14Ian

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

SĂ NE DISTRĂM, IARNA, LA ÎNCEPUT DE SECOL

Dacă ești sibian și trăiești în orașul nostru în jurul lui 1900, de fapt în prima jumătate a secolului trecut, ai cum să te distrezi pe străzile și prin localurile sibiene. Deși este frig, cum ar fost în iarna lui 1907 când s-au înregistrat temperaturi de -31 de grade, sibienii ies din casă pentru a comunica, a se distra și a discuta.

Hermania în 1905

Locul cel mai comun de distracție era ca și astăzi. Piața Mare. Aici, atunci ca și acum, aveau loc toate marile serbări și marile evenimente hibernale, de la slujbe religioase, la demonstrații militare și la serbările civile. Așa a fost de exemplu în decembrie 1906 când sibienii s-au adunat în Piața Mare când a fost inaugurat orologiul din Turnul Sfatului, acesta fiind iluminat electric. Tot aici, în 1915, armata austro-ungară chema sibienii pentru a vedea tunurile capturate de la armatele sârbești și ruse și pentru a se minuna de vitejia propriei armate iar în decembrie 1918 și ianuarie 1919 autoritățile primesc cu fast primii ofițeri și militari români ce urmau a fi cantonați în oraș.

Piața Mare

Tot în ianuarie 1919 este celebrată în Piața Mare, pentru întâia oară, slujba de sfințire a apei de Bobotează. În 1928 se sărbătorea în Piața Mare 10 ani de la Unirea Transilvaniei cu România. Armata a desfășurat un marș cu făclii iar mitropolitul Nicolae Bălan (despre acest mare sibian am scris aici) a organizat o slujbă religioasă de comemorare.

promenadă prin Parcul SubArini, la început de secol XX

După orele petrecute în Piața Mare sau cea Mică, dacă mai aveai energie încă, puteai merge la săniuș prin Parcul SubArini sau la o bulgăreală în Parcul ASTRA, noile parcuri ale Sibiului fiind senzația vremii hibernale.

terasă în parcul ASTRA

O altă atracție a Sibiului era patinoarul de pe bulevardul Victoriei de astăzi, în locul actualului sediu al ULBS, locul unde se adunau sibienii cu patine pentru o dupămasă pe gheață.

patinoarul de pe bulevardul Victoriei

Aproape de patinoar, în 11 decembrie 1904 s-a inaugurat Baia Populară Neptun (despre care am scris aici) care a devenit imediat una din locațiile predilecte de distracție ale sibienilor.

baia Neptun, holul de intrare

Seara dacă erai în căutare de un vin cald sau de un „clubbing” ante și interbelic aveai de ales între nenumăratele restaurante din Centru, cele mai importante fiind totuși cele ale hotelurilor Împăratul Romanilor (despre care am scris aici) și Bulevard (despre care am scris aici).

restaurantul Împăratului Romanilor

cafe Unicum (am scris aici)

Dar și în aceste zile friguroase de iarnă, punctul cel mai cultural din oraș era teatrul. Acesta aducea mai mereu sibienii care umpleau sala și urmăreau spectacolele puse în scenă. Așa se face că în iarna lui 1901 sibienii încă mergeau a vedea spectacolul „Herr der Hann” de Hermann Kircher, prima operă săsească ce își avusese premierea în iunie 1900.

sala de spectacole a orașului, actuala Sala Thalia, fotografie realizată de Emil Fischer (despre acest mare sibian am scris aici)

Un moment important a avut loc în februarie 1926 când la Sibiu s-a celebrat sărbătoarea Baussern în prezența compozitorului Waldemar von Baussern.

spectacol teatral la Sibiu

În 1917 acest fel de spectacol este dublat de deschiderea primului cinematograf fix din Sibiu (îndrăznesc a crede că cel de pe strada Faurului). Acesta este urmat de un al doilea cinematograf deschis în ianuarie 1922 în Piața Cibin. Inaugurarea acestora iarna ne poate face a gândi că acela era sezonul predilect în care lumea mergea la film, vara fiind dedicată mult mai mult petrecerilor în aer liber.

1915, concert de Craciun dedicat copiilor săraci din Sibiu, spectacol susținut în Casa Asociațiunii de pe bulevardul Victoriei

Oarecum apropiat de acest fel de distracție putem să amintim și concertele corale sau de orgă ce aveau loc în bisericile principale ale Sibiului. Așa a fost și în 1915 când în decembrie s-a inaugurat noua orga a Catedralei Evanghelice cu un concert.

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*