9Iun

ZECE PRIMĂRII FRUMOASE ALE EUROPEI

Poate nu sunt cele mai frumoase dar sunt cele care eu le cred a fi cele mai spectaculoase. Primăria este una din clădirile esențiale ale unui oraș, una din clădirile axiometrice ale orașului european și de aceea propun un astfel de top.

Așadar…

1. LEUVEN, BELGIA

clădirea gotică este în piața principală a orașului, construită în secolul al XV-lea și parțial distusă de războaie

fotografie personală din 2013

2. SIENA, ITALIA

clădirea are peste 700 de ani, fiind construită ca sediu al republicii sieneze. stilul gotic este definit și de turnul ”della Mangia”. Ambrogio Lorenzetti a pictat interiorul.

3. NIJMEGEN, OLANDA

clădirea este contemporană cu cea din Leuven

4. BREMEN, GERMANIA

sediul primăriei este monument UNESCO. construită între 1405 și 1409 clădirea este una dintre cele mai reprezentative ale goticului laic german. dintre sălile interioare, Sala de Aur este cea mai reprezentativă

5. LEIPZIG, GERMANIA

refăcută complet după bombardamentele din cel de Al Doilea Război Mondial, astăzi vechea primărie (secolul al XVI-lea) este sediul muzeului de istorie al orașului, cam ca la Sibiu.

6. MUNSTER, GERMANIA

în această clădire s-a negociat Pacea Westfalică ce a finalizat Războiul de 30 de Ani. Clădirea este un gotic autentic și este construită în secolul al XVI-lea, distrusă în războiul mondial și refăcută în anii 50.

7. BRUXELLES, BELGIA

goticul brabantin este și aici ca și la Leuven prezent. construită între 1402 și 1420, clădirea este parte a patrimoniului UNESCO cu clopotnița cea mai importantă a orașului.

fotografie personală din 2008

8. OUDENAARDE, BELGIA

același gotic brabantin, clădirea este construită acum 500 de ani. simbolurile habsburgice sunt peste tot. interiorul este la fel de spectaculos.

9. LYON, FRANȚA

construită în barocul secolului al XVII-lea, clădirea funcționează până astăzi ca sediu al primăriei. basorelieful de pe fațadă a fost distrus în perioada Revoluției.

10. GDANSK, POLONIA

clădirea din cărămidă este realizată în secolul al XVI-lea. astăzi ea nu mai este sediul central al primăriei orașului. statuia regelui Sigismund II August este amplasată în 1561.

fotografie personală din 2009

fotografie personală din 2009

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*