14Feb
5ac52dc3695e

ISTORIA ORAŞULUI NOSTRU, SIBIU

CÂND REGII VIZITAU SIBIUL…

În diploma acordată de regele Ungariei, ANDREI al II-lea, sașilor – Andreanum-ul (aici) – una din obligațiile acestora era aceea de a acorda găzduire regelui, când acesta își vizita regatul prin părțile acestora. Nu de multe ori, regii Ungariei și mai apoi principii Transilvaniei sau împărații Habsburgici și nu numai aceștia, dar și principi ai Ţării Românești sau Moldovei sau regi ai altor ţări, au poposit prin Sibiu.

Iată cine sunt aceștia…

Charles_I_of_Hungary

CAROL ROBERT I de Anjou, regele Ungariei, portret din Cronica pictată de la Viena

Primul rege pe care cronicarii Sibiului l-au reținut în hârtiile lor a fost regele BELA al V-lea, cunoscut drept OTTO al III-lea de Wittelsbach, ducele Bavariei. Acesta vizitează Sibiul în 1306, în mijlocul războiului civil pentru tronul regatului. Sibiul a fost aliat al ducelui bavarez care în cele din urmă pierde tronul în dauna lui CAROL ROBERT I de Anjou. Este posibil ca înainte sa regii care ne-au marcat existenţa prin actele semnate de ei, BELA al III-lea și ANDREI al II-lea să fi vizitat și ei localitatea de pe Cibin, dar informații în acest sens, nu deținem. Un alt rege al Ungariei care cu siguranță a pășit pe ulițele cetății noastre medievale, a fost CAROL ROBERT de Anjou, un rege care şi-a petrecut lungi perioade prin ținuturile transilvănene.

sigismunddeluxAlbrecht_Dürer_082

SIGISMUND de Luxembourg, rege al Ungariei şi împărat al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană

Un alt rege care probabil a trecut prin Sibiu a fost marele SIGISMUND de Luxembourg. Acesta în 1424 a desființat prepozitura Sibiului, donând toate bunurile acesteia orașului Sibiu. În 1442, IOAN de Hunedoara, viitorul guvernator al regatului, alungă armata otomană ce asedia Sibiul. Cu siguranță acesta a poposit deseori în cetatea noastră. LADISLAU al V-lea Postumul a acordat nenumărate privilegii orașului nostru.

Betrothal_Portrait_of_Ladislaus_V_of_Hungary_and_Madeleine_of_France

regele Ungariei Ladislau al V-lea şi soţia sa Madleine a Franţei

Povestea cea mai încâlcită a unui rege cu burgul nostru este cea a lui MATIA I Corvin, cel care a dejucat chiar un atentat pus la cale de primarul Peter și de comitele Benedikt Roth în 1467. Despre acest curios episod, într-o postare mai detaliată. Regele MATIA I a ajutat orașul, dându-i nenumărate privilegii și bogății.

John_Hunyadi_-_Johannes_de_Thurocz_-_Chronica_Hungarorum,_Brno_1488    Matei_Corvin_Johannes_de_Thurocz_f137

IOAN de Hunedoara şi fiul său MATIA I, regele Ungariei, desene realizate de Johannes de Thurocz

În 1495, un alt rege, VLADISLAV al II-lea, își instalează curtea sa la Sibiu, între 22 august şi 16 septembrie, emițând documente și luând decizii pentru regatul său. Regele IOAN I Zapolya asediază Sibiul ani la rândul încă din 1529, în mijlocul războiului civil pornit după dezastrul de la Mohacs. În 1568, regele IOAN SIGISMUND al II-lea Zapolya vizitează orașul.

Szapolyai_János_fametszet

regele Ungariei şi principele Transilvaniei JANOS I Zapolya

După prăbuşirea regatului maghiar, rând pe rând, toți principii Transilvaniei vizitează pentru perioade mai mari sau mai mici Sibiul. ISTVAN Bocskay (1605), infamul GABRIEL Bathory (1610-1611), GABRIEL Bethlen (1629), GYORGY I (1632) şi II (1660) Rakoczi sau MIHAIL I (1661) şi II (1690) Appafy, cu toții au trecut prin Sibiul sau l-au ocupat sau l-au asediat sau i-au fost prieten.

Gabriel_Bethlen

principele Transilvaniei GABRIEL Bethlen

Primul împărat habsburgic care pășește pe străzile sibiene este JOSEPH al II-lea. Acesta vizitează de câteva ori orașul nostru, doarme la Împăratul Romanilor, care își schimbă vechiul nume în cel care îl poartă şi astăzi, îl vizitează pe Martin Hochmeister și casa acestuia și dă naștere cartierului josefin. Prima dată ajunge în 1773, începând cu 28 mai. Revine în 1783 şi apoi în 1786.

Joseph_Hickel_(attr)_Joseph_II_als_Mitregent_seiner_Mutter

Joseph al II-lea, împăratul Imperiului Habsburgic a vizitat…….

Str. Timotei Popovici, casa hocmeister si tipografia sa din 1777

……. casa lui Martin Hochmeister……

gravura hermann vechiul Imp Romanilor

…… a stat în hotelul „la Steaua Albastră” care şi-a schimbat, în cinstea sa, numele în „Împăratul Romanilor”…..

prin-sibiul-meu-ziua-1-45

….. iar primăria a pus această placă pe frontispiciul său în cinstea împăratului (fotografie de Dragoş Asaftei)

Următorul împărat care vine la Sibiu a fost FRANZ I în 1817. El ajunge în oraș alături de împărăteasa Carolina Augusta de Bavaria în 6 septembrie. Momentul este punctst de sibieni prin luminarea străzilor pe timp de noapte. Ultimul împărat habsburg, FRANZ JOSEPH I vizitează şi el cetatea Sibiului la începuturile domniei sale când suportă cheltuielile de construire a spitalului dar şi în timpul Primului Război Mondial când vine alături de împăratul german WILHELM al II-lea şi de viitorul împărat KARL al IV-lea.

HGM_Kupelwieser_Porträt_Kaiser_Franz_I

Franz I, împăratul Imperiului Habsburgic

Screenshot111

împăratul Franz Joseph I pune piatra de temelie a spitalului public din Sibiu în 1852

Kaiser Wilhelm II zu Besuch in H. am 25.09.1917 1

împăraţii Wilhelm al II-lea al Germaniei şi Karl IV-lea al Austro-Ungariei la Sibiu în 1916

Un alt rege ce a vizitat Sibiul a fost regele Poloniei, ŞTEFAN Bathory, doar că el a vizitat Sibiul în perioada în care era doar voievod al Transilvaniei, între 1571 şi 1576. El a rămas un prieten al cetății, victoriile sale în faţa lui Ivan cel Groaznic fiind celebrate în Piața Mare. În 1714, pe 8 noiembrie, pentru câteva ore poposește la Sibiu regele Suediei, KARL al XII-lea, în lungul său drum de la Constantinopol spre regatul său. Un alt rege în vizită pe meleagurile noastre a fost în 1924 regele GEORGIOS al II-lea. Ultimul monarh străin care a vizitat Sibiul a fost HENRI, marele duce al Luxembourgului. Acesta a vizitat de câteva ori în ultimii ani oraşul nostru.

Kober_Stephen_Bathory

regele Poloniei ŞTEFAN Bathory, pictură de Marcin Kober

Karl_(Charles)_XII_of_Sweden

Karl al XII-lea, regele Suediei

Primul domn al Ţării Româneşti despre care știm că a pășit prin Sibiu a fost RADU al IV-lea cel Mare care semnează un tratat de alianță și bună vecinătate cu cetatea Sibiului în 1507. Trei ani mai târziu, un alt domn al Ţării Româneşti, MIHNEA I cel Rău, refugiat la Sibiu, este asasinat pe treptele bisericii în cea de a 12-a zi a lunii martie. În 28 octombrie 1599 pe sub Poarta Cisnădiei, intră în cetate MIHAI al II-lea Viteazul, după victoria sa de la Şelimbăr. Să nu uităm că un domn al Moldovei, IOAN al V-lea Sasul s-a născut la Sibiu (despre acest mare sibian am scris aici)Regele FERDINAND I dar şi următorii CAROL al II-lea şi MIHAI I, cu toţii au vizitat de nenumărate ori Sibiul.

georg kopp batalia de la selimbar, sec 17

bătălia de la Şelimbăr, gravură de Georg Kopp din secolul al XVII-lea. pe fundal se vede cetatea Sibiului

sfintirea monumentului ofiterilor romani de pe actuala Victoriei 10392483_739331106149478_8353050445348931656_n

regele României FERDINAND I asistă la slujba de sfințire a statuii eroilor de pe bulevardul Victoriei

sursa fotografiilor: www.wikipedia.org, www.sibiu.ro, www.facebook.com

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*