31Dec
fofeldea DSCF2569

10 PICTURI de BOLTĂ/ CUPOLĂ din LUME

Ca un articol de final de an….vă propun un top personal al celor mai frumoase picturi de boltă/ cupolă descoperite în călătoriile sau deplasările în teren. O boltă sau o cupolă pictată este poate cel mai luminos, frumos și înălțător element din desăvârșirea unei biserici, ortodoxe sau catolice, nu contează.

Vă propun astfel un top ale celor mai frumoase astfel de cupole/ bolte. Cu siguranță sunt altele cel puțin la fel de frumoase dar eu încă nu le-am văzut pe viu. Ce m-a surprins chiar și pe mine, este frumusețea micilor biserici din Transilvania. O frumoasă carte de vizită pentru țara noastră.

Cred că în aceste momente de final de an, este articolul ideal de simțit și trait. La multi ani!

Aşadar….

10.

SIBIU

CATEDRALA MITROPOLITANĂ

Nu cred că sunt complet subiectiv, catedrala ortodoxă din Sibiu este cu siguranță una dintre cele mai reușite construcții religioase din România. Chiar și restaurarea a reușit să mențină calitatea originală a picturii. Sentimentul pe care ți-l dă această pictură, în momentul în care intri este unic.

sibiu 1374050_462669393847387_74155592_n

9.

CAVUSIN

Să stai în faţa unei biserici care funcționa acum 1500 de ani, reușește să îți zbârlească părul. Senzația aceasta am avut-o când am reușit a urca până în această bisericuța de la începuturile creștinismului.

colectia persoanala razvan c pop

8.

ROMA

SANTA MARIA del POPOLO

A fost primul impact major cu grandoarea Romei. O biserică împânzită cu picturile marilor renascentiști, nu avea cum să nu primească o boltă pictată la aceeași valoare. Te înalți dintre Rafael sau Caravaggio pentru a descoperi această extraordinară capodoperă.

colectia persoanala razvan c pop

7.

SZCZECIN

SANKT KOSTKI

Plimbându-mă prin orașul polonez, am dat peste această biserică neoromanică. restaurată după bombardamentele celui de Al Doilea Război Mondial, biserica strălucește și astăzi. O biserică ce trăiește prin enoriașii săi pe care îi îmbracă cu căldura acestei excelente picturi.

colectia persoanala razvan c pop

6.

BONN

CATEDRALA

O pictură pornită în romanic cu puternice influențe bizantine, stă martoră istoriei fostei capitale vest-germane. Domul este atât de liniștit pe lângă tumultul orașului vecin, Koln.

colectia persoanala razvan c pop

5.

VATICAN

PALATUL PAPAL

Vaticanul înseamnă două lucruri, catedrala și palatul. Astăzi acestea sunt deschise oricărui curios care le poate descoperi grandoarea. Zecile de capele care formează palatul, te impresionează și te ajută să descoperi rând pe rând istoria papalității.

colectia persoanala razvan c pop

4.

GOREME

MÂNĂSTIREA

Să te afli pe locurile unde primii sfinți ai creștinismului au trecut, cu siguranță te ajută să înțelegi ce înseamnă creștinismul. Complexul mânăstirilor de la Goreme este un astfel de loc, care merită descoperit de noi toţi.

colectia persoanala razvan c pop

3.

NAPOLI

SANTA MARIA ASSUNTA

Poate cel mai liniștit loc din capitala fostului regat al celor două Sicilii, este domul. Una dintre cele mai reușite picturi este cea a cupolei centrale. Alegoria Raiului înălțarea sufletului, este una dintre cele mai reușite din Europa.

colectia persoanala razvan c pop

colectia persoanala razvan c pop

2.

FOFELDEA

SFÂNTUL VASILE

Una dintre cele mai reușite picturi dintre bisericile ortodoxe din România, se regăsește în acest mic și izolat sat de pe valea Hârtibaciului. Capodopera fraților Grecu, pictura bisericii din Fofeldea este una dintre cele mai frumoase din această zonă. Este greu să alegi una dintre cupolele bisericii, de aceea aceasta este doar o dovadă a capodoperei din secolul al XVIII-lea.

colectia persoanala razvan c pop

1.

VATICAN

SAN PIETRO

Te uiți la Pieta-ul lui Michelangelo iar apoi îți ridici privirea și descoperi aceste minunate realizări ale Renașterii. Monumentul din mijlocul Romei și a Vaticanului este una dintre marile realizări ale omului.

colectia persoanala razvan c pop

colectia persoanala razvan c pop

colectia persoanala razvan c pop

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*