16Dec

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

ULTIMA BĂTĂLIE A SIBIULUI (1916)

În august 1916, România decide a intra în război alături de Antantă (Marea Britanie – Franța – Imperiul Rus) cu scopul precis de a alătura mai ales Transilvania teritoriul românesc. Armata I, Armata a II-a și Armata a IV-a, ajutat de Armata a IX-a rusească au pătruns în Transilvania pe un front ce ținea de la Orșova la Bistrița. 300.000 de români au trecut la mijlocul lui august în Transilvania.

armata română trecând Carpații. sursa: wikipedia.org

Cel mai consistent corp al Armatei I a fost alocat ofensivei și intrării în Transilvania prin defileul Oltului spre Sibiu, scopul final fiind ocuparea Sibiului, unul din punctele cheie ale frontului. Corpul militar era format dintr-un dispozitiv de acoperire pe linia Câineni – Lotru ce apoi s-a transformat în Corpul Oltului, constituit din diviziile 23 și 13 de infanterie plus o brigadă de călărași. Corpul era condus de generalul Ioan Popovici.

frontul transilvănean la începutul ostilitățiilor din 1916. sursa: wikipedia.org

În 28 august armata română era deja la Turnu Roșu (Porcești pe acea vreme). A urmat Boița (unde este aruncat în aer un tren blindat austrio-ungar) și eliberarea completă a defileului. Un al doilea corp ajungea în aceleași momente în valea Sadului coborând spre Cisnădie Cisnădioara.

În 31 august 1916 armata română era în fața Sibiului pe linia Săcădate – Avrig – Brad – Veștem – Cisnădie. Cu o zi înainte primarul Sibiului, Albert Dorr (despre acest mare sibian am scris aici) ajunge în tabară românească în încercarea de a convinge armata să depășească fără luptă orașul, armata austro-ungară retrăgându-se.

Albert Dorr întâmpinând conducerea armatei germane în fața catedralei evanghelice.

Armata austro-ungară revine pe poziții în aceeași zi, artileria fiind așezată pe dealul Gușteriței primele salve, trase în 2 septembrie august făcând să fie respinse primele batalioane românești. Astfel a început bătălia de la Sibiu, ultima bătălie ce s-a dat pentru orașul nostru.

artilerie germană de pe frontul transilvănean

Ocuparea Șelimbărului a fost una din marile pietre ale bătăliei. Dacă în 31 august, românii erau în Veștem, de abia în 9 septembrie aceștia ocupă satul următor, Șelimbărul. Artileria română practic distruge satul, inclusiv biserica. Divizia 51 de honvezi este distrusă, mulți dintre soldați fiind luați prizonieri.

Zilele următoare, după lupte violente, grănicerii români ocupă Cașolțul, Daia și Cornățelul pe linia șoselei și a linii ferate a mocăniței, tăind astfel legătura Sibiului cu Brașovul și cu Sighișoara. În același timp prin lupte la fel de violente sunt ocupate de către armata română Rășinari, Poplaca și Orlat. Poplaca este distrusă. Sibiul este aproape încercuit.

La începutul lui septembrie românii se află pe linia circulară dintre înălțimile Orlatului – valea Cibinului – dealul Gușterița – Porumbacu de Sus. Drumul Sibiu – Săliște (cel vechi ce trece prin Orlat, cel nou, DN1-ul de astăzi neexistând pe atunci) era blocat. Periferiile Sibiului sunt bombardate de artileria română.

soldați plecând spre front. nu se știe dacă sunt sibieni, dacă sunt trupe retrase din Sibiu sau dacă sunt în trecere. fotografie de Emil Fischer (despre acest mare sibian am scris aici)

Armata română depășise cimitirul municipal spre Dumbrava Sibiului și intrase în zona Hipodromului până aproape de terenul de exerciții al armatei austro-ungare din zona străzilor de astăzi Oștirii – Rahova – Mihai Viteazu. Doar doi călărași inspectează centrul orașului la repezeală în seara zilei de 1 septembrie. O inspectare se realizeză și de către aviația regală.

Sibiul își pierduse clopotele (din biserica evanghelică și cea romano-catolică) confiscate fiind de armata austro-ungară pentru a face tunuri de război. Încă din 28 august sibienii sunt anunțați că pot părăsi orașul cu trenuri speciale. Alimentația cu apă fusese întreruptă de armata ce încercuise orașul.

Sibiul era părăsit, în încercuire aflându-se numai parte din cetățeni (cca. 9000 de oameni), autoritățile retrăgându-se spre Sebeș sau Mediaș – Sighișoara. Colecțiile lui Brukenthal sunt mutate la Ofenpest. Mitropolia Ardealului se mută și ea la Oradea. În oraș rămân doar două batalioane de soldați austrieci ce urmau a apăra în eventualitatea unui atac român.

Ofensiva bulgară din Dobrogea dar mai ales stoparea ofensivei din Transilvania, a făcut ca armata să ezite a intra în oraș în mod repetat și în cele din urmă perdant pentru ei dar salvator pentru oraș care ar fi fost supus la o distrugere majoră în urma bătăliilor ce au urmat.

Mirarea era pentru toată lumea, de la opinia publică de la București, la jurnaliștii străini și la militarii austro-ungari și germani care se trezeau cu cadoul pregătirii liniștite a contraofensivei. Cauza a fost una strategică. Marele Cartier General al Armatei Române decisese în planul inițial încercuirea și ocuparea Sibiului prin depășirea frontului, pozițiile defensive urmând a fi la nord de oraș. Generalul Culcer, unul dintre coorodnatorii acestui sector de front a decis din motive strategice a sta pe pozițiile din jurul Sibiului, considerând că astfel este mai ușor de apărat întreaga zonă.

La 20 septembrie armata română încetează a mai înainta în Transilvania pe întraga lungime a frontului. Sibiul era înconjurat de diviziile 1, 11, 13 și 23 ale Armatei I a regatului României. În aceeași zi are loc un incident mai puțin plăcut întâmplat în timpul bombardărilor realizate de artileria română asupra orașului. Un obuz ajunge în Piața Mare unde prin explozia sa omoară doi copii.

feldmareșalul Erich von Falkenhayn. sursa: wikipedia.org

Situația îngrijorătoare de pe acest front a realizat de fapt interesul puterilor din Antantă. Imperiul German decide a îl trimite pe însuși Șeful Statului Major al armatei germane, Erich von Falkenhayn în fruntea unei armate solide adunată de pe fronturile franco-belgian, ruso-polonez și cel italian, unde forțele germane au fost astfel slăbite.

Falkenhayn înconjurat de ofițerii săi din Armata a IX-a germană

Contraofensiva Puterilor Centrale începe la finalul lui septembrie, fiind dură, rapidă și nimicitoare pentru frontul românesc. Hațegul și zona Jiului cade prima, urmând Sibiul. Astfel se întră în faza a doua bătăliei de la Sibiu. Lovitura cea mare a acestei contraofensive era planificată prin eliberarea Sibiului și a trecătorii Oltului. Din acest motiv Falkehhayn adusese și armatele germane din zona Jiului pentru a crește presiunea militară a contraofensivei.

frontul transilvănean la începutul contraofensivei germane din 1916. sursa: wikipedia.org

În 25 septembrie începe principala fază a bătăliei de la Sibiu. Până în acel moment orașul nu fusese bombardat iar armatele îl ocoliseră, doar în sudul orașului existând patrule ale armatei române. În dimineața lui 26 septembrie au intrat primele trupe de cavalerie și artilerie ale armatei germane, impunând practic o ocupație de război. Planul lui Falkenhayn era sa distrugă armata română aflată în zonă. Armata română urma a fi înconjurată și apoi nimicită complet.

cavalerie germană întrând în Sibiul pustiu

Dinspre Jina ajunge la Orlat și a început atacul trupele de elită bavareze și prusace (10.000 de solați aduși de pe frontul italo-alpin și de la Verdun) ce și-au croit drum până la Turnu Roșu. Grupul de cavalerie Schmettow (a căror ofensivă nu s-a oprit până la București) au înaintat spre Avrig spre a izola armata românească din jurul Sibiului. În centru spre Sibiu și apoi spre Șelimbăr și Tălmaciu urma să atace armata principală.

corpul alpin bavarez în marș

generalul Krafft von Erbach, la postul său de comandă de la Turnu Roșu

În seara zilei 25 septembrie artileria germană bombardează energic pozițiile românești. Pozițiile avansate ale românilor sunt cucerite rând pe rând retragerea fiind disperată din partea românilor. În 26 septembrie atacul pornește spre Poplaca și Gura Râului. Zona este cucerită cu greu, aici luptând trupele de elită ale armatei române. Seara, acestea se retrag în poziții mai bine apărate și doar așa germanii ocupă cele două localități. Nici trupele de munte germane nu reușesc să închidă defileul Oltului la Turnu Roșu.

corpul alpin bavarez la Turnu Roșu (sus și jos)

În 27 septembrie bătălia se dă pe o linie de 80 de kilometri în jurul Sibiului. Germanii reușesc a ocupa Rășinariul și Șelimbărul. În 28 septembrie 1916 românii tot mai epuizați, fără muniție și cu tot mai puțini soldați reușesc a salva Tălmaciul și Veștemul dar din acest moment încep bombardamentele aeriene asupra Boiței, Tălmaciului, Turnului Roșu și Sebeșului de Jos. Seara românii cedează Avrigul, Veștemul, Tălmaciul și Sadu. Situația cea mai conplicată era în centrul atacului acolo unde trupele românești rezistaseră atacului dinspre Sibiu al germanilor.

serviciul poștal german de la Sibiu din timpul războiului

Falkenhayn își așează postul de observație pe dealul Gușteriței, acesta fiind unicul monument din perioada Primului Război Mondial rămas Sibiului, denumit și astăzi Turnul lui Falkenhayn. Intervenția armatelor române de la Făgăraș duc la reușita de retragere a românilor prin defileul Oltului în zona Vâlcea și la evitarea unui dezastru total.

turnul lui Falkenhayn de pe dealul Gușteriței

În 29 septembrie este finalizată bătălia de la Sibiu, armatele române fiind respinse dincolo de Carpați. De acum începea înaintarea germană ce se va termina cu ocuparea Bucureștiului și cu închiderea României în triunghiul moldovean. Românii au lăsat la Sibiu 3000 de prizonieri. Aceștia au fost închiși la început în manejul din actualul Parc al Tineretului (neexistent astăzi) iar apoi transferați în lagărele organizate. De asemenea, românii pierduseră 13 tunuri direct în mâinile germanilor și multe altele pe câmpul de bătălie.

podul ferat de la Turnu Roșu, distrus de bombardamente

prizonieri români în Primul Război Mondial sursa: wikipedia.org

A fost ultima acțiune militară combatantă ce s-a desfășurat la și în jurul Sibiului. Orașul a fost scăpat de violența primei linii a celui de Al Doilea Război Mondial.

paradă militară la Sibiu în perioada Primului Război Mondial

Distribuie articolul:

21 comentarii

 1. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

  1. Poza aceea de la Biserica Evanghelica, e in legatura cu Imperiul German, dar NU direct in acest context sept.1916. E vizita Imparatului Wilhelm al II.-lea, e o vizita in ANUL 1917. Dupa aceea Imparatul Willi le trimite sibienilor o vaza mare de cristal drept cadou si comemorare..O mai aveti pe acolo?
  2. Turnul de pe Dealul Gusteritei. A fost numit Turnul lui Falkenhayn, dar numai fiindca devenise celebru prin Postul de Observatie instalat de Falkenhayn aici.
  Insa turnul NU a fost construit de Falkenhayn si nici acum, 1916, nu apare prima data..
  Este mai vechi, construit de S.K.V. (Siebenbürgischer Karpaten Verein) Sektion Hermannstadt, ca un fel de (era atunci la moda) un fel de WARTE/Straja/OBSERVATIE meteorologica si astronomica si si pentru orientare , toate fiind PASNICE…deci Cultura si Destindere..
  3.Ultima poza cu Parada la Sibiu ziceti in perioada I. Razboi Mondial..daca nu ma insel, a publicat-o Dumitru Chiselita pe sibiul.ro.. si acolo era in legatura cu Cazarma 90′ in 1921? deci hotarat cand Razboiul se sfarsise deja.. In timpul razboiului Romanii NU au intrat in Oras.. Numai DUPA…

 2. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

  Revin cu amanunte luate de pe forum sibiul.ro

  1. Poza aceea de la Biserica Evanghelica, e in legatura cu Imperiul German, dar NU direct in acest context sept.1916. E vizita Imparatului Wilhelm al II.-lea, e o vizita in ANUL 1917. Dupa aceea Imparatul Willi le trimite sibienilor o vaza mare de cristal drept cadou si comemorare..O mai aveti pe acolo?

  Ein Jahr nach der Schlacht von Hermannstadt, am 25.September 1917, besucht der deutsche Kaiser Wilhelm II. die Stadt und wird im Kraftwagen auch zur Schlachtfeldbesichtigung auf die Thalheimer Höhe gefahren.

  2. Turnul de pe Dealul Gusteritei. A fost numit Turnul lui Falkenhayn, dar numai fiindca devenise celebru prin Postul de Observatie instalat de Falkenhayn aici.
  Insa turnul NU a fost construit de Falkenhayn si nici acum, 1916, nu apare prima data..
  Este mai vechi, construit de S.K.V. (Siebenbürgischer Karpaten Verein) Sektion Hermannstadt, ca un fel de (era atunci la moda) un fel de WARTE/Straja/OBSERVATIE meteorologica si astronomica si si pentru orientare , toate fiind PASNICE…deci Cultura si Destindere..

  Doch wenden wir uns der ferneren Vergangenheit zu, als im Jahre 1880 der Siebenbürgische Karpatenverein (SKV) gegründet wurde, stellte er sich unter anderem auch die Aufgabe, Aussichtswarten einzurichten. Eine der ersten entstand auf dem Hammersdörfer Berg, von wo man einen schönen Blick auf Hermannstadt und die Zibinsebene hat, und sie stand vermutlich an der Stelle, wo sich jetzt das »Monument« erhebt. Den Berg nannten die Hermannstädter damals Grigoriberg – wahrscheinlich, weil sie hier das Grigorifest feierten, doch mit dem Fest ist mittlerweile auch der Name in Vergessenheit geraten. Am 2. Juli 1882 wurde die Einweihung der Warte vollzogen, und im SKV-Jahrbuch 1883 lesen wir:

  „Daß die Sektion mit diesem Bau dem Publikum wirklich einen Dienst erwiesen hat, zeigten. die in den schönen August- und Septembertagen sehr zahlreichen Besuche aus allen Ständen und Altersklassen, (…)”. Zumindest seither ist der Hammersdörfer Berg ein beliebtes Ausflugsziel der Hermannstädter.

  Citatele le gasiti in articolul scris de R. Gutt si Horst Weber in Hermannstädter Zeitung complet citat in FORUM/SIBIUL VECHI/ Istoria Sibiului/ Intrebare cu poza Monumentul de pe Dealul Gusteritei deschisa de @chisi in anul 2008 si abia acum oarecum rezolvata problema la posting 95:

  http://www.sibiul.ro/forum/viewtopic.php?f=2&t=2026&start=90

  Le pun si aici, sa nu se piarda..Poate mai folosesc cuiva…

 3. sper ca Ms insenmaa merci , ca daca insenmaa Miss , atunci ma supar.Anyway, inca nu mi-am cumparat un tank, dar am un Dodge Durango V8 Hemi care aproape are putere cit un tank. Daca mai sudez si o lama de buldozer in fatza, e gata de batalie. Deja am un Kalashnikov (AK-47), cumparat aici in US dar am INSISTAT sa fie Made in RO. Sint gata de actziune

 4. Din pacate unii au esit foarte sifonati din ombele comflagratii mondiale. Ne place nu ne place acesta este adevarul,nu incercati sa scriti istoria dupa bunul plac.[
  cu stima]

 5. pt gh raducanu

  la ce va referiti?

 6. numele corect al generalului din fotografie este Krafft von Dellmensingen şi nu von Erbach..
  Acesta a fost comandantul Corpului Alpin bavarez, divizie de elită a armatei imperiale germane,care a executat magistral manevra de învăluire prin munţii Cibinului

 7. A 6 a poza (pe Balcescu)e din primul razboi razvane?!? Chiar nu iti e rusine in calitate de director la patrimoniu interimar si care inca face pureci acolo sa ai asemenea greseli de datare si gramaticale?

 8. pt Alexa

  da, a 6-a poza este din WWI…nu prea inteleg care sunt greselile de datare si gramaticale…cat despre restul afirmatiei, sterge cuvantul interimar…

  multumesc ca ma urmaresti in continuare…

 9. Sibiu este un oras mistic incarcat cu o istorie bogata si zbuciumata

  cine nu l-a vizitat inca trebuie s-o faca cat mai curand – mai ales ca acum, multumita articolului tau, are si un ghid prin timp care sa ii indrume pasii…

 10. Foarte frumos scris articolul, lß-am savurat in totalitate! Felicitari!

 11. pt Cristi

  multumesc mult pentru cuvinte

 12. Mulțumesc pentru articol pentru mine dar și în numele celor care caută doar noduri în papură !!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*