23Iul
sibiu-fred-nuss-cazarma-90-09

ISTORIA ORAŞULUI NOSTRU, SIBIU.

UN SIBIU DE ACUM  34 DE ANI…

Am găsit pe internet un reportaj dedicat Sibiului la fel de bătrân ca și mine…adică de acum 34 de ani din 1981.

Este o emisiune realizată de TVR, numită „Călătorie prin Țara Mea”. Emisiunea era rubrică în cadrul programului „Album Duminical”, principala emisiune de divertisment al weekend-ului comunist. Emisiunea a intrat pe post în 22 noiembrie 1981 (aveam deja aproape cinci luni). Tot reportajul este de aproape 7 minute. Reportajul este realizat de Radu Selejan, cel care a dat numele şcolii din cartierul Vasile Aaron.

Este o incursiune inedită a Sibiului. Filmate cu siguranță cu câteva luni mai devreme, în plin sezon estival, imaginile ne arată un Sibiu istoric, industrialist dar şi obosit şi torid.

Se remarcă câteva imagine astăzi pierdute cum ar fi parcul din Piaţa Mare, Cazarma 90 dar şi zona de blocuri şi noile fabrici „mândre” ale comunismului românesc.

Vedem pe rând:

Ochii Sibiului (pe una dintre casele de pe Pasajul Scărilor), Turnul Sfatului (filmat dinspre ambele piețe Mare și Mică) și cu pasajul de sub el, pe când era deschis traficului mașinilor, Podul Minciunilor și Casa Artelor din Piața Mică (casa de pe strada Ocnei 2 se vede dinspre pod), Turnul Scărilor (scările sale reabilitate), Orașul de Jos (văzut din turnul catedralei luterane), Muzeul din Dumbrava Sibiului (cu vechea poartă de la intrare), strada Școala de Înot (încă nefinalizată), strada Nicolae Bălcescu, parcul Subarini (locul de joacă pentru copii), piața Unirii (cu hotelul Ibis, Casa de Cultură, Cazarma 90, teatrul şi magazinul Dumbrava – când arăta bine – dar şi cu pasajul subteran), fabrica Independența (de pe strada Ocnei), cartierul Terezian, strada Moldovei, bastionul Haller, strada Ocnei, podul de fier de peste râul Cibin, grădina zoologică (lacurile), bulevardul Corneliu Coposu (zidurile de fortificație), Casa Luxembourg, turnurile de pe strada Cetății, strada Rotarilor şi strada Blănarilor (ambele înainte de demolări), strada Felinarului şi strada Movilei, parcul ASTRA cu statuile ce îl îmbracă (inclusiv vechiea statuie a lui Octavian Goga), Orașul de Sus (silueta Muzeului Brukenthal în prim-plan), fabrica Mondex, piața Mare și al său parc dispărut,

Puteţi vedea emisiunea, aici (doar un click).

http://www.euscreen.eu/item.html?id=EUS_150039E1E55E1EF782DDB36657E039E5

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*