3Apr

NU TRAGEȚI ÎN MONUMENTE

Încă de când eram directorul Direcției Județene pentru Cultură am militat pentru modificarea legislației monumentelor, pentru debirocratizarea acesteia, pentru simplificarea ei, pentru a o aduce mai aproape de om dar și pentru a proteja cu adevărat monumentele și clădirile aflate în zonele de protecție. Doar că nu în modul gândit de PSD. Dezincriminarea intervențiilor pe monumentele istorice nu va duce decât la haos și la o imposibilă protecție a monumentelor. De situri, ansambluri sau zone protejate sau clădiri aflate în zona de protecție nici nu mai discutăm.

Cu siguranță că nu vom vedea mâne demolată biserica sau palatul X din satul sau orașul Y. Dar îi schimbăm pardoseala, îi refacem fără nici o autorizație pictura murală, îi dăm jos elementele de înfrumusețare, îi schimbăm geamurile originale cu unele de tip termopan de plastic (cele de lemn costă). Adică facem pași mărunți dar care cu siguranță în scurt timp o vor face irecognoscibilă. Vor devaloriza și distruge monumentul. Practic îl pierdem de facto.

sura mare 01

captură Google Earth

Ceea ce este mai grav că de aici până la declasare nu va fi decât un pas, iar declasarea va însemna și eliminarea zonei de protecție care va duce la intervenții fără nici un posibil control din partea statului român, în orice formă a sa.

Am recurs la acest scurt expozeu pentru a arăta adevăratul pericol. Acești mici pași care făcuți zilnic și ilegal vor duce la deteriorarea pe termen lung și iremediabil a fondului monumental al României. Cel mai mare flagel care există astăzi în zona monumentelor istorice este intervenția minoră, fără impact imediat dar care alături de alte astfel de „intervenții” rezolvă marele puzzle al demolării unui monument.

laslea 01

captură Google Earth

Din anii în care am fost implicat zi de zi în această problemă, știu că majoritatea infracțiunilor se terminau cu clasarea lor de către organele de cercetare. Nu din rea voință, dar din lipsa unui cadru coerent legislativ. Propunerea PSD alege cea mai simplă formulă de „rezolvarea”. Elimină infracțiunea. Nu! Nu aceasta este soluția pentru a proteja monumentele. Soluția este mai complexă dar destul de simplu de redactat, în câteva cuvinte trecute în același articol: pe lângă pedepsele penale trebuie introdusă obligativitatea revenirii la situația inițială și extinderea acestor prevederi și asupra clădirilor ce se află în situri monument istoric, în ansambluri monument istoric, în zone construite protejate și în zonele de protecție ale monumentelor. Numai astfel putem să protejăm cu adevărat patrimoniul cultural.

valea viilor 01

captură Google Earth

Gândim, din păcate, astfel de proiecte în anul Centenarului, anul în care ar trebui să înțelegem cu adevărat care este patrimoniul și moștenirea culturală și identitară a României.

valea viilor 02

captură Google Earth

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*