18Apr
intalnire de 10 ani - liceu cn octavian goga filologie 371

CINE SUNT EU?

II. ŞCOALA

Săptămânile acestea, atât eu cât și echipa mea, am fost întrebați de sibieni cine sunt, ce am făcut până acum? Este normal să primesc astfel de întrebări. Sunt tânăr, nu cu mulți pași în viaţă. Din acest motiv am decis a scrie câteva articole pe blog despre mine, pentru ca toți sibienii să mă cunoască. 

Voi scrie despre copilărie, despre scoală și liceu, despre facultate, despre anii bucureșteni, despre revenirea în Sibiu și despre cei trei ani petrecuți la conducerea Direcției Județene pentru Cultură.

554960_494943017209880_1167585025_n

şcoala „Regina Maria” astăzi. sursa foto: facebook.com/SibiuOraşEuropean (sus) şi faţada de pe strada dr. Stâncă (jos), unde am avut clasa de studiu în ultimul an (ferestrele încercuite)

sibiu scoala regina maria 02 rcp 2008

Școala am început-o în 1988 la „Școala Generală Nr. 5” care astăzi poartă numele de „Regina Maria”. Cea mai tare şcoală din Sibiu atunci şi acum. Am avut număr matricol pe mână, am făcut parte din ultima generație de pionieri ai României. În 1989 de Ziua Armatei ne-au dus la Institutul de Transmisiuni al Armatei Române, de pe Vasile Milea (atunci bulevardul Gheorghe Gheorghiu Dej). Am primit un măr, câțiva biscuiți şi o carte. Cartea o mai am în bibliotecă, o carte bună fără texte comuniste în ea. Erau câteva biografii ale unor mari exploratori ai istoriei…de la Magellan la Gagarin.

Acum când mă gândesc, îmi dau seama că totul era fals, sărac. Cureaua era din plastic, cravata era din plastic, totul era de proastă calitate. Atunci nu înțelegeam prea multe. Dar rapid am înțeles. Mama asculta „Europa Liberă” iar eu nu eram un elev standard. Nu ajunsesem la panoul de onoare al școlii pentru că aveam…părul lung. Ai mei erau fani Beatles. Peste ani, într-a XII-a mi s-a întâmplat la fel, părul meu lung creînd un scandal monstru în „Goga”. Regimul trece, spasmele rămân pentru mai mult timp.

razvan pop in 2000 15

în liceu aveam părul lung…

În 21 decembrie mama m-a lăsat la bunici pe Şaguna (pe atunci strada Lenin) şi a mers la protestele din faţa Miliției (pe strada Revoluției de astăzi). Când au început să tragă în civili, s-a ascuns sub o mașină şi apoi s-a târât, la propriu, până acasă. Tata era blocat în gară unde se dădea o adevărată bătălie. Apoi ei au stat ascunși în scara blocului. Blocurile plombă, de pe Milea, au fost un adevărat teatru de război în acele zile. S-a tras peste tot. La noi pe Milea, la bunicii mei pe Şaguna şi Bâlea, la unchiul mei pe Mihai Viteazul. Avem o colecție de gloanțe recuperată din casă.

331885_323680424344387_100001072973893_881805_1832827007_o

aşa arăta sediul Poliţiei de astăzi, în zilele Revoluţiei din 89. blocul meu era practic peste drum

În clasa a V-a am dat examen şi am intrat în clasa specială unde se studia intensiv engleză. Opt ore pe săptămână. Eram cei mai buni dintre cei buni. Anul acesta facem întâlnirea de 20 de ani. Nu eram nici cel mai bun, nici cel mai slab elev…..eram un elev care am excelat la câteva materii iar la altele nu mă descurcam deloc. Eram bun la Geografie, la Engleză şi mai puțin bun la Mate sau Fizică. Cel mai bun eram la Istorie. În clasa a VII-a am participat la Olimpiada Județeană de Istorie şi am luat primul loc. Nu mi-a venit să cred. Colegii mă așteptau la şcoală (era seară dansantă) să ne bucurăm împreună dar eu nu am crezut pur şi simplu şi nu m-am dus. Clasa mea dădea anul câțiva olimpici naționali.

razvan pop in 1992 01

clasa mea la finalul clasei a IV-a şi în clasa a VI-a

razvan pop in 1995 01

M-am înscris şi am dat examen pentru a intra la „Octavian Goga” unde au învățat şi părinții mei. Am intrat la Filologie. Zece ore de Română pe săptămână. Am avut norocul unor profesori buni care m-au ajutat să înțeleg multe şi să mă formez, altfel liceul ar fi fost inutil. Materii învechite, mentalitate retrogradă, reforme peste reforme ale căror efecte se văd astăzi. Noroc cu mama. Ea a stat tot timpul şi m-a ajutat la toate materiile. A fost adevăratul „profesor meditator”.

mama tablou absolvire 1972 13

clasa mamei mele la finalul liceului, în 1972

Am fost același elev. Mă descurcam bine la Română, la Geografie sau Engleză şi Filosofie, nu mă descurcam la Mate, Fizică sau Chimie. De două ori am fost şi corigent. La Chimie şi la Fizică. Materia predilectă a rămas Istoria. La Olimpiadele Judeţene din clasa a XI-a şi a XII-a am luat din nou locul I. Ultima participare a însemnat şi cel mai important rezultat şcolar al meu: Premiul Special al Olimpiadei Naţionale de Istorie. Mai luasem un loc I în clasa a X-a la Geografie şi am participat şi atunci la Olimpiada Naţională.

P1020538

clădirea Colegiului (astăzi) Octavian Goga, faţada de pe strada Mitropoliei (sus) şi de pe strada Andrei Şaguna (jos), unde patru ani am avut clasa de studiu (ferestrele încercuite)

sibiu liceul goga 06

goga8

nu s-a schimbat mai nimic….până în prezent

Bacalaureatul l-am luat cu notă foarte bună, terminând între primii elevi ai liceului. Școala şi liceul mi-au oferit posibilitatea de a mă întâlni cu oameni speciali, importanți până în prezent în viaţa mea. Am avut parte de profesori excelenți. În şcoală am avut o doamnă Comşa la Geografie, o doamnă Bicer la Chimie, o doamnă Ivănuş sau domnul Salade la Istorie, dar şi pe regretatele doamne Rusu la Română şi Weltmann la Engleză sau domnul Filip la Desen. În liceul îmi amintesc de profa de sport dintr-a XI-a, de cei 5 profi de engleză dintre care doamnele Hociotă şi Bibu au excelat, de domnii Grozav sau Kozinczy de Geografie, de profii Todor de Mate (tatăl şi fiica) şi în primul şi primul rând de proful de latină, domnul Mitericiu. El i-a fost profesor şi mătușii mele, cu 30 de ani înainte. Mai trăiește şi astăzi, într-un apartament de pe Mihai Viteazul. Un adevărat dascăl. O enciclopedie de la care am învățat să gândesc. L-am revăzut în urmă cu o lună. Este la fel de dinamic şi de magic.

intalnire de 10 ani - liceu cn octavian goga filologie rcp 2010 104

profesorii Mitericiu şi Neamţu de la „Octavian Goga”

Cei doi profi care mi-au influențat decisiv viaţa au fost diriginții mei din şcoală şi liceu, profesorul Stoian de Română şi mai şi mai ales diriga Aura Roca de Fizică. Cu Fizica nu eram prieten, dar ea, care mă știe de o viaţă, mi-a fost unul dintre prietenii cei mai buni. Sibiul a avut în ea unul dintre cei mai buni profesori din ultimii 50 de ani. Vorbea cu noi, ne dădea sfaturi ne înțelegea, ne-a dezvoltat personalitățile şi a ştiut să ni le completeze şi stăpânească. Când s-a pensionat, toată clasa, din toate colțurile Europei, i-am luat un buchet uriaș de flori. Proful Stoian m-a învățat să citesc şi să gândesc iar asta spune tot despre ce profesor uriaş era.

intalnire 10 ani sc gen 19

diriga mea din şcoala generală, Aura Roca şi directorul Salade

intalnire 10 ani sc gen 61

Liceul nu a fost cea mai bună experiență clasică educaţională dar a fost perioada în care m-am definit. Şcoala şi liceul mi-au dat aproape toți cei mai buni prieteni. Cei cu care mă revăd oricând, acei prieteni care sunt acolo când ai nevoie de ei. Cu unii sunt prieten de mai bine de 28 de ani. Cu ei am trăit toate momentele mele importante din acei ani. Chefuri, excursii ratate, concursuri, Păltinișuri şi Sighişoare (cine știe la ce mă refer….), Club M-uri sau Union-uri.

sighisoara 1998 rcp 01

Sighişoara 1998, Festivalul Medieval

Nu am fost foarte interesat de orele de curs. Mergeam şi învățam doar ce îmi plăcea. Chiuleam destul de mult. Mergeam în „Studenți” (Casa Teutsch) sau în căsuţa de lângă (nu mai știu cum se chema) sau în piața Mică în Doris, Dolly sau Domar (vă provoc să ghiciți ce avem astăzi în locul lor). În acea perioadă, în schimb, citeam. Citeam enorm. Ştiam de la început că vreau să fac Istorie (din clasa a III-a mai precis), dar atunci am descoperit Evul Mediu. Mătușa mea mi l-a pus, la 15 ani, în mână pe Jacques le Goff şi a sa Civilizaţie a Evului Mediu. Mătușa mea, profă de Filosofie de prestigiu în ţară (a scris vreo trei manuale şcolare), a fost „meditatorul meu” de viaţă în acea vreme.

radu ciogu si restul baietilor din XIIA 1999 19

clasa a XII-a A, varianta masculină, 1999

Tata este cel care mi-a influențat decisiv lecturile. El mi-a pus în mână prima carte de istorie când aveam 8 ani şi tot el m-a prezentat lui Gabriel (Garcia Marquez) iar de acolo gașca lui de prieteni sud americani m-au cucerit definitiv. Din când în când mă mai răpeau Kafka sau Sartre sau Petrescu dar reveneam rapid între cei din America de Sud.

radu ciogu oana soroaga rcp 1999 18

câţiva dintre cei cu care am scris şi pus în scenă piesa noastră de teatru, „the Wall” în 1999

radu ciogu iuli david radu angelescu 1999 18

A fost cea mai fericită perioadă a vieții mele. Citeam, călătoream, scriam poezii şi eseuri. Am scris o piesă de teatru alături de mai mulţi prieteni. Piesa s-a şi jucat la teatru Gong în cadrul uni proiect englez. În clasa a X-a am mers prima dată la Festivalul Internaţional de Teatru ca voluntar la Bursa de Spectacole. Pe vremea aceea FITS-ul se ținea la Casa de Cultură a Studenților din parcul ASTRA, astăzi Casa Teutsch. Am văzut astfel sute de spectacole, am cunoscut oameni, am descoperit culturi şi idei noi.

P1180602

aici s-au ţinut primele ediţii ale FITS

Tot într-a X-a, alături de trei colegi, Radu, Alexandru şi Claudiu am mers şi ne-am înscris în Partidul Național Liberal. Astfel a început saga mea politică. Astăzi aproape toți am rămas membri şi suntem activi. Multe povești dar încă povestea se scrie.

radu ciogu alexandru zavatin 1997 18

cu câteva luni înainte de a ne înscrie în PNL, eu ca fotograf, Radu şi Andru ca protagonişti în fotografie

IMG_20140712_202402

în 1998, aici era sediul PNL Sibiu, pe strada Avram Iancu, aici am semnat adeziunea. Astăzi sediul nu mai aparţine PNL.

Am trăit mult şi frumos în acea perioadă. Cel mai mult mă bucur că şi astăzi cu multi dintre cei cu care m-am bucurat în acei ani, am rămas prieten sau cel puțin ne vedem de câteva ori pe an.

intalnire 10 ani sc gen 02

clasa a VIII-a A, promoţia 1996, şcoala „Regina Maria” şi diriginta noastră Aura Roca

intalnire de 10 ani - liceu cn octavian goga filologie 37

clasa a XII-a A, promoţia 2000, colegiul „Octavian Goga” şi dirigintele noastru Achim Stoian

Distribuie articolul:

3 comentarii

 1. Scrii si te exprimi groaznic pentru un absolvent de Filologie si fost olimpic national. Ai virgula intre subiect si predicat („Blocurile plombă de pe Milea, au fost un adevărat teatru de război în acele zile”), amesteci idei, nu te poti hotari daca sa scrii cu diacritice sau nu (macar eu sunt constant), ti-au scapat nepermis de multe greseli de tehnoredactare (ma gandesc sa nu le zic greseli de ortografie, sunt convins ca poti mai mult). Esti nepermis de familiar cu „profii” si „diriga” – astfel de exprimari merg la liceeni, nu la candidati la Primarie.
  Te pui singur intr-o lumina nefavorabila cand iti lauzi profesorul de romana („Proful Stoian m-a învățat să citesc şi să gândesc iar asta spune tot despre ce profesor uriaş era.”) – de parca l-ar fi invatat sa citeasca pe vreun urs koala.
  Iei observatiile astea cum vrei, nu e un atac la persoana, nu te cunosc nici pe tine si nici pe alti candidati, sunt doar o persoana nehotarata care cauta sa se informeze.

  • pt jonyjon

   Blocurile este subiect, nu Milea. Aşa stiu eu gramatică. Modul meu mai complex de a fraza într-un spaţiu personal este alegerea mea, deloc o greşeală gramaticală. Tocmai anii de filologie şi de lectură m-au ajutat.

   Întradevăr îmi cer scuze pentru eventualele scăpări de tehnoredactare. Ai dreptate, trebuie să fiu mai atent. Cât despre modul familiar de a folosi anumite apelative, reiterez, este alegerea mea de exprimare, deloc greşită. Când făceam referire la faptul că m-a învăţaţt să citesc, aşa este…..una este să ştii literele şi una este să înveţi să citeşti, din păcate puţini ştiu să citească prin România.

   Îţi mulţumesc mult pentru observaţii. Prefer oamenii critici decât cei ce mă linguşesc.

   • Stiu ca Blocurile este subiectul, si asta nu face sa dispara virgula sau regula. Se accepta 2 virgule in cazuri de genul „Tatal meu, care era pompier, a participat la stingerea multor incendii.”

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*