28Iul

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU

UN MARE SIBIAN, CARL FRIEDRICH JICKELI

El se naște în familia de oameni de afaceri Jickeli la Sibiu în 1850. Studiază la actualul Colegiu Brukenthal.

Activitatea sa este una de afaceri dar numele și-l leagă de expedițiile făcute în afara continentului european și de bogata colecție lăsată orașului. În 1869 pleacă pentru prima oară spre Egipt, unde își începe prima călătorie din Alexandria. De aici ajunge în zona Abisiniei (Ethiopia de astăzi) mergând până în zonele neexplorate din Hamasien și Bogos. În 1871 el pleacă spre zonele Habab și Sambar, adânc în interiorul Ethiopiei, apoi ajunge în insulele Dahlak revenind la Massawa în 1872.

În 1874 publică la Dresda lucrarea „Moluștele din Africa de nord-est” El publică alături de Ludwig Carl Christian Koch în 1875 la Nurnberg lucrarea „Arahnidele egiptene și abisiniene”, un studiu realizat în urma expediției din zona africană.

Colecția sa ajunge la Berlin iar el rămâne în zona germană unde studiază la Wurzburg și Graz obținând titlul de doctor la Heildelberg. Predă la Jena. În 1883 revine la Sibiu, unde preia afacerea familiei.

în fondul secund al fotografiei se poate vedea magazinul familiei Jickeli, în casa unde astăzi este magazinul Billa și restaurantul „Crama Sibiană”, pe locul fostei primării a orașului între Piața Mică și Piața Mare.

Este membru al Societății Ardelene pentru Științele Naturii. În 1898 este ales președinte al Societății. Din această poziție dezvoltă arhiva societății, colecțiile și activitatea generală. Publică lucrarea lucrări precum „Patogeneza”.

Moare la Sibiu în 1925. Este înmormântat în cimitirul municipal.

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*