29Aug

PE URMELE SULTANILOR…EFES

biblioteca din Efes

După un prânz și o cetate pe malul mării, la Bodrum (Halicarnasul antic, dar din păcate fără minunea sa) ne-am cantonat pentru câteva zile la Kusadasi pentru că de aici putem vizita întreaga zonă a Egeii cu orașele grecești și alte monumente.

cam cum e cu vederea la mare în acest hotel?! cum e să te trezești dimineața și să ieși pe terasa camerei tale să te întinzi și să îți bei cafeaua și să te uiți la zidul casei alăturate.

Kusadasi nu este cea mai reușită stațiune a turcilor, dimpotrivă, este murdară, înghesuită, plină, agitată dar și așa, Mamaia, cică perla noastră litorală nu poate emite pretenții la o minimă comparație chiar și cu această stațiune, care îi dă clasă la orice oră.

apus de soare la Kusadasi

Zilele acestea ne-am propus să vizităm Efesul, Miletul, Priene, Didim și Troia. Efesul l-am văzut deja și vă spun, cu mâna pe inimă, că este cel mai măreț loc ce poate fi vizitat în acest colț de Turcia sau de Balcani.

acum câteva zile vă spuneam că pentru prima oară mi-a fost dat să văd un teatru grecesc (antic) – aici. ei bine de atunci am văzut alte patru iar acesta este al cincilea, cel mare din Efes (în oraș mai exista un al doilea). el este în curs de restaurare.

Să descoperi un oraș antic de 200.000 de locuitori, să calci pe urmele împăraților romani precum Traian, Domițian sau Hadrian, să calci pe urmele sfinților Ioan sau Pavel, să stai în sala în care s-a ținut acum mai bine de 1500 de ani Conciliul de la Efes (pentru cunoscători) și pur și simplu să ne plimbăm pe străzile vechiului oraș este un dar pentru omul contemporan, un dar de care eu m-am bucurat zilele acestea.

Efes, templul Artemisei

Efes, latrina orașului

Efes, friză din templul lui Hadrian

Efes, catedrala Maicii Domnului, aici s-a ținut Conciliul de la Efes

această structură a fost construită în 2006 pentru a proteja o parte din anticul oraș. Este o structură de metal și sticlă realizată după ultimele inovații. arată încă odată câtă grijă oferă Turcia monumentelor sale.

la Efes încă se mai fac cercetări arheologice

totul este restaurat cu atenție……..

…..luminat…..

…..si panotat, majoritatea realizându-se cu ajutorul științific, financiar și tehnic al Austriei, prin Institutul Austriac de Arheologie. De ce nu aleg austriecii și la noi un astfel de sit, Histria de exemplu, să îl refacă și așeze în circuitul turistic și cultural? Am uitat, noi nu ne vindem țara, noi o distrugem!!!

pisicile sunt peste tot, la propriu, în orice colț, pe orice piatră sau mozaic, găsești o felină tolănită la soare

Dacă tot faceți acest drum, mai mergeți câțiva kilometri până la casa Maicii Domnului, un loc unde se presupune că a locuit acum 2000 de ani, Sfânta Fecioară și care astăzi este un loc de pelerinaj pentru toți creștinii din lume.

cetatea Selcuk

casa Maicii Domnului, locul rugăciunilor

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*