8Sep

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

CE FÂCEAM ACUM 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800 de ANI?

În 1513 aflăm de la Emil Sigerus (despre acest mare sibian am scris aici) că regele Ungariei, Vladislav al II-lea, amendează pe sibieni cu 6000 de guldeni deoarece aceștia se insuboordonaseră comitelui Lulay.

În 1613 la Sibiu se întrunește în mai Dieta Transilvaniei. În luna octombrie Gabriel Bathory părăsește Sibiul renunțând la ocuparea cetății noastre. Astfel se încheie cel mai negru moment din istoria Sibiului. În noiembrie, noul principe al Transilvaniei, Gabriel Bethlen ajunge în cetate pentru a sta peste iarnă. Probabil a fost cazat împreună cu suita sa în Piața Mare.

principele Gabriel Bethlen, sursa: wikipedia.org

În ianuarie 1713, sibienii depun jurământ noului împărat Karl al IV-lea. În martie moare Sebastian Hann (despre acest mare sibian am scris aici). În iunie se întrunește Dieta Transilvaniei, iar în octombrie cei doi profesori protestanți, Voigt și Habermann, sunt alungați de generalul Steinville din oraș.

ceașcă realizată de Sebastian Hann, colecția Muzeului Național Brukenthal

În 1813 Sibiu a fost prins de ciumă, de inundație dar și de războaiele napoleoniene, 1354 de alăturându-se armatelor de la Leipzig. A fost anul în care în Sibiu a plouat pentru patru luni nonstop.

strada Moldoveanu

Acum 100 de ani, în 1913, s-au construit primele case în zona Rosenfeldgrund (străzile Ștefan cel Mare, Moldoveanu, Eftimie Murgu, etc…). În acealsi an este inagurată capela romanocatolică din cimitirul municipal.

capela romano-catolică din cimitirul municipal

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*