12Feb

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

BISERICA EVANGHELICĂ din GUȘTERIȚA

O altă biserică, la fel de veche din Sibiu este și cea din Gușterița. Istoria ei este asemănătoare cu cea din Turnișor (vezi aici), fiind fosta biserică parohială a satului Hammersdorf sau Gușterița.

biserica evanghelică din Gușterița, văzută din nord, est și vest. a se observa diferența celor două nave dar și tipul de incintă. sursa: bing.com

Gușterița este cel mai bătrân punct din Sibiul de astăzi. Aici s-au găsit unicele vestigii din epoca romană. Aici a fost o așezare din epoca Bronzului și un cimitir din perioada migrațiilor (grupul Mediaș). În ogoare s-au mai identificat porțiuni din drumul roman ce ducea spre Șura Mare și Ocna Sibiului.

În secolul al XIII-lea este fondată așezarea săsească, prima atestare având loc după un secol în 1309. Cea mai importantă construcție fiind biserica parohială de factură romanică. Hramul a fost cel al sfântului Andrei.

absidiola de sud, fotografie din 2008

ancadrament (sus) și capitel (jos) romanic

consolă medievală de tip romanic

Clădirea este trinavată, are cinci travee, o absidă și două absidiole. Stălpii dintre nave, bolțile navelor laterale, absidiola de sud și părți ale portalului fac parte din prima biserică construită.

fotografie din 2008

corul gotic, fotografie din 2008

După 1400 au loc modificări majore ale clădirii. Corul este reboltit, se construiesc contraforții și sunt adăugate elemente gotice (ferestrele, arcul de triumf, bolta principală). Zidul de incintă este din secolul al XVI-lea. Se pare că a fost amenajat pe o mai veche formă de apărare. Cu toate acestea biserica a fost grav avariat de către turcii ce au atacat localitate în 1658 și 1661.

elemente gotice, contraforți ai bisericii aplicați pe corp, fotografie din 2008

capela gotică, fotografie din 2008

În secolul al XVIII-lea s-au adăugat cele două pridvoare ale celor două accesuri. Turnul este amenajat în 1742. Turnul avea și un rol militar, de apărare, de aici fiind galeriile de luptă. În 1794 a fost amenajată tribuna orgii, celălalte tribune fiind amenajate în 1852.  În 1908 este adus un nou altar. În secolul următor s-au realizat două lucrări de restaurare, una în 1962 și una în 1989.

pridvorul de sud de tip baroc, fotografie din 2008

ceasul solar, fotografie din 2008

nava lateral romanică, fotografie din 2008

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*