9Iun

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

PE UNDE SUNT ZIDURILE SIBIULUI

strada Manejului

Am scris despre porți (aici), dar este bine să știm pe unde mai găsim urmele puternicelor ziduri ale Sibiului.

INCINTA I – secolul al XIII-lea – Piața Huet

Turnul Scărilor

Urme vizibile sunt puține….se presupune că Turnul Scărilor este una din porțile acelei prime incinte. Din această incintă nu a rămas mai nimic vizibil, cum nu a rămas nici din palisada de lemn ce a fost la început.

Totuși, dacă intrați în pub-urile de la subsolul caselor sau în pivnițele ce mai există, puteți vedea resturile acelor prime ziduri.

INCINTA II – secolul al XIII-lea – Piața Mică

Turnul Sfatului

Din această incintă ne-a rămas cel mai frumos simbol al Sibiului, Turnul Sfatului, dar ca și în cazul primei incinte, urmele vizibile sunt în pivnițele caselor. Pe aliniamentul dintre cele două piețe, Mică și Huet…resturile de zid aparțin celei de a doua incinte.

Poarta Aurarilor

Această incintă ne-a mai lăsat ceva, turnul ce duce spre Piața Aurarilor. Cercetările arheologice de la mânăstirea iezuită realizate în anii `90 dar și în 2002 au dus la descoperirea zidurillor și a șanțului de apărare ale acestei incinte.

INCINTA III – secolul al XIV-lea – strada Centumvirilor – piața Huet – strada Avram Iancu – strada Gh. Magheru – strada Funarilor – strada Manejului – strada Pompiliu Onofrei – strada Cetății – piața Unirii – strada Ioan Lupaș – strada Bastionului.

fragment de zid din incinta a III-a a cetății Sibiului

Este o incintă mult mai bine păstrată, avem ziduri pe străzile Centumvirilor, Manejului, Cetății. Porțile au dispărut aproape toate (a rezistat doar poarta de pe strada Odobescu) dar au rămas câteva turnuri….cum sunt cele de pe strada Cetății, Dulgherilor, Olarilor, Archebuzerilor, cum este cel din curtea nr. 9 de pe strada Avram Iancu (aici în mai multe case se văd urmele vechiului zid…..de fapt casele s-au construit direct pe zidul ce nu mai avea un rol de fortificare) sau cel din piața Aurarilor sau de ce nu resturile turnului Bărbierilor de pe strada Manejului.

strada Centumvirilor

ulița Călugărilor

pasajul Scărilor

strada Cetății

strada Manejului

turnurile Archebuzerilor, Dulgherilor și Olarilor de pe strada Cetății

piața Aurarilor

strada Avram Iancu nr. 9

turnul Bărbierilor

poarta Cisnădiei

poarta Primăriei

INCINTA IV – secolul al XV-lea – strada Movilei – strada Felinarului – strada Gheorghe Magheru – piața 1 Decembrie 1918 – strada Regele Ferdinand – strada Nicolae Teclu – strada Pietrarilor – strada Zidului – strada Dârstelor – spitalul de Pneumofiziologie

turnul Pielarilor

Acestă bucată a zidului a dispărut aproape în totalitate. Numai zidul de pe strada Movilei și Turnul Pielarilor de pe strada Zidului mai există și astăzi. Modificările secolelor XIX și XX au dus la demolarea aproape completă a celei de a patra incinte.

strada Movilei

Cercetările arheologice de la Poarta Turnului și de la Poarta Ocnei au dus la descoperirea unor bucăți ale zidului.

ruinele porții Turnului

LINIA BASTIONARĂ – strada Pompeiu Onofreiu – bulevardul Corneliu Coposu – piața Unirii – strada George Barițiu – strada Bastionului – șoseaua Alba Iulia + piața Cibin + strada Fiedrich Engels

promenada Invalizilor

Această linie de fortificații a rămas aproape intactă până în prezent. Avem bastioanele Haller și Soldisch, avem Turnul Gros și zidul de pe bulevardul Coposu (cu urmele Porții Morților cu tot). Avem Turnul Pulberăriei din curtea liceului Independența de pe strada Ocnei.

Turnul Gros

urme ale bastionului Cisnădiei și ale Cazărmii 90

bastionul Soldisch

bastionul Haller

Cercetările arheologice de la porțile Cisnădiei, Turnului și Ocnei au dus la descoperirea urmelor celor trei bastioane.

turnul Pulberăriei

curtea Colegiului Național Octavian Goga

poarta Morților

–-

În secolul al XVIII-lea, la începutul acestuia, austriecii au dorit construcția unei Citadele. Nu ne vom opri asupra ei deoarece am scris cam tot ce se putea scrie despre ea, aici.

Distribuie articolul:

10 comentarii

 1. Îndrăznesc o mică corectura: ,,turnurile Archebuzerilor, Dulgherilor și Olarilor de pe strada Manejului” Cred ca e strada Cetaţii.

 2. In ce an e facuta cercetarea la Poarta Cisnadiei? 2005 sau 2006 cumva? Iar in Avram Iancu pe numerele impare nu s-au mai pastrat fragmentele a doua sau trei turnuri?

 3. pt Hamnibal

  ai dreptate…scuze…am corectat

 4. pt adrian

  cercetarea a fost facuta in 2005 de catre cei de la ULBS….pe Avram Iancu am specificat ca mai sunt urme ale fortificatiei

 5. Numa refeream la fortificatii in general ci la turnuri in mod particular. Mai exact ma interesau fotografii ale celorlalte rurnuri caci ma interesa modul de inglobare in consructiile existente (ca imagine).

 6. pt adrian

  am sa caut daca am fotografii.

 7. Am sa scormonesc si eu dupa ilustrarea proiectului meu de master din ’99 care a avut ca subiect casa M&K Brukenthal din AI 8. Acolo sunt mai multe straturi istorice si cred ca la un moment dat, la fel ca la Haller, a existat o locuinta-turn. Poate voi face o postare cu subiectul asta.

 8. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

  Zidul de pe Neustifft/Movilei e de Centura a III.-a, nu a IV-a..Era cuprins in Centura a IV-a care in zona respectiva e deja mult mai departe..da,Burger-Tor/ Poarta Consilierilor II. (prima a fost la actualul Podul Minciunilor)/numit si Poarta Ocnei, apoi sstrazile Zidarilor(acum Zidului) si asa mai departe, de la Independenta catre Libertatea pe ulitele alea, pe care le enumerati deja..Deci Zid de Centura III intre curtile din fund dintre Movilei si Avram Iancu..ducand prin Porta Elisabetha pana la Saltz-Turm (1401 mentionat) si mai departe.. Centura IV in acest punct cardinal mult mai departe deci….Aici avem pastrate 4 Turnuri modificate ca locuinte, dar unul acum evident, Movilei 14 (Poarta inchisa Junius 20012, n-am putut fotografia) hexagonal, se huruie tot si nimeni nu vede de el..

 9. Constanța Crețu

  Turnul Pulberăriei este în curtea Grupului Școlar Independenţa, nu a Liceului Carol. Cam multe inexactități în articol.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*