GUVERNUL TRANSILVANIEI de la SIBIU
placa comemorativă poziționată pe clădirea agenției CFR de pe strada Bălcescu
Marele Sfat Național al Transilvaniei a decis la 1 decembrie 1918 pe lângă unirea cu România și crearea unui guvern al Transilvaniei cu scopul de a coordona unificarea administrativă socială și economică a Transilvaniei cu regatul României.
Pe 9 decembrie Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului și ținuturilor românești din Ungaria se stabilește la Sibiu, vechea capitală a Transilvaniei. Condus de Iuliu Maniu din acest guvern mai făceau parte Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Alexandru Vaida Voievod, Emil Hațieganu și alți zece politicieni printre care sibianul Octavian Goga (despre acest mare sibian am scris aici).
Acest veritabil guvern pe care l-a avut Transilvania între 1918 și 1920 a lăsat Sibiului pe lângă mândria de a fi orașul care a unit Transilvania cu România o serie de mărturii, clădiri care amintesc de acel important moment din istoria orașului nostru.
Sediul central al Consiliului Dirigent a funcționat pe strada Nicolae Bălcescu, în vechiul sediul al comenduirii militare a Transilvaniei. Despre această clădire nu am să vă povestesc multe deoarece i-am făcut prezentarea aici. În această clădire își avea biroul Iuliu Maniu, ministru prezident și ministru de interne. În aceeași clădire a funcționat „Gazeta oficială” (monitorul oficial al Transilvaniei), Comanda Teritorială.
comandamentul militar al Austro Ungariei, în trecut și astăzi
Resortul de Justiție, condus de Aurel Lazăr, funcționa pe bulevardul Victoriei, în Palatul de Justiție de astăzi, despre care am scris aici. În aceeași clădire a funcționat Resortul de Alimentație și Comunicație, condus de Romul Boilă și Resortul Codificării, condus de Emil Hațieganu.
palatul de justiției, în trecut și astăzi
În clădirea Unicum (despre care am scris aici), unde astăzi este sediul Direcției de Cultură și a Galeriilor Contemporane ale Muzeului Național Brukenthal, de pe strada Tribunei, a funcționat Resortul Cultelor și Instrucțiunii Publice, condus de Vasile Goldiș și apoi de Valeriu Braniște.
clădirea Unicum, în trecut și astăzi
Resortul Ocrotirii Sociale a funcționat pe strada Noica colț cu Independenței în actualul Spital CFR. Acest minister a fost condus de Ioan Flueraș. În cazarma de cadeți (bulevardul Victoriei cu strada Avrig) au funcționat Resortul de Agricultură și Resortul de Industrie. Acestea erau conduse de Victor Bontescu respectiv Iosif Jumanca.
spitalul CFR, în trecut și astăzi
cazarma de cadeți
Ștefan Cicio-Pop și generalii Traian Moșoiu și D. Mărdărescu au condus Resortul de Armatei și Siguranței Publice, acesta funcționând în clădirea colegiului Gheorghe Lazăr (despre care am scris aici). Tot aici a funcționat și Resortul Afacerilor Externe și Propagandă Ziaristică, condus de Alexandru Vaida Voievod.
colegiul Gheorghe Lazăr, în trecut și astăzi
Pe strada Dealului numărului 13 a funcționat Resortul Organizării coordonat de Ioan Suciu.
Miniștrii și funcționarii Consiliului Dirigent au fost cazați în această perioadă în hotelul Bulevard, astăzi Continental Forum (despre el am scris aici). Alte clădiri legate de acele momente le putem găsi în Piața Armelor unde a fost amenajat ambulatoriul policlinic (în Cazarma Kempel).
hotelul Continental Forum, în trecut și astăzi
cazarma Kempel, în trecut și astăzi
Buna ziua,
Revin cu o rugaminte, sa stiu daca actualul spital cfr, este fostul Sanatoriu Wachsmann, care a functionat in perioda interbelica, pe strada Stanca Pacii.
multumesc anticipat
STIE CAREVA CE REPREZINTA CLADIREA ABANDONATA DE PE BD.VICTORIEI VIS-AVI DE CAMPUSUL STUDENTESC?
pt ALEX
am scris aici…http://www.razvanpop.ro/2012/02/10/o-veste-buna-patrimoniul-sibiului-salvat/