13Feb

PE CÂND O BANCNOTĂ cu SAMUEL von BRUKENTHAL?

Zilele trecute beam o bere Harghita în Cafe Wien şi mă uitam la unul din materialele lor promoţionale. Creaseră ei o bancnotă de 6 lei cu faţa lui Samuel von Brukenthal.

Chiar aşa….de ce nu am avea o bancnotă a României cu faţa sasului Brukenthal sau a ungurului Bolyai sau a evreului Mauriciu Brociner sau a polonezului Smighelschi sau a slovacului Hann sau a italiencei Barberis sau a armencei Aslan sau a cehului Mrazek sau a grecoaicei Darclee?

România este un stat în care aportul cultural al minorităţilor etnice culturale este reprezentativ şi cu un ridicat procent de însemnătate. Dăm de urmele acestor culturi la tot pasul, în mâncare, în literatură, în obiceiuri, în cuvinte sau în creaţii.

Românii au arătat, ceea ce nimeni nu credea, o deschidere mai mare decât multe popoare spre recunoaşterea valorilor culturale a acestor etnii.

Vin dintr-un oraş care este făurit în acest spirit al multiculturalităţii şi cred că această caracteristică este una tipică întregii Românii. Tocmai de aceea cred că dezbaterea despre o bancnotă care să poarte faţa uei personalitpţi remarcabile care au scris şi ele istoria ţării noastre.

Ce credeţi? Pe când o astfel de bancnotă?

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. Poate Iohannis post mortem

  2. pt Andrei Dot

    in acea vreme o sa avem Euro….dar cine stie, un prim roman pe o moneda sau o bancnota Euro

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*