24Aug

FĂGĂRAȘ și un CASTEL MAGIC

Invitat de primarul orașului, am făcut ieri un drum până la Făgăraș, la Zilele Cetății Făgărașului. Trec an de an prin Făgăraș, dar să mă opresc și să văd și descopăr, nu am mai făcut-o de ceva ani.

Îmi aminteam cetatea ca un loc ce își căuta frumoasa istorie, dar încă sumbru, un muzeu cu potențial dar învechit, un oraș mediocru.

După ceva ani, în 2014, am descoperit o comunitate care a știut ce vrea, a știut ce să făcă și astăzi primește deja rezultatele. Cetatea Făgărașului este constant nominalizată printre cele mai frumoase și interesante cetăți și castele din lume în revistele și site-urile din lumea întreagă.

Muzeul a făcut doar într-o lună și numai din bilete peste 200.000 RON, bani care vor intra în restaurarea monumentului. Am scris și aici despre cum muzeele sau orașele bine manageriate aduc profit din cultură și din istorie. Cine mai zice că monumentele doar cheltuie și din cultură nu se câștigă, o spun pur și simplu, este ignorant și prost!!!

cea mai veche parte a complexului, turnul locuință a fost construit în secolul al XIV-lea.

Cetatea se restaurează, arată tot mai bine, are noi săli de vizitat și încă restaurează și lucrează la fața sa, la fața orașului și la fața făgărășenilor.

cazematele bastioanelor din secolul al XVI-lea

ancadrament renascentist al cetății

Făgărașul nu a fost un oraș săsesc, nu a fost unul maghiar, nu a fost unul românesc și nici unul armean, secuiesc sau evreiesc. Făgărașul a fost un oraș princiar al Transilvaniei, Făgărașul este unul din orașele cu adevărat transilvănene, unde toate aceste culturi s-au îmbinat și au dat naștere unui loc cu adevărat magic.

coridorul sălii Dietei

coridorul sălii Tronului

Mai sunt lucruri de făcut, mai sunt lucruri de realizat, mai sunt lucruri de învățat și îndreptat, dar orașul, monumentul și muzeul sunt pe drumul cel bun.

blazonul familiei Mailath

ferestre renascentiste restaurate în anii `70 ai secolului trecut

blazonul familiei Bathory

După revirimentul prim al Sibiului urmat imediat de exemplele celorlalte orașe mari transilvănene Brașov și Cluj iată că și orașele mai mici încep să își redescopere în primul rând frumoasele veșminte istorice. Au început Sighișoara și Alba Iulia, apoi Mediaș, Făgăraș, Râșnov sau Blaj.

poate cea mai frumoasă galerie renascentistă din România

Mai este mult dar Transilvania este pe drumul cel bun.

Distribuie articolul:

3 comentarii

  1. De ce sa trecem sub tacere monstruozitatea poleita din zona de protectie a cetatii ?? BOR face ce vrea, cand vrea si unde vrea. Si foarte urat pe deasupra …

  2. pt adrian

    nici nu pot sa rostesc ceva despre acel obiectiv, inca sunt orbit de culoarea puternica

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*