21Dec
hnP8Xw

CUM SE BAT DOUĂ PARTIDE PENTRU CA AL TREILEA SĂ CÂȘTIGE?

Au fost alegerile, a fost campanie, au trecut iar rezultatul demolator a PSD-ului este deja scris în cărțile de istorie. La începutul campaniei, aveam două partide mari care se concurau, aveam clasicul UDMR și câteva partidulețe adunate în jurul unor lideri. La finalul campaniei am avut un partid mare care a câștigat, clasicul UDMR și alte 4 partide care au intrat în Parlament cu scoruri mediocre pentru ambițiile fiecăruia.

PSD a câștigat cum nu a câștigat aproape niciodată. PSD a învățat câteva lecții clare. Amare multe dintre ele dar cât se poate de reale. Au știut că au un electorat stabil care trece peste orice de angoasă, peste orice penalitate și merg la vot, unde pun ștampila cu ochii închiși pe PSD. Nu contează că e Geoană sau e Ponta sau e Dragnea sau putea fi și Băsescu că ei tot votau PSD. Din păcate votul primit de PSD ne-a arătat că angoasele ardelene se pierd în marea roșie extracarpatică. Din păcate votul primit de PSD ne-a arătat că Bucureștiul este roșu (2008 – Oprescu, 2012 – Oprescu, 2016 – Firea și PSD). Din păcate votul primit de PSD ne-a arătat că suntem în 2016 dar obținem voturi cu promisiuni de mărire a pensiilor și cu sloganul ”nu ne vindem țara”. Din păcate votul primit de PSD ne-a arătat că discursul anticorupție dus la extrem, deși corect și just, nu merge. Din păcate votul primit de PSD ne-a arătat că au fost pragmatici și au lovit cu praștiile lor antice exact unde trebuia, făcând din armele sofisticate ale dreptei un banal spectacol de improvizație.

Dreapta a pierdut alegerile, pentru că da, vorbim de dreapta și nu doar de PNL. Proiectul de construire a dreptei, deocamdată nu este realizat, chiar mai mult, suferă un regres. Pe dreapta avem un ALDE care a reușit să ajungă la ”finnish”, strâns în jurul lui Tăriceanu, un om care adună încă votanți și susținători cât să fie o piesă pe tabla de șah a politicii românești. Avem un PMP identic ca și construcție, antagonic ALDE, dar care la fel s-a adunat în jurul lui Băsescu, iar el a adunat voturile necesare care l-au dus și pe el la ”finnish”. Avem un UDMR căruia i s-a cântat moartea politică, toată campania electorală dar care, iată, tot acolo este și cu același procent. Avem un USR, un experiment eșuat din perspectiva aducerii la vot a unei mase de oameni care nu au mers în ultimul timp la vot (nu au reușit a face asta, votanții lor sunt cei care au mers deja la vot) dar au reușit a propune politicieni noi și au reușit a face translația de la votant la votat. Experimentul a clacat au spart dreapta, dar sperăm că partidul nu va claca până la următoarele alegeri.

PNL?! Ce să mai scrii? Simplu. Ce se întâmplă acum, nu este de ieri, nu este de astăzi, este de mulți ani. Trăim erorile anilor trecuți. PNL din unul dintre cele 2-3 partide care aveau program, echipă, lideri și viziune, am devenit ușor-ușor un partid/ lider. Eroarea este a lui Antonescu și a celor care i-au girat politica internă dezastruoasă care cu pași mărunți a măcinat fundația. Astăzi am ajuns să avem lideri de conjunctură pentru că cei reali nu mai erau, să nu mai avem filiale puternice, decât câteva, pe care le numeri pe degete, să nu mai ai structuri interne gen TNL, CSL sau OFL, cele care îți dădeau baza de calitate. Ne miră, la o analiză rece, rezultatul? Deloc.

Mulţi dintre liderii de conjunctură ajunşi acolo pentru că la un moment dat se aflau la locul oportun, nu au viziune, nu au acțiunea în minte să îşi cunoască paşii. Se lasă duşi de val, iar când valul le este împotrivă, ajung în pragul dezastrului. Şi cum nu avem destui lideri, facem erori şi aducem pseudolideri de afară iar astfel credem că răspundem pozitiv electoratului. Nu ştiam că pentru o carieră în Parlament, trebuie să merg cu metroul sau să fiu mama unui primar arestat care poate mi-ar aduce voturi în oraşul care îl venerează dar care mă omoară în alte locuri. Da, acesta este tristul adevăr. Dănăilă nu a ajuns simbol al înnoirii PNL (wtf!!!) pentru cariera lui academică remarcabilă ci pentru mersul său cu metroul. Cam acolo s-a ajuns cu viziunea politică de Dâmboviţa. Nu ne convine că spun adevărul? Nici mie ca pnlist fidel nu mi-a convenit când colegii de la Centru ne-au făcut harcea-parcea în primăvară la locale şi priveam cum preferă să îşi urmărească interesele directe decât binele general al partidului. Nici mie nu mi-a convenit când primeam toate soiurile de mesaje sau reaşezări politice care-mai-de-care mai bizare şi mai departe de propriul electorat. Nici mie nu mi-a convenit să văd cum o generaţie întreagă de tineri liberali, gata pregătiţi şi antrenaţi să intre în arena mare, sunt decimaţi precum puii tineri de bătrânul lup, hâtru dar care a simţit gustul sângelui. Generaţii de tineri liberali au fost efectiv anulaţi iar din spate nu prea vine nimeni. Trist, subiectiv dar nu mă înşel. Şi nu doar Alina este de vină, cum ne este uşor să arătăm cu degetul, crezând că am rezolvat totul.

Noi la Sibiu am câştigat pentru că sibienii au mers la vot, pentru că sibienii sunt electori pregătiţi, pentru că suntem oraşul lui Johannis dar şi pentru că am făcut campanie corectă, cu mesaje concrete, cu lideri permanent în stradă, cu fapte. Să nu credem că scorul de 60% obţinut de dreapta sibiană sau cei 40% obţinuţi de PNL sunt doar fructul campaniilor noastre, dar trebuie să fim conştienţi, noi politicienii locali şi electoratul sibian, că avem în fiecare dintre noi un partener corect de dialog politic.

Care sunt cele două partide din titlu? PNL vs. PNL. Convulsia noastră a dus la victoria PSD.

PS: despre mine? prefer republica Sibiu, de care scriam eu acum câţiva ani şi care o remarca Alin Bratu în editorialul său din Turnul Sfatului.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*