14Iul

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

PARCUL SUBARINI

La finalul secolului al XIX-lea, elita sibiană a gândit crearea unei asociații care să aibă ca scop amenajarea spațiilor murdare sau învechite ale orașului, finalitatea fiind modernizarea și înfrumusețarea Sibiului. De aceea această inițiativă s-a numit Societatea de Înfrumusețare a Orașului Sibiu.

aleea paralelă cu bulevardul Victoriei, fotografie de arhivă

tramvaiul trecea în trecut pe podul ce era pe locul străzii Argeșului

Această societate este responsabilă de amenajarea spațiului dintre fortidficațiile medievale și transformarea acestora în parcru cel mai cunoscut fiind parcul ASTRA de astăzi. Un alt proiect, mai important și semnificativ a fost amenajarea parcul SubArini, cel care a transformat marginea orașului într-un frumos loc de promenadă, gustat de toți sibienii de ieri și de astăzi. Numele îi vine de la copacul arin, majoritar plantat în acest parc.

chioșcul și vechea fântână

fotografie de Emil Fischer

Parcul are 22 de hectare și peste 700 de specii de arbori și arbuști și a fost înființat în 3 noiembrie 1856 prin decizia Magistratului. Comunitatea l-a angajat pe inginerul Wolfgang Seifried. Acesta a organizat parcul în jurul a două alei, una pe fostul canal al școlii de înot și o alta de-a lungul pârâului Seviș. În 1859 se construiește digul ce controlează fluxul de apă al pârâului Țiganilor. Prima construcție apare între 1863-1865 când se deschide restaurantul „Bolta Rece”, restaurant ce rezistă până astăzi. Acesta a fost întâi locuința grădinarului și o cofetărie. Apoi ea s-a transformat în restaurantul Sub Arini și în cele din urmă în numele cunoscut de noi toți până astăzi.

Societatea băncii de asigurări finanțează amenajarea lacului cu pești. El este dat în arendă lui Adolf Stoffel. Lacul a fost rapid asanat deoarece devenise un focar de malarie (în 1874). Din acest moment amenajarea este preluată de Societatea de Înfrumusețare (în 1881). Ei construiesc sera și pepiniera în 1883 (în același an este amplasat monumentul garnizoanei Sibiului), fântâna arteziană și rozariumul cu copacii exotici în 1894, lacul cu nuferi în 1900, alpinetul cu flori de colț în 1902, chioșcul de muzică și finanțează introducerea iluminatului public între 1904 și 1905.

monumentul garnizoanei militare a Sibiului, fotografii din 2010

În perioada Primului Război Mondial o serie de plutoane de soldați români au ajuns în această zonă fiind cel mai aproape de centrul orașului. După unire, Societatea de Înfrumusețare continuă investițiile. La împlinirea a 50 de ani de la înființarea SIOS, în 1929, este așezat monumentul acestei organizații.

monumentul Societății de Înfrumusețare a Orașului Sibiu, fotografie de Emil Fischer (despre acest mare sibian am scris aici)

fotografii din 2010

Asociațiunea ASTRA a amplasat în 1938 statuia lui Mihai Eminescu, realizată de sculptorul Radu Moga.

statuia lui Mihai Eminescu

fotografii din 2009

Lucrări sunt efectuate și în perioada comunistă, când este refăcută fântâna arteziană (în 1979), când se amenajează aleile și când unele elemente intrate în paragină sunt debarasate. Este perioada în care statuile piticilor și a Albei ca Zăpada sunt amplasate lângă chioșcul de muzică. În perioada aceasta este amplasat și Fluierașul, al cărui dispariție rămâne un mister.

În perioada comunistă parcul nu a suferit majore transformări. Doar după anul 2000 s-a amenajat pista de jogging și traseul ciclist. În perioada 2005 – 2007 s-a trecut la o serie de amenajări, refaceri și reabilitări a obiectivelor din parc.

traseul ciclist

Distribuie articolul:

7 comentarii

 1. Mi-as dori sa am si eu la mine in oras un astfel de parc. Foarte frumos.

 2. Despre monumentul „Garnizoanei Sibiu”: este un obelisc ce marcheaza ceea ce a fost aleea/promenada/drumul „Szveteney”. Dupa cum spune inscriptia, monumentul este un omagiu („recunoacatoare amintire”)adus celui care a initiat constructia aleii, generalul Anton Freiherr Szveteney de Nagy-Ohay, comandant al garnizoanei Sibiu.

 3. Buna seara,
  Dle Razvan, Va rog sa-mi spuneti despre fotografia alb-negru cu bustul lui Eminescu in ce perioada a fost facuta? Daca este fotografie sau carte postala si daca este a Dvs.?
  Sunt interesat de aceasta fotografie pentru 2(doua)motive;
  1-Sunt iubitor si colectionar de EMINESCU!
  2-Doresc sa fac un album cu monumentele, busturile, statuile sau alte realizari artistice cu marele poet! si as dori sa folosesc aceasta fotografie!
  Va multumesc si astept raspunsul Dvs.
  Cu respect,
  M. Iacob, Bucuresti

 4. pt Mihai

  fotografiile lui Mihai Eminescu sunt gasite pe internet in colectiile online dedicate Sibiului…nu sunt carti postale

 5. Buna ziua. Numele meu este George Mitrica si sunt profesor de istorie. Acum cateva zile am primit rugamintea unui prieten de a face rost de doua fotografii cu judecatoriile din Ocna si Miercurea Sibiului.Acestea erau atestate in perioada interbelica. Va rog sa ma ajutati daca aveti sau stiti ceva despre aceste cladiri. Fotografiile sunt necesare pentru redactarea unei lucrari privind institutiile judecatoresti de pe teritoriul Romaniei. In cazul in care aveti informatii despre aceste imobile (mai exista??)va rog sa-mi transmiteti. Cu respect, George.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*