3Feb

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

BISERICA lui EPONIUS.

fotografie dinspre Academia Evanghelică

Ca și în cazul Sibiului, Turnișorul are un întemeietor legendar, acest Eponius. Despre el se cunoaște mai nimic. Ca și Hermann, probabil a fost primul greav al comunității.

Turnișor, pentru puținii care nu știu, nu a fost întotdeauna un cartier al Sibiului. A fost o altă localitate întemeiată de sași, cu biserica parohială, cu o comunitate care pentru mult timp a fost o poveste frumoasă a germanilor din Transilvania.

cartierul Turnișor, fostul sat. sursa: bing.com

Spre finalul anilor `70 și începutul următorului deceniu, administrația comunistă a decis să integreze satul în Sibiu.

imagine de arhivă a bisericii evanghelice din Turnișor

De aceea astăzi Sibiul, pe lângă centrul său istoric, mai are alte două centre istorice, ale fostelor sate Turnișor și Gușterița.

harta Josefină, secvența Sibiu – Turnișor, secolul al XVIII-lea

În Turnișor urme ale preistoriei și antichității dacice sau romane, nu prea există, istoria localității începând ca și în cazul Sibiului după anul 1000 în plin Ev Mediu.

imagine de arhivă a bisericii evanghelice din Turnișor

biserica evanghelică din Turnișor, fotografie din 2008, colecția personală

În secolul al XII-lea, când se pare că s-a întemeiat localitatea, a început și construcția bisericii parohiale. la început în stil romanic ce apoi se transformă într-unul gotic. Din perioada romanică rezistă până astăzi o nișă în peretele de est.

corul și absida bisericii din Turnișor, fotografie din 2008, colecția personală

By the way, povestea cu ruine romane peste care s-a construit turnul bisericii….tratați-o ca prostii și vise frumoase ale căutătorilor de continuități acolo unde nu este cazul.

planul orizontal al bisericii evanghelice din Turnișor. observați etapele de intervenție asupra clădirii.

Foarte multe date nu se cunosc, perioada medievală fiind destul de ambiguă. Cert este că în secolul al XV-lea biserica suferă de atacurile otomanilor și este de fiecare dată refăcută. Asediile Sibiului sau războiul curuților și-au lăsat și ele amprenta.

imagine de arhivă a bisericii evanghelice din Turnișor

În secolul al XVIII-lea, mai precis în 1752, 1762 și 1781, biserica este restaurată, după moda vremii. Biserica este lărgită iar structura este întărită.

inscripții de ani, trecuți pe fațada absidei, probabil ani de renovare, fotografie din 2010, colecția personală

Cristelnița este cea mai veche piesă de mobilier ce încă se află în folosirea bisericii. Se pare că poate fi datată între secolele XIII – XIV. Cutia milei se pare că este din 1605 (dacă ne luam după inscripția de pe ea) iar pupitrul din cor este din 1699, donat fiind de Johannes Sutoris. Mobilierul interior este baroc iar altarul este realizat în 1759. Ceasul de metal de pe fațada turnului a fost instalat în 1862, înlocuindu-l pe cel de lemn din 1781. Ultimul mobilier important datează din 1922 și mă refer la cele dou clopote ale bisericii.

altarul și nava centrală a bisericii evanghelice din Turnișor

Biserica este o bazilică, navele laterale fiind lărgite spre est ducând mai degrab cu un transept, o tehnică inedită pentru Transilvania. Turnul clopotniță este construit pe patru piloni între cor și nava centrală. Din biserica originală au mai rămas azi în picioare doar absida și corul

turnul clopotniță a bisericii evanghelice din Turnișor, fotografie din 2008, colecția personală

monument dedicat soldaților din Turnișor morți în Primul Război Mondial, fotografie din 2010, colecția personală

Biserica a fost fortificată ca toate bisericile săsești, chiar și astăzi putând fi observate urme ale vechilor fortificații. Ele au rezistat pân în secolul al XIX-lea. Fortificarea s-a realizat devreme, în secolele XIII-XIV, ea realizându-se din piatră.

imagine aeriană a edificiului, se pot observa în partea vestică, o serie de linii de fortificație. sursa: bing.com

Distribuie articolul:

3 comentarii

  1. Astazi in interiorul bisericii se afla amenajat un mic, cochet si modern muzeu despre comunitatea si istoria Landlerilor – emigranti protestanti austrieci deportati in regiunea Sibiului pe timpul Contrareformei.

  2. pt Raimar Wagner

    un motiv in plus sa mergem sa o vizitam…este o mica comoara.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*