de către organele de cercetare. Nu din rea voință, dar din lipsa unui cadru coerent legislativ. Propunerea PSD alege cea mai simplă formulă de „rezolvarea”. Elimină infracțiunea. Nu! Nu aceasta este soluția pentru a proteja monumentele. Soluția este mai complexă dar destul de simplu de redactat, în câteva cuvinte trecute în același articol: pe lângă pedepsele penale trebuie introdusă obligativitatea revenirii la situația inițială și extinderea acestor prevederi și asupra clădirilor ce se află în situri monument istoric, în ansambluri monument istoric, în zone construite protejate și în zonele de protecție ale monumentelor. Numai astfel putem să protejăm cu adevărat patrimoniul cultural.

valea viilor 01

captură Google Earth

Gândim, din păcate, astfel de proiecte în anul Centenarului, anul în care ar trebui să înțelegem cu adevărat care este patrimoniul și moștenirea culturală și identitară a României.

valea viilor 02

captură Google Earth

Distribuie articolul:

4 comentarii

 1. Buna ziua Razvan, avem o problema mare chiar in orasul nostru Sibiu, si care nu a fost rezolvata. Am scris deja primariei si nu am fost singurul ca pe Strada Circumvinilor nr 2 are loc una din cele mai groaznice „reabilitari” care s-au facut in Sibiu. La doi pasi de vechia primarie (muzeul de istorie a orasului), si chiar langa zidul orasului – curtina III, ambele monumente de clasa A, cladirii de la nr 2 i s-a modificat acoperisul tipic sibian (cu ochi), si i s-a indepartat tigla istorica (care era inca in stare buna si era de mare valoare). In plus ochii au fost inlocuit cu lucarne masive care nu isi au locul in orasul nostru. Aceasta schimbare afecteaza intreaga perspectiva catre orasul de sus si catre catedrala. Am inteles ca ati informat politia, insa cladirea arata tot la fel, adica orbil, iar Sibiul arata din ce in ce mai rau. Uitati-va cate acoperisuri din orasul de jos au inceput sa aiba tigla de factura industriala, care parca ar fi facute din plastic, iar contrastul cu tigla traditionala este groaznic.
  Cred ca primaria trebui sa inteleaga care este avantajul competitiv la nivel tursistic al acestui oras: avem un oras cu un centru istoric relativ mic comparativ cu alte orase din centrul europei, insa spre deosebire de multe orase din Cehia, Unagria sau Slovacia, am pastrat o anumita autenticitate a cladirilor: tigla este in mare masura cea istorica, nu am pus lavabila pe toate casele etc, insa aceasta autenticitate dispare. Auteticitatea va face ca pe termen lung sa vina turistii straini la noi. Daca distrugem si acest avantaj competitiv pe care il avem vom deveni un oras oarecare. Nu mai vorbesc ca ne vom lua adio de la vreo inscriere in patrimoniul mondail Unesco.
  Pentru sibieni, pentru dezvoltarea durabila a acestui oras, faceti ceva, doar sunteti viceprimar!

  • pt Tudor

   ‘lucrarile’ au inceput dupa perioada mea de la DJC. Din cate stiu nu exista avizele necesare, etc… Tot din cate stiu exista o cercetare penala pe rol in acest caz.

   Despre tigla, ai dreptate, dar va continu acest flagel, nu numai in Sibiu ci in toate orasele istorice pana nu vor exista alternative viabile (pret, distanta, calitate, etc..) Cu toate eforturile excelente ale lui Eugen Vaida nu este indeajuns. Trebuie sa avem in jurul Sibiul cel putin 4-5 tiglarii care sa poata acoperi necesarul. Altfel specialistii cer tigla traditionala, proprietarul cauta, gaseste la preturi interzise, gaseste departe sau nu gaseste si atunci…tondach.

   vestea proasta, cu parare de rau, este ca acest domeniu nu imi este in atributii, prin urmare nu am o autoritate in acest moment in domeniu.

   • Multumesc pentru raspuns, da stiu bine ca „lucrarile” au inceput dupa perioada DJC, nu este in niciun caz vina ta. Ar fi bine insa ca si primaria sa ceara ca aceasta cladire sa fie adusa in „forma” initiala.
    Da problema tiglei este una nationala dar cred ca primaria ar putea face ceva (si aici nu ma refer la faptul ca acest domeniu este sau nu in atributiile tare). „Where there is a will, there is a way”. Primaria ar putea incuraja dezvoltarea de tiglarii traditionale in jurul Sibiului prin acordarea de granturi, suport tehnic, parteneriate cu muzeul ASTRA, incurajarea/co-finantarea initiativelor societatii civile (Asociatia Monumentum) etc. As dori sa vad ca primaria Sibiu ia taurul de coarne si salveaza centrul istoric. Nu putem pur si simplu sa ne resemnam si sa constatam ca flagelul va distruge aproape iremediabil centrul istoric.

    • pt Tudor

     Primăria Sibiu din păcate nu are atribuţii în alte localităţi, dar poate ajuta prin experienţa sa în proiecte mai mari ce merg peste graniţele oraşului. Că Primăria este atentă se poate vedea, fără falsă modestie, în faptul că avem cele mai puţine intervenţii ilegale sau greşite în comparaţie cu restul oraşelor (având în vedere aici şi suprafaţa şi complexitatea zonei istorice). Dar fără o legislaţie care să te ajute, suntem destul de blocaţi, cu toţii.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*