17Iun
tnrs-fits-slide

#FITS2015

FITS-ul sibian are, pe lângă magia sa, pe lângă maturitatea sa, pe lângă spectacolarul său, câteva chei. Chei ale ceea ce înseamnă implementarea unui proiect cultural, a unei strategii dar şi a unui proiect, cultural în cazul de faţă, îmbrăţişat şi adoptat de întreaga comunitate.

FITS-ul nu este un festival al elitei locale. FITS-ul este un moment al Sibiului, al tuturor sibienilor. Nu doar al celor care trăiesc în Centru ci și al celor din Gușterița sau Vasile Aaron.

Nu de puține ori am avut posibilitatea să văd excelente proiecte dar care nu erau asumate/ adoptate de comunitate. Un festival de film excelent dar frecventat doar de o elita cinefilă. Un muzeu senzațional dar în care intrau mai mult turiști decât localnici. Un proiect de mare calitate dar necunoscut de comunitate.

Nu este cazul FITS-ului. La FITS toți sibienii participă, fie că sunt organizatori, voluntari, participanți dar mai ales spectatori. FITS-ul și-a rezolvat această problemă tocmai prin abordarea total diferită pentru evenimentele culturale din România. A gândit un program cvasi paralel, total gratuit și cât se poate de public, la care orice om, indiferent de pregătirea sa în ale teatrului poate să meargă şi să îl guste.

De aceea jumătate din spectacole și happening-urile FITS sunt pe stradă, în piață, peste tot. De aceea vedem paradă samba, concert Holograf sau saltimbanci.

FITS-ul a dorit şi a fost gândit ca un produs al tuturor sibienilor. De aceea FITS-ul este an de an gândit ca un proiect/ eveniment accesibil, vizibil şi plin de acțiune. În cele 10 zile de festival tot Sibiul este în sărbătoare.

Cele 10 zile sunt percepute de oricine ca acele zile în care cu toții participăm şi ajutăm, pentru că o facem pentru Sibiu. Aceasta este una din cheile care au făcut ca FITS să fie un brand în sine, un succes şi un manual practic de gândire culturală.

Ca sibian, vă aștept la FITS!

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*