6Oct

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

MUZEUL ASTRA, după 50 de ani.

Pentru că cel de al doilea muzeu al Sibiului tocmai a împlinit 50 de ani, se cade să scriem câteva rânduri despre istoria acestuia.

În 1861 știm că s-a înființat ASTRA. Este prima mare instituție culturală a românilor transilvăneni. Aceștia deschid un muzeu al Asociațiunii în 1905 (despre palatul ASTRA am scris aici) dar expoziția era minoră, redusă ca patrimoniu și împărțită pe câteva camere.

fotografia îi aparține lui Emil Fischer (despre acest mare sibian am scris aici)

În 1940, Romulus Vuia (despre acest mare sibian am scris aici) vine cu un proiect universitar de la Cluj (odată cu întreaga Universitate) și propune Primăriei organizarea unui muzeu etnografic în aer liber. Primăria este de acord și alege ca locație Dumbrava Sibiului.

așa arăta zona muzeului înainte de amenajarea acestuia

După ce de Al Doilea Război Mondial, autoritățile comuniste au decis ca la Sibiu să nu mai existe decât un muzeu, acela fiind Muzeul Brukenthal. Astfel tot patrimoniul Muzeului Asociațiunii a fost mutat către Muzeul Brukenthal iar proiectul lui Vuia a rămas în sertar.

Romulus Vuia                Herbert Hoffman           Paul Niedermaier

Totuși acesta nu a fost uitat iar viitorii muzeografi de la Brukenthal au reînviat ideea și au venit în fața orașului cu proiectul lui Vuia. Rolul cel mai important i-a aparținut lui Cornel Irimie (despre acest mare sibian am scris aici). El a înființat Secția de artă populară în 1953 și în 1963 deschide Muzeul Tehnicii Populare în cadrul Muzeului Brukenthal. Lui Irimie i se adaugă Herbert Hoffmann și Paul Niedermaier (despre acest mare sibian am scris aici).

Cornel Irimie

moara din Dăbâca, sursa: muzeulastra.ro

Primul monument adus este moara din satul Dăbâca. Anual sunt aduse tot mai multe monumente, biserici, hanuri, mori hidraulica sau de vânt, ateliere de fierari, olari sau alte meserii, case particulare.

imagine de la începuturile muzeului, înaintea amenajării scenei betonate de pe lac

sursa: camiku.ro

În 1967 pășesc primii vizitatori. Cu un an înainte apare primul număr al revistei Cibinium. După opt ani se deschide Laboratorul de Restaurare, astăzi cel mai performant din România. Un alt moment important are loc în 1984 când demarează programul de valorificare a patrimoniului popular imaterial. Acesta este punctul de plecare pentru târgurile muzeului sau spectacolele din locație.

În 1990 Corneliu Bucur, șeful secției reușește a rupe secția cu întreg patrimoniul său și a o transforma într-un muzeu de sine stătător. Astfel a luat naștere Complexul Național Muzeal Astra (numele acesta îl va primi mai târziu, în 1991 și apoi în 2001).

Corneliu Bucur

Corneliu Bucur conduce și dezvoltă nonstop muzeul până în 2010 când mandatul este preluat de actualul director general Valeriu Olaru. Acesta duce la final proiectul amenajării centrului de restaurare (Centrul ASTRA pentru Patrimoniu). În prezent se lucrează la construirea pavilionului de la intrarea muzeului.

Valeriu Olaru

Centru ASTRA pentru Patrimoniu

fotografia îi aparține lui Dragoș Asaftei

Distribuie articolul:

5 comentarii

 1. ing.Tempea Mircea

  Intre iunie 1992 si septembrie 1997 ,am participat si eu la dezvoltarea lui pe cele 80 de ha. din Dumbrava Sibiului cat si la constructia Studioului Astra Film -in imobilul istoric din P_ta Mica nr.12,primul monument istoric din tara reabilitat „A la Carte”,ca si Director Tehnic.Mai erau multe Proiecte de facut , aprobate de catre Ministerul Culturii .dar chemarea mea de inginer constructor ma chemat spre meseria mea ca si Inspector de Stat in Constructii ,unde am functionat pana la pensionare.Aceea perioada ,a fost o perioada impresionanta de dezvoltare a MUZEULUI!

 2. ing.Tempea Mircea

  Si vreau sa va mai dau un detaliu pe care eu si Cornel il cunoastem .Dupa 1992 printr-o Hotarare de Guvern data de Guvernul Petre Roman ,prin care se ierarhiza Unitatile de Cultura din Romania ca importanta MCTP-Astra se afla in primele 3-4 locuri pe tara iar Muzeul Brukenthal venea dupa 3-4 locuri dupa noi ca ierarhizare ,ca importanta nationala! Va rog sa verificati ,la Arhiva ,afirmatia mea ,intr-un Buletin Oficial din aceea perioada si sa mi-o reconfirmati!!In orice caz in acea perioada salariatii nostri aveau ca atare venituri duble fata de cei de la Brukhenthal!!!desi se lucra intr-un ritm „A la Rupt”la noi.Cred ca acest lucru si-l aduce minte bine si Valer.
  Cu stima si consideratiune – ing.Tempea mircea

 3. pt ing. Tempea Mircea

  va cunosc si nu am cum sa va contrazic, asa este….intretimp Brukenthalul a revenit si a luat fata ASTRA dar amandoua sunt intre primele 10 muzee din tara…

 4. Multumesc foarte mult Muzeului „Astra”,pentru raspunsul foarte diplomatic, in care recunosc stilul caracteristic actualului Director General prof.Valeriu Olaru.
  Mai sunt multe lucruri de spus despre aceea perioada,1992-1997,referitor la Muzeul „Astra” dar cred ca bunul meu prieten,de atunci,Corneliu Bucur le va asterne in realitatea lor,in scrierile sale Autobiografice ,la care stiu ca lucreaza asiduu acum.
  Iar dumneavoastra cat si intregului personal va doresc succes si sa aveti ambitia sa aduce-ti Muzeul in postura in care era atunci in Ierarhia Nationala sub Egida Ministerului Culturii.
  Cu aceeasi stima si consideratiune,
  ing.Tempea Mircea

 5. pt ing. Mircea Tempea

  aici nu este muzeul ASTRA, este blogul meu personal…

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*