7Noi

10 FRUMOASE PIAŢETE….vizitate de mine şi bune pentru o cafea romantică

Locul central de admirare al unui oraş, vizitat de turişti, este piaţa centrală acolo unde se află catedrala la Strasbourg, belfroi-ul la Bruges sau hala breslelor la Krakowia şi primăria în mai toate oraşele Europei. Piaţa centrală era locul medieval al unde se întâmpla oraşul. Tot ce era important, comercial, politic, social sau religios avea şi mai are loc în marea pieţă centrale spre care duceau toate drumurile.

Dar oraşele medievale datorită dezvoltării lor vernaculare au dus la apariţia a mici locuri, piaţete, în acele vremuri fiind nucleul unei vecinătăți sau minicartier unde se organizau ad-hoc spaţii de comercializare pentru produse specifice. Avem şi noi, Piaţa Aurarilor, Târgul Peştelui sau Târgul Vinului, în cetatea medievală a Sibiului.

Mai jos propun un top a zece astfel de piaţete medievale, ce surprind prin pitorescul lor, ce amintesc de frumoase vremuri de istorie şi pe care le-am călcat în aceşti ani. Cu siguranţă sunt altele şi mai frumoase, dar eu nu le-am văzut deocamdată.

Nu am inclus Sibiul deşi piaţa Huet sau piaţa Aurarilor sau piaţa Mică ar fi cam pe primele 3 locuri pentru mine, dar Sibiul este oraşul natal şi nu oraş vizitat.

Aşadar…

10.

GHENT, SINT VEERPLEIN MARKT, BELGIA

Nu este o piaţă propriu-zisă ci mai degrabă un fel de esplanadă născută din legarea castelului ducal de vechiul oraş. Dar ce poate fi mai frumos decât să îţi bei cafeaua şi să te uiţi la un castel impresionant ce aminteşte de trecutul maiestuos al locului.

9.

PECS, JOKAI TER, UNGARIA

Plimbându-mă prin oraşul maghiar şi rupându-mă de clasicul drum impus de hărţile turistice, lângă marea piaţă a vechii moschei, am dat de această piaţetă. Liniştită şi frumos restaurată, piaţa are astăzi farmec medieval, poveşti artistice la o cafea şi propuneri moderne de mobilare ce o fac spectaculoasă.

8.

CLUJ (fără napoca), STRADA MATIAS CORVIN, ROMÂNIA

Nu este o piaţetă astăzi dar în realitate este aşa ceva şi este pentru mine locul cel mai boem al Clujului universitar. Locul în care profesori, studenţi, turişti şi oameni de tot felul se îngrămădesc pentru un strop de viaţă frumoasă în faţa regelui născut în oraşul someşean, Mathias Corvin.

7.

SZCZECIN, SIENNY RYNEK, POLONIA

La un moment dat comercial, era o piaţă centrală dar născută mai mult involuntar în apropierea vechii primării, astăzi muzeu de istorie. Piaţeta era una comercială aproape de malul râului dar dezvoltarea ce a avut-o mai târziu oraşul oderian a făcut ca zona centrală să se mute în altă zonă. Astfel piaţa a rămas medievală şi astăzi este un loc ideal de bere, poveşti, muzică, cafea şi istorie, refăcută fiind după bombardamentele celui de Al Doilea Război Mondial.

6.

ROMA, PIAZZA di SANTA MARIA di TRASTEVERE, ITALIA

Este mare ca dimensiuni şi înconjurată de alte pieţuci dar nu este piaţă principală a Romei doar a unui cartier comercial lipit de zona papală. Astfel am trecut-o în acest top. De fapt întregul cartier merită un loc în aceast top, pentru imaginile deosebite ce ţi le întipăreşte în minte şi nu te mai părăsesc.

5.

ANVERS, LIJWAAD MARKT, BELGIA

Piaţeta se regăseşte în spatele catedralei gotice din Anvers sau flamandul Antwerpen. Un loc liniştit probabil o răspântie de drumuri ce au creat acest loc atât de mic şi cochet dar atât de aproape de tumultul străzilor şi pieţelor principale.

4.

SIGHIŞOARA, PIAŢA CETĂŢII, ROMÂNIA

Ei bine, da! Acest loc este preferatul meu din întreaga Românie, bineînţeles exceptând Sibiul. Nu cred că a fost de la început piaţa centrală a Sighişoarei dar a devenit şi a fost locul principal al cetăţii medievale. Pierzându-se în trecut şi rămânînd neschimbată până în prezent îşi câştigă locul în acest top.

3.

ROMA, PIAZZA della ROTONDA, ITALIA

Este locul în care odihneşte Pantheonul. L-am descoperit într-o seară după câţiva kilometrii de explorat Roma, ca un ultim cadou. Ne-am aşezat pe bordura fostului templu roman şi am ascultat un concert cover Pink Floyd. Am revenit a doua zi pentru un espresso şi o nouă odihnă la o terasă. De această dată se cânta Beatles. Au fost cu adevărat cele mai frumoase momente petrecute la Roma.

2.

STRASBOURG, MARCHE aux COCHONS de LAIT, FRANŢA

În română înseamnă Piaţa Purceluşilor de lapte, probabil un loc medieval de vindere a suinelor alsaciene. Piaţeta, aşezată între malul râului şi strada principală, nu departe de piaţa centrală, nu este mai mare ca Piaţa Armelor, dar este pitorească, împânzită de cafenele şi de creme brulee. Casele, firmele, terasele toate sunt aranjate în dorinţa de a recrea farmecul medieval al locului.

1.

SIENA, PIAZZA del CAMPO, ITALIA

Este o piaţă centrală dar de mici dimensiuni aşa cum întreaga Sienă era în Evul Mediu. Piaţa m-a cucerit mai mult decât orice în Italia. Căldura ce te cuprinde în acest loc nu are cum să te lase indiferent. Siena este unul din orăşelele neapărat de vizitat de oricine ajunge pe meleaguri italiene. Pierzând câteva ore în această pieţucă câştigi o viaţă.

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*