11Aug

FFIR sau ISTORIE la RÂŞNOV

MIHAI DRAGOMIR este poate cel mai performant ong-ist (poate singurul pe domeniul patrimoniului cultural) pe care Bucureştiul îl oferă României. Are proiecte, are rezultate şi poate fi fără probleme profesor în ongologie. A venit cu proiectele sale în Transilvania iar acestea strălucesc şi devin fiabile pentru un mediu şi aşa competitiv şi performant.

SORIN MÎNDRUŢESCU este directorul general al Oracle România şi este un exemplu cu care, noi sibienii suntem obişnuiţi dar restul României cu siguranţă nu este. El este unul din exemplele unui om de business român alege să se implice în proiecte culturale, în proiecte de educare de care societatea românească are atât de multă nevoie.

ADRIAN VEŞTEA este primarul Râşnovului, un primar tânăr care doreşte să scoată din anonimat propria localitate şi să o aşeze pe harta culturală a României. De aceea a pus la dispoziţie toată administraţia locală pentru ca acest proiect să fie unul de succes.

Împreună şi alături de o echipă inimoasă au realizat o reţetă perfectă de proiect cultural: Festivalul de Film Istoric de la Râşnov.

Este un proiect cultural ce se adresează publicului larg dar este nişat cu o tematică aparte.

Este un proiect cultural ce se desfăşoară într-o localitate mică reuşind astfel a renaşte interesul pentru cultură într-un mediu social ignorat până acum.

Este un proiect cultural ce se desfăşoară într-o staţiune cu interes turistic, reuşind astfel a oferi motive de vizitare şi astfel de a aduce bani localităţii.

Este un proiect cultural ce implică studenţi având un pregnant rol educaţional.

Este un proiect cultural ce foloseşte spaţii convenţionale şi neconvenţionale întru exprimarea artei şi culturii.

Este un proiect cultural internaţional ce atrage zeci de filme din zeci de ţări şi chiar participanţi din alte ţări.

Este un proiect cultural care aduce alături oameni de cinema, istorici, personalităţi ale zilelor noastre şi pasionaţi de istorie, film şi de artă, cu toţii dezlănţuindu-se într-un dialog frenetic de o savoare culturală deosebită.

Ce au Ivan Patzaichin, Tudor Caranfil, Jiri Sitler şi Bogdan Olteanu în comun? Festivalul de Film Istoric de la Râşnov.

Pentru câteva zile am participat şi eu în calitate de invitat al organizatorilor. Am văzut filme, am văzut filme clasice, am văzut filme documentare, am văzut filme ultra-noi, am văzut filme cu subiect medieval, contemporan sau modern, am văzut şi audiat şi participat la dezbateri cu regizori, cu economişti, cu istorici, cu ambasadori, cu politologi, cu artişti, cu ong-işti, cu studenţi dar mai ales cu mulţi oameni interesaţi de istorie, de artă, de cultură.

Ce poate fi mai frumos decât să asculţi Celălalte Cuvinte sau să vezi un film de al lui Andrej Wayda la porţile unei cetăţi vechi de peste 700 de ani?

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov mi-a adus aminte de FITS-ul de acum 15 ani. Mai mic, ambiţios şi cu perspective exelente, cu oameni inimoşi şi doritori de cultură, cu organizatori excelenţi şi cu perspectiva a deveni unul din evenimentele majore de acest gen din Europa.

Am să merg, mergeţi şi gustaţi cultură, istorie şi artă. Descoperiţi un loc minunat şi de prim rang al Transilvaniei. Descoperiţi nişte oameni/ organizatori deosebiţi. De fapt ei propun o echipă ideală. Un om cu o echipă care gândeşte şi organizează un astfel de eveniment, un om ce vine din mediul de afaceri românesc dar care este dispus să investească know-how-ul personal şi munca sa şi un primar care vrea ca propriul oraş să fie cunoscut şi apreciat de toată România şi nu numai.

Felicitări Râşnov, Felicitări Mioritics, Felicitări Mihai, Felicitări Adrian, Felicitări Sorin.

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*