4Sep

TAG the FLAG 2013

Tudor zice Wow…eu zic Waaaiooooo…..

Să le luăm pe rând.

Am plecat vineri dimineaţa din Sibiu şi am ajuns la Cornăţel. De aici am plecat cu drezina până aproape de Hosman, unde am oprit la Moara Veche.

poza este a lui Razvan

De la Hosman ne-am împărţit în trei echipe: unii la Alţîna am făcut hencleş, unii la Boarta am făcut turtă dulce, unii la Alma Vii am făcut sirop.

Ne-am reîntâlnit cu toţii la Moşna unde am vizitat biserica fortificată şi am luat prânzul. Din nou reîmpărţiţi pe cele trei echipe: unii la atelierul de cupru din Brateiu, alţii la biserica fortificată din Ighişu Nou iar alţii la atelierul de dogărit de la Floreşti.

Am cinat şi înnoptat cu toţii la Mălâncrav în casele de oaspeţi ale satului. A doua zi am vizitat conacul Appafy şi biserica fortificată din sat iar apoi am pornit împărţiţi pe două echipe de această dată la Dumbrăveni şi la Copşa Mare, unde echipele au vizitat monumentele şi au căutat indiciile cerute de noi.

Am mâncat la Biertan şi apoi am vizitat cetatea şi biserica iar de aici am plecat spre Târnăvioara pentru a descoperi minunatul sat de pe Târnave.

poza este a Mariei

Seara am ajuns al Sibiel unde le-am pregătit o nuntă românească, surpriză pentru toţi participanţii. Am cinat, am înnoptat iar duminică le-am descoperit un alt loc deosebit al Sibiului, Palatul Brukenthal din Avrig, unde după o discuţie cu cei de acolo am luat prânzul, am vizitat şi apoi plin de cadouri au plecat cu toţii spre casele lor.

poza este a lui Dragoș

Acum să le luăm pe larg.

Cei care au organizat toată nebunia sunt Tudor, Anca şi subsemnatul, ajutaţi îndeaproape de Diana şi de Maria. Dar ajutaţi am fost de toţi cei care au răspuns pozitiv ideilor noastre, asociaţiile, primarii sau producătorii tradiţionali cu toţii au arătat cu adevărat ce potenţial este în judeţul nostru.

poza este a lui Dragoș

Sibiul este unguresc la Mălâncrav sau la Boarta, este săsesc la Alţina, la Alma Vii, Floreşti Copşa Mare, Biertan, Avrig sau Târnăvioara, este german la Hosman, este ţigănesc la Brateiu, este armean la Dumbrăveni, este italian la Copşa Mare dar este mai ales românesc la Sibiel şi peste tot unde românii care locuiesc astăzi în aceste localităţi şi au preluat vechile îndeletniciri ale altor etnii care între timp nu mai sunt majoritate dar astfel tradiţiile lor merg mai departe.

poza este a Anei Maria

Sibiul este povestea minunată a voluntarilor ce doresc să salveze Mocăniţa şi să îi redea minunăţia de altădată.

Sibiul este povestea lui Jochen, neamţul din Rostock mutat la Hosman, care a restaurat moara din sat şi acum produce pâine tradiţională şi se luptă cu idioţii ce au doar şist şi aur în cap.

poza este a lui Alex

Sibiul este povestea bunicilor din Alţîna care fac hencleş, a familiei Ganea din Alma Vii care face sirop şi a preotesei din Boarta, doamna Zsebe care face turtă dulce, toate după reţete de acum sute de ani, toate cu mijloace de acum sute de ani, toate un gust absolut deosebit.

Sibiul este povestea celor care caută şi revitalizează astfel de tradiţii, cum este Eugen Vaida din Alţîna sau cum este Andreea Ciortea din Sibiel, cea care cu mijloacele sale a pregătit nunta românească.

Sibiul este povestea primarilor care nu îşi bat joc de ceea ce au moştenit, mai mult refac, restaurează, reabilitează pentru ca şi ei să lase ceva bun în urma lor. Un bun primar nu are culoare politică. Am cunoscut şi liberali, şi social democraţi şi pdl-işti şi fdgr-işti, cu toţii muncesc pentru comunitatea lor şi nu putem decât să ne înclinăm în faţa lor.

poza este a lui Alex

Sibiul este povestea medievală a bisericilor fortificate, povestea baroc al palatelor şi grădinilor, este povestea industrială a mocăniţei, este povestea modernă al celor care transformă în cultură, un patrimoniu moştenit.

poza este a Denisei

Sibiul este povestea oamenilor de afaceri şi benefactorilor străini, cu prinţul Charles în frunte dar şi cu Giovanna care a salvat Copşa Mare.

Sibiul este povestea asociaţiilor care muncesc pentru salvarea patrimoniului local, cum este asociația armenilor din Dumbrăveni care caută zi de zi soluţii pentru renașterea orașului.

poza este a lui Alex

Sibiul este pâinea cu untură, este dulceaţa prăjiturilor, este gustul zacuştei şi al vinetelor, este gustul mămăligii în straturi sau a brânzei, este gustul ţuicii şi vinului sau siropului de fructe.

Veniţi, vizitaţi, dormiţi, mutaţi-vă la Sibiu, munciţi la Sibiu, pentru Sibiu. MERITĂ!

Tag the Flag este un proiect organizat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu și cofinanțat de Departamentul de Relaţii Interetnice al Guvernului României.

Alături de aceste instituții, parteneri mai sunt Future Capital, Hotelul Ibis, Ambient. Mulț›umim pentru sprijin Reky Travel, Cafe Wien, Judith Bistro, Pardon Cafe, CNM Astra, Asociația Produs în Sibiu, Eco Sport Team și Staropramen.

poza este a lui Alex

poza este a lui Dragoș

Distribuie articolul:

11 comentarii

 1. de mult timp nu mi-a ‘cazut’ asa bine lectura unui text pe net; felicitari si energie pentru repetarea ispravii !!!

 2. pt George Titei

  iti multumesc mult pentru cuvinte

 3. Felicitari pentru eveniment! Va doresc cat mai multe manifestari de acest gen, Transilvania fiind pamantul romanesc cel mai daruit cu frumuseti de care putem fi mandri si pe care ar trebui sa le pastram si sa le valorificam! Cred ca ar prinde bine si postarea in una sau mai multe limbi de circulatie internationala. Mult succes in continuare.

 4. pt NELU

  va multumim pentru cuvinte si idei

 5. Foate frumos si facut si scris! E mare lucru sa poti gasi frumusetea in oamenii si locurile care iti sunt aproape, sa vezi minunea unui apus si sa te bucuri de lucruri simple! Felicitari!

 6. pt Paula

  merci mult

 7. Un proiect minunat si o prezentare care mi-a crescut dorul de casa si mi-a intarit hotararea de a reveni in Sibiu.Felicitari si multumesc! :)

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*