3Mar

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

SIBIUL PREISTORIC.

Este mult spus, pentru simplul fapt că Sibiul nu exista în perioada preistorică. Dar în acele perioade îndepărtate ale istoriei pe teritoriul actual al așezării noastre au existat diferite așezări.

Condițiile care au dus la existența așezărilor în acele perioade sunt asemănătoare cu cele care au dus la existența Sibiului de astăzi: o pădure folosită ca surs de lemn, ca fortificație naturală și ca resursă esențială, o apă curgătoare care permitea comunicarea, pescuitul și oferea o luncă ideală pentru viață, un promontoriu ce oferea o poziționare ideală deasupra râului și sub protecția pădurii.

Cea mai veche așezare ce a existat pe teritoriul Sibiului a aparținut culturii eneolitice Petrești. Aceasta s-a dezvoltat în urmă cu aproximativ 6500 de ani în zona cartierului Gușterița, în jurul locului numit Fântâna Generalului.

posibilul areal al așezării de tip Petrești

O altă așezare din perioada eneolitică vine din perioada culturii Coțofeni, o cultură de acum aprox. 5500 de ani. Această așezare s-a constituit pe platoul pe care mai târziu se va naște și cetatea Sibiului, adică în ceea ce numim noi astăzi zona Piețelor Huet, Mică dar și vecinătatea lor înspre străzile Mitropoliei și Centumvirilor.

posibilul areal al așezării de tip Coțofeni

O altă așezare, se pare că a existat în zona lunicii Cibinului în cartierul Lazaret de astăzi, unde există școala IPAS (strada Henri Coandă). Aici a existat un grind, adică o ridictură din lunca Cibinului. Pe acest mal drept al Cibinului se pare că a existat această asezare, ce aparține epocii Bronzului, culturii Noua, ce a existat în jurul lui 1500 î. Hr.

posibilul areal al așezării de tip Noua

Din aceeași perioadă, în zona Gușteriței s-a descoperit un depozit de bronzuri ce a dus la concluzia existenței unui atelier din epoca omonimă. Acesta a fost localizat pe drumul spre Nou Român pe terasa dealului Wartberg. O altă așezare din perioada Bronzului se regăsește în zona drumului spre Daia, pe teritoriul fostei cărămidării Schramm în apropiere de podul de peste Cibin.

posibilul areal al primei așezării din epoca Bronzului

posibilul areal al celei de a doua așezării din epoca Bronzului

În Viile Sibiului cercetările arheologilor sibieni au dus la punctarea a două așezări. Una provine din perioada epocii Fierului, faza I Hallstatt (cca. 1000 – 500 î Hr.). Pe lângă această așezare, se pare că a existat un tumul, loc de inhumare, aplatizat de nenumaratele lucrări agricole. Acesta a fost descoperit în albia Cibinului în apropiere de Spitalul de Neuropsihiatrie. O altă așezare vine din perioada dacică, dar despre perioada dacică și romană în alt articol.

posibilul areal al așezării din epoca Hallstatt

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*