31Ian

MEMORIA CETĂȚII – MONUMENTUL ÎMPĂRATULUI FRANCISC I

Ieri la Antena 1 Sibiu, la emisiunea matinală Ce buna-i dimineața a fost o nouă ediție a „Memoriei Cetății”. De această dată am ales monumentul închinat împăratului habsburgic Francisc I.

Sper să vă placă.

Distribuie articolul:

3 comentarii

  1. pentru mine alegerile s-au ichneiat in momentul in care am votat. a fost cel mai rapid vot din viata mea, nici nu s-a uscat cerneala pe buletin ca deja eram spalat, dezinfectat pe maini, sters pe ochi, cu o tigareta aprinsa in coltul gurii.Cristina, Jenika :)ma bucur ca cititorii mei sunt mai… si gasesc sensuri neinchipuite de mine in momentul in care am scris acest post. da, imi place sa vorbesc in cimilituri, chestii care au cel putin doua intelesuri, dar de data asta a fost pura intamplare potrivireasunt bine, curat si hranit, perspectiva unui dus cu jetul de la esspresor e un vis uitat :)

  2. Observ ca vorbesti din nou la inceputul reportajului despre 5 incinte de fortificatii pe care le-ar fi avut Sibiul. Te rog sa ma clarifici si pe mine, din cate cunosc erau doar patru: prima ridicata in jurul actualei biserici evanghelice din piata Huet, a doua a fost ridicata in jurul pietii mici (unul din turnurile de poarta fiind turnul sfatului, a treia a fost construita si imprejmuia orasul de sus (zidul „pornea” din „gradinile” caselor de pe strada avram iancu, ajungand la poarta sarii continuandu-si traiectoria inspre sud (ingloband si actualul turn al barbierilor) urmand apoi traseul strazii cetatii cupinzand cele trei turnuri care se pastreaza si astazi – dulgherilor, olarilor si archebuzierilor – ajungand la turnul portii cisnadiei, dupa care urma traseul pana la rondelul de artilerie ce a fost ulterior inglobat in bastionul Soldisch, dupa care zidul isi urma traseul pe actuala strada a centumviriilor si forma un circuit complet inchizandu-se prin turnul de poarta alipit primariei vechi. A patra incinta includea tot orasul de jos si pe latura sudica intre bastioanele Haller si Soldisch a condus la dublarea zidului de aparare catre sectorul cel mai expus unui atac. Traseul fortificatiilor poate sa fie foarte usor dedus din planurile lui Visconti, pe care sunt sigur ca le cunosti, si de acea intreb de unde 5 linii de aparare???

  3. pt cives heltensis

    istoricii despart ultima incinta in doua…cea care inconjoara Orasul de Jos este a patra si cea care uneste bastionele este a cincea.

    asa si este cronologic, bastioanele apar mai tarziu de a patra incinta, cam cu 30-40 de ani mai tarziu.

    ele si Sus si Jos dubleaza forticatia intiala si de aici a cincea incinta.

    ba chiar a existat si o incercare de o a sasea incinta…citadela, dar asta este o alta poveste.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*