5Iun
7_H_curbe_culoare_inchisa

CINE SUNT EU?

VI. DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU CULTURĂ.

Săptămânile acestea, atât eu cât și echipa mea, am fost întrebați de sibieni cine sunt, ce am făcut până acum? Este normal să primesc astfel de întrebări. Sunt tânăr, nu cu mulți pași în viaţă. Din acest motiv am decis a scrie câteva articole pe blog despre mine, pentru ca toți sibienii să mă cunoască.

Voi scrie despre copilărie, despre scoală și liceu, despre facultate, despre anii bucureșteni, despre revenirea în Sibiu și despre cei trei ani petrecuți la conducerea Direcției Județene pentru Cultură.

În anul 2012 odată cu câştigarea alegerilor şi intrarea la guvernare a PNL, am obţinut susţinerea de a deveni directorul executiv al DJC Sibiu. Astfel începând cu ianuarie 2013 am ocupat această funcţie. Am descoperit acolo nişte oameni deosebiţi, dedicaţi meseriei lor şi patrimoniului, în ciuda salariilor mizere pe care le au.

razvan pop relatia cu ong 2014 06

de fiecare dată când am fost invitat ca speaker sau ca simplu participant la vernisajele Sibiului, am participat cu responsabilitatea deschiderii DJC spre mediul cultural local şi spre Sibiu.  

razvan pop olimpiada nationala de istorie 2013 02

Din prima zi am deschis larg uşile instituţiei. Am discutat cu oricine a dorit să discute cu noi, am explicat oricui ce înseamnă patrimoniul Sibiului. Am organizat eveniment, am organizat conferinţe şi dezbateri. Ne-am implicat activ în salvarea Mocăniţei sau a unor monumente istorice. 

recuperarea mocanitei 2013 01

De ce am reuşit a fi cea mai mediatizată astfel de instituţie din judeţ? Pentru că am muncit. Pentru cムne permite orașŸul Sibiu, ne permite viața culturalムde la noi. De când am preluat aceastムdirecție m-a interesat foarte mult sムrefac toate relațiile pe care ea în mod firesc ar trebui sムle aibムcu toate instituțiile culturale, cu tot ce înseamnムaparat administrativ, fie el local, sau național șŸi în permanențムsăƒ-i fac simțitムprezența. Nu e nevoie sムte ascunzi, nici de presăƒ, nici de specialișŸti, nici de ONG-uri. Când nu ai nimic de ascuns, aceştia sunt aliaţii tăi.

941473_10151377559115882_1061057507_n

am răspuns deschis la invitaţia ONG-urilor locale. Acestea sunt dintre cele mai active şi implicate din România. Ele sunt sprijinul real în salvarea patrimoniului local. 

1014126_10151414492595882_859928748_n

Am mers mult pe teren. Am vizitat absolut toate oraşele şi comunele sibiene şi marea majoritate a satelor. Am descoperit oameni extraordinari care muncesc cu adevărat pentru Sibiu. Am descoperit şi drame făcute de distrugerea patrimoniului. Am fost întotdeauna deschis presei şi oricui dorea să ştie ce facem la DJC Sibiu.

razvan pop relatia cu presa 2015 13

am răspuns pozitiv şi presei naţionale şi cele locale şi presei scrise şi radio-televiziunii şi mediului on-line. am fost cea mai mediatizată instituţie guvernamentală din Sibiu, peste Prefectură sau ANAF, de exemplu…

razvan pop relatia cu presa 2015 10

Mă bucur că în perioada mea de directorat, s-au clasat şi salvat astfel clădiri precum palatul mitropolitan de la bulevardul Victoriei, fabrica Independenţa, palatul ASTRA, fosta clinică Antal, sediul Prefecturii, biserica de lemn din Broşteni, casa memorială Constantin Noica din Păltiniş. Am fost unica Direcţie care am lucrat efectiv la elaborarea Codului Patrimoniului, am fost unica Direcţie ce şi-a definitivat strategiile pentru siturile UNESCO.

P1330039

palatul mitropolitan de la bulevardul Victoriei 38

P1330108

fosta clinică Antal de pe strada Constituţiei 22

sibiu fabrica independanta 04

fabrica Independenţa

Dintre proiectele cele mai dragi mie, mă gândesc la amplasarea de panouri informative cu privire la protectia patrimoniului imobil în peste 20 de localităţi din judeţul Sibiu dar şi pe întreg traseul Mocăniţei. Mă gândesc la participarea mea ca delegat şi speaker din partea României la Congresul UNESCO. Mă gândesc la organizarea seminariilor naţionale de înţelegere a abordărilor în proiectarea şi execuţia lucrărilor de restaurare la monumente istorice din spatiul rural transilvanean. Mă gândesc la proiectul de promovare a culturii sibiene în mediul rural. Mă gândesc la organizarea Zilelor Internaţionale ale Patrimoniului. Mă gândesc la nenumăratele expoziţii sau lansări de carte organizate.

7_H_curbe_culoare_inchisa

Au fost trei ani minunaţi, dintre cei mai frunmoşi din viaţa mea. Au fost anii în care am învăţat mult, la propriu – mi-am pornit doctoratul, dar şi la figurat. Am avut de la cine. Au fost anii în care am pus primele cărămizi concrete pentru Sibiu. Mi-am făcut cu plăcere munca. 

razvan pop vernisaj cnm astra 2015 02

razvan pop studenti moldova 2015 01

am făcut zeci de tururi, gratis, pentru toţi cei care doreau să descpere şi să înţeleagă Sibiul.

razvan pop clusters meets culture 2014 03

zilele europene ale patrimoniului 2015 rcp 01

razvan pop vernisaj avrig 2013 03

razvan pop seminar patrimoniu 2015 02

1044603_10151445095645882_1393787186_n

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*