25Aug

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

DOUĂ LOCURI DISPĂRUTE.

Deși ele nu mai există astăzi decât în memoria celor mai în vârstă sau în arhivele fotografice, au lăsat și alte urme pe care noi toți le identificăm dar nu știm de unde vin ele.

Foarte puțini știu de ce se numește strada Manejului sau ce este cu acest mare trotuar din fața fostei Primării, atât de mare încât s-au putut pune statui, spații verzi, etc…

harta Sibiului de la 1914, manejul este punctat pe hartă.

Ei bine strada Manejului își trage numele de la cele două locații ale manejului armatei austro-ungare care existau în această zonă. Prima locație a fost acolo unde acum este Spitalul de Neurochirurgie pe bastionul Haller. A doua locație, după construirea spitalului (fosta școală de moașe) s-a mutat în fața zidurilor în actualul Parc al Tineretului. Ce a mai rămas din el? Terenul de baschet din actualul parc, fundația fostei clădiri se pare că ține de fundație și pentru teren. Cu siguranță clădirea era mai mare decât terenul de astzi.

Manejul din actualul parc al Tineretului

Aici au fost ținuți prizonierii români din lupta de la Sibiu din 1916 (am scris aici) înainte de a fi trimiși în lagărele austriece. Manejul dispare odată cu trecerea terenului în proprietatea orașului. Doar câteva case în paragină au mai rămas din vechiul complex hipic din zonă.

Bulevardul Victoriei a fosu una din proiectatele linii structurale ale proiectatei citadele (am scris aici). Prin trasarea ulterioară, pe linia acestui bulevard s-a ajuns la amenajarea primei stații de decantare a apei din Sibiu la mijlocul secolului al XIX-lea. Pe locul vechii stații s-a amenajat apoi un parc, parcul Elisabeta. Aici s-au amplasat urne, s-a realizat o promenadă fiind alături de parcul ASTRA, oazele verzi ale orașului.

parcul Elisabeta, fotografie din fața vechii Primării.

Parcul a rezistat dar a fost restrâns cu timpul astfel încât astăzi au rămas cele două statui și câteva spații verzi, parcul în sine fiind desființat. Statuia lui Oberth este cea nouă, aici mai vechi fiind statuia lui IG Duca ce astăzi se află pe strada Hermann Oberth (sic!). Statuia se afla la început pe axul clădirii, acolo unde astăzi a fost amenajat pasajul de trecere spre vechea promenadă.

harta Sibiului de la 1914, parcul Elisabeta este punctat pe hartă.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*