13Dec

MIRACOLUL SIBIAN

Este evident că Sibiul trăiește una dintre cele mai bune perioade din istoria sa. Ceea ce putem numi Miracolul Sibian este tocmai rezultatul acestor ani. Sibiul a devenit în ultimii săi zece ani un exemplu pentru dezvoltarea României. Sibiul a devenit unul dintre importantele etaloane ale dezvoltării, modernizării și integrării europene a României.

Un adevărat tigru al Europei Centrale, Sibiul își arat acum căile prin care a devenit orașul cel mai performant al României.

Ieri Sibiul a lansat ”Ghidul de Dezvoltare al Municipiului Sibiu. 2014-2024”. Pe lângă că Sibiul este printre primele orașe din România care își definitivează strategia, acest ghid ne oferă câteva date ale Sibiului de astăzi, comparate cu marile orașe și cu media românească. Cifrele ne arată de ce Sibiul este unde este.

Iată câteva exemple.

În 2014 Sibiul are 64% din populație tânără sau activă (până în 49 de ani), ceea ce îl face unul dintre orașele tinere ale României, un avantaj în perspectivele acțiunilor viitoare.

Argumentul în acest sens este procentul de 66% pondere a populației active sibiene în câmpul muncii. Media pe țară este de 49% ca și în cazul marilor orașe, cu care ne concurăm noi – Cluj, Timișoara, București, etc…

În 2012 Sibiul avea 73.103 salariați (numai 15% sunt în sistemul bugetar), 59.524 pensionari, studenți, elevi și numai 1.681 șomeri.

Tot în 2014, Sibiul a avut cele mai bune încasări la bugetul local din ultimii 20 de ani. Cifra de 335 milioane RON ne situează în prima linie a încasărilor bugetare din România, unde media este 54%. Sibiul are un procent de 71% în 2013 a veniturilor proprii la bugetul local (75% în 2012). Media marilor orașe este de 60%, mult sub procentul Sibiului.

De asemenea, 27% din banii Sibiului merg spre bugetul național, sub cei 39% ai marilor orașe sau chiar sub 29% – media pe țară.

Sibiul are cele mai multe cheltuieli în zonele economice, culturale și sociale iar cele mai mici în domeniul ordinii publice.

Sibiul are o capacitate de 79% de acoperire a cheltuielilor necesare din venituri proprii. Media pe țară este 57% iar în marile orașe de 63%, deci un nou ”highlight” sibian indiscutabil.

Sibiul are un procent de 19,2 mp/ locuitor spațiu de viață, mai mare decât cei 15,4 mp/ locuitor – media pentru spațiul urban românesc. Sibiul este întrecut doar de Brașov, Craiova și Oradea la suprafața de spațiu verde (mp/ locuitor). În sfârșit Brașovul ne întrece la ceva.

Acestea sunt numai câteva cifre care ne definesc ca și viață și mai ales ca și calitate a acesteia. Cred că putem liniștiți să vorbim la finalul lui 2014 despre miracolul sibian!

Distribuie articolul:

3 comentarii

  1. Ai scris foarte frumos despre Sibiu. Acest oras este minunat, un oras care te face sa numai pleci! :)

  2. pt Alex

    asa este, un oras special

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*