CE FĂCEAM ACUM 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700 sau 800 de ANI?
Acum 500 de ani, în 1514, aflăm din cronicile Sibiului că breasla croitorilor primeau de la Magistratul oraşului, un nou statut de breaslă.
blazonul breslei croitorilor
Un secol mai târziu, în 1614, sibienii îşi refăceau viaţa după anii crunţi de ocupaţie a principelui Gabriel Bathory. Sibienii alungaţi încep să revină în cetate, unde rămăseseră doar 53 de persoane. În februarie 1614 principele părăseşte definitiv cetatea redând cheile oraşului Magistratului local.
principele Gabriel Bathory
În 1714 are loc unul dintre cele mai curioase evenimente din istoria Sibiului. În dimineaţa zilei de 8 noiembrie în Sibiu intră aproape în secret regele Suediei, Carol al XII-lea. El se afla în drumul său de 15 zile de la Constantinopol la Straslund în regatul Suediei. După două ore, el va părăsi burgul nostru.
regele Carol al XII-lea al Suediei
În 1814 aflăm doar de un fenomen natural bizar, o ninsoare puternică în luna mai.
O sută de ani mai târziu, Sibiul trăia emoţiile Primului Război Mondial. Sibienii au fost pe front încă din prima lună a războiului. Legea locală devine mai austreră, petrecerile fiind interzise. Moartea arhiducelui Franz Ferdinand provoacă o serie de momente de doliu în oraşul de pe Cibin. Steagurile sunt coborâte în bernă, ziarele scriu nonstop de tragicul eveniment, administraţia şi clerul local ţin şedinţe şi slujbe de doliu.
Primele victorii ale armatei austro-ungare sunt sărbătorite cu fast de către sibieni. Liderii locali ţin cuvântări importante, cea mai importantă fiind cea din Piaţa Mare a episcopului Friedrich Teutsch.
episcopul Friedrich Teutsch (despre acest mare sibian am scris aici)
1914 este anul în care este finalizată aripa nouă a actualului hotel Continental Forum (despre care am scris aici), în care se betonează canalul de pe bulevardul Victoriei, din faţa Primăriei, în care este finalizată construcţia Institutului de Stat pentru Pregătirea Moaşelor de pe bastionul Haller.
aripa nouă a actualului hotel Continental Forum
vechea şcoală de moaşe de pe bastionul Haller, devenită maternitate apoi spital de neurochirurgie
Informat ca totdeauna ! RAZVANEL esti o comoara la casa omului ! Te proclam „INFORMATUL DE SERVICIU” -in sfarsit un director destept si frumos si la locul lui !
pt abraham magdalena
va multumesc mult mult mult