21Feb

VINA PRĂBUȘIRII NOASTRE…

Săptămâna care a trecut a fost cea mai neagră din ultimul deceniu pentru patrimoniul istoric al României. Turnurile a două biserici evanghelice s-au prăbușit. S-au prăbușit două monumente istorice. S-au prăbușit două clădiri istorice. S-au prăbușit două simboluri. S-au prăbușit două localități. S-au prăbușit două comunități. Turnurile din Roadeş și Rotbav, județul Brașov s-au prăbușit.

DE VINĂ SUNTEM TOŢI!!!

Şi proprietarii care au învârtit problema pe toate părţile până s-a „rezolvat” de la sine. Şi administraţia locală care a căutat orice scuză să nu facă nimic. Şi ministerul de resort şi guvernul care nu au alocat niciodată bani. Şi noi toţi care am preferat să ne uităm la ele cu tristeţe şi condescendenţă, decât să luăm din timp atitudine.

Ce s-a întâmplat la Roadeş şi la Rotbav ne marchează pe toţi şi ne face la fel de vinovaţi pe toţi. Preferăm să stăm lipiţi de ecranele anteniste să plângem de milă penală decât să ne intereseze ce este cu adevărat important. Preferăm să spunem, nu e la noi, deci nu este treaba noastră. Preferăm să plecăm capuzl trişti decât să facem ceva.

Ce s-a întâmplat la Roadeş şi la Rotbav este doar o altă plagă la fel canceroasă a societăţii noastre. Este la fel de grav ca şi Colectiv ca şi Roşia Montană ca şi alte astfel de plăgi. Un trup canceros, ce este România astăzi începe să îi pleznească rănile.

Acum doar facem citostatice dar rar de tot boala aceasta se vindecă….aici am ajuns…

Distribuie articolul:

13 comentarii

 1. FELICITARI!!!

 2. DA, din pacate este un adevar greu de acceptat. Am colindat cateva biserici si fortificatii Lutherane ale judetului Sibiu, in vederea „recensamantului” orologiilor de turn (Fiind pasionat si interesat sa le RESTAUREZ). Ignoranta autoritatilor este greu de inteles, dar si a oamenilor. Dar daca stau bine sa ma gandesc…care oamenii, sasi abia mai gasesti. Incerc sa restaurez tot ceea ce inseamna „mastodonti ai timpului”, insa un turn intr-o stare deplorabila este un real pericol pentru orice, inclusiv pentru mecanismele orologiilor. Iar restaurarea lor este inutila daca turnul care-l gazduieste nu este restaurat….sunt multe de povestit.

  • pt Dragos Poponea

   excelenta initiativa repertorizarii orologiilor…daca apare o carte si poate un plan…e ideal

   • Am sa ma ocup de o astfel de lucrare, insa am nevoie de timp pana voi avea o inventariere cat de cat completa pe cuprinsul judetului Sibiu.
    Pot sa va informez ca in luna martie se va lansa la Editura Honterus din Sibiu volumul V al lucrarii stiintifice a domnului Volker Wollmann, „Patrimoniul preindustrial si industrial in Romania”. Cel putin asa se numeste volumul IV pe care il detin. Aceasta lucrare cuprinde un amplu capitol despre orologiile de turn din Romania, cateva si din Sibiu. Am pus la dispozitia d-lui Wollmann o parte din arhiva personala de fotografii inclusiv detalii tehnice ale orologiilor de turn (jud.Sibiu), informatii care vor aparea in acest volum.
    Oricum proiectul meu TIC-TAC-TURN este destul de vast si este nevoie de timp…putem discuta pe tema asta la o cafea intr-o zi linistita de primavara. Numai bine.

 3. am citit pana oa anteniste. incepusei bine, dar mesajul tau nu trece din cauza patimei

 4. domnule Pop,
  mult adevar ati pus pe hirtie dar ma intreb daca cineva se intereseaza de cea ce ati semnalat. daca mergeti pe traseul Medias veti descopari ca pe monumente istorice sint reclame de „turism rural” care sint interzise sa se afiseze pe monument istoric,in SOLA caminul cultural arata ca un ziar care face reclama la produse care nu se vind.
  Eu va doresc mult succes la noile alegeri. si felicitari.

 5. Sunt curios. Am vazut ca cladirea de pe colt strada Ocnei cu 9 mai este in reabilitare masiva. Au ramas doar zidurile. Ultima data era o pizzerie. E o cladire de patrimoniu. Oare se urmareste interventia? Sau ne trezim ca in cazul Domnariu cu Am RingHotel din Piata Mare cand a turnat stalpi de beton a pus BCA si a mai facut un etaj in spatele curtii?

  • pt Eu :)

   cladirea aceea nu este de patrimoniu, nu este nici monument istoric…este o cladire de inceput de secol care a inlocuit o casa medievala…interventia se urmareste si este autorizata. etaj nu are voie sa faca….are voie sa faca doar refacerea sarpantei si mansardare…

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*