7Apr

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU

UN MARE SIBIAN, FLORIN DIACU

Florin Diacu s-a născut la Sibiu în 1959. Școala și liceul le face la Sibiu pentru ca apoi să studieze matematica la București. Studiile și le finalizează în 1983. Pentru a fi cât mai aproape de casă alege a preda matematica la Mediaș.

În 1988 fuge din România comunistă fiind primit în Germania, unde își obține doctoratul în 1989, la Heidelberg. Tema de cercetare a fost matematica celestă. Predă la Universitatea din Dortmund pentru ca în 1990 să emigreze definitiv în Canada.

Aici lucrează la Centrul de Cercetări Matematice din Montreal și apoi la Universitatea din Victoria. Între 1993 și 2003 a fost director în cadrul Institutului Pacific de Științe Matematice. A predat ca visiting professor la Wellington (Noua Zeelandă), București (România), Pernambuco (Brazilia) și Institutul Bernoulli din Lausanne, Elveția.

Studiile sale matematice se ocupă de aspecte esențiale ale mecanicii celeste, ale sistemelor dinamice, ale haosului, ale fizicii matematice, a istoriei matematicii. Pe lângă studiile sale matematice el a publicat alte lucrări științifice care s-au bucurat de un succes mondial. A scris peste 100 de articole și cărți de specialitate.

În 1996 primește premiul Academiei Româno-Americane de Arte și Științe. În 1997 câștigă Premiul „Best Academic Book” pentru lucrarea „Celestial Encounters: The Origins of Chaos and Stability” publicată la Princeton, SUA. Cartea a fost selectată în top 10 al celor mai bune cărți nonficțiune al American Reporter Book Review.

În 2005 publică studiul său asupra analizei istorice a teoriilor fizicienilor precum Isaac Newton sau Anatoly Formenko. Titlul cărții este „The Lost Millennium: History`s Timetables Under Siege”.

Ultima sa lucrare, publicată în 2009 la Princeton și Oxford și denumită „Megadisasters: The Science of Predicting Next Catastrophe”, analizează metodele de prevenire științifică a dezastrelor naturale. Choice Magazine îl premiază din nou pentru această lucrare așa cum a făcut și cu cea din 1997.

Alte cărți au fost publicate la Amsterdam, New York, Montreal, etc…

Distribuie articolul:

Un comentariu

  1. O sa ajung si eu zilele astea prin Sibiu. Am auzit ca este un oras foarte frumos si foarte curat. Pacat ca voi fi doar prin trecere si nu pot vizita si eu putin orasul.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*