28Iul

POVESTEA GÂȘTELOR din CAPITOLIU, apropo de GÂȘTELE lui PLEȘU

În anul 390 î.H., acești luptători de temut, urmași ai lui Iupiter ori nu, conduși de Brennus, o cumplită căpetenie războinică, părăsesc pădurile lor întunecoase pentru a cuceri noi pământuri. Ei pradă tot ce le iese în cale, pârjolesc, omoară, măcelăresc.

Foarte repede, galii ajung la porţile Romei. Cuprinși de spaimă, mulţi romani fug să se ascundă la ţară. Alţii se adăpostesc în cetăţuia de pe Capitoliu împreună cu ostașii, care adună în pripă arme și provizii.

În timpul acesta, doar la o azvârlitură de băţ, galii își așază tabăra pe malul Tibrului.

Deoarece iscoadele lor au găsit porţile Romei deschise vraiște, zidurile fără apărare, străzile pus-tii și casele cufundate în tăcere, Brennus se teme de vreo capcană. În cele din urmă, războinicii gali intră în oraș, un oraș pustiu. Ei jefuiesc casele, își încarcă de-a valma prada în care, sfarmă și ard ceea ce nu pot lua cu ei.

Deodată, zărind pe culmea Capitoliului străji romane, cu lăncile în mâini, ei pornesc la asaltul cetăţuii.

Scoţând strigăte puternice, ei încearcă să spargă porţile, să se caţăre pe ziduri. În zadar. O ploaie de pietre și de săgeţi îi împiedică să se apropie. Atunci, lăsându-se păgubași de cetate, dar ducând deja cu ei o pradă uriașă, atacatorii părăsesc orașul în flăcări.

A doua zi, în timp ce Roma arde încă, Brennus își rânduiește oștirile în jurul Capitoliului și pornește asaltul. Ostașii lui se bat cu îndârjire prin norii de praf și de fum. Unii se prăbușesc la pământ, loviţi de pietrele și săgeţile aruncate de pe zidurile cetăţii. Alţii continuă să înainteze.

Dându-și seama că nu va lua nicicând această cetăţuie cu forţa, înţeleptul Brennus poruncește retragerea. El hotărăște să-i păcălească, să-i ia prin surprindere pe romani, pentru a-și atinge scopul… Și va aștepta oricât va fi nevoie, dar va ieși învingător.

La întoarcerea lui în tabără, datorită celor aflatede el, galii trec la acţiune. Ei se îndreaptă în tăcere spre Capitoliu. Fără vreun cuvânt, mișcându-se târâș, ca să nu fie observaţi, ei înaintează tot mai departe…

După multe eforturi, galii ajung la zidurile Capitoliului. Totul se întâmplă într-o liniște atât de adâncă, încât nici străjile romane, nici câinii lor, de obicei foarte atenţi la zgomote, nu-i aud.

În cetate, toată lumea doarme. Dar iată, gâștele divine consacrate zeiţei Iunona, care trăiesc pe Capitoliu, nu se lasă luate prin surprindere.

Simţind că se întâmplă ceva neobișnuit, gâștele ascultă liniștea nopţii. Ele se agită în toate părţile, gâgâie, bat din aripi. Trezit pe neașteptate de zgomotul păsărilor, ostașul roman Marcus Manlius pune mâna pe sabia și pe scutul său. El aleargă până la zid, strigând ca să-i pună în gardă pe camarazii săi adormiţi. Un gal a ajuns deja sus. Cu o lovitură de scut, Manlius îl răpune și îi face vânt peste zid. Înnebuniţi de spaimă, galii își lasă armele, ca să se agaţe mai bine de stânci cu mâinile și cu picioarele.

Pentru moment, Capitoliul este salvat!

Gâștele sacre care au dat alarma, au parte de cinstiri și de hrană așa cum o merită. Gâsca devine astfel simbolul vigilenței și al atenției.

Distribuie articolul:

5 comentarii

 1. Desigur! Pai, daca domnul acesta, Plesu, slobozitor de vorbe de duh, concentrat sa-si apere idolul (cumva sindromul Stockholm?!), care a uitat de amicul sau Adorno (sindromul copy paste!) nu putea sa-si aduca aminte de pilda din Capitoliu. Si cand te gandesti ca in anii `90 se juca cu nuantele, ducandu-ne de nas pe noi cei infometati de discursul elevat, parca nu iti vine sa crezi ca de fapt el ascundea ceea ce acum dezvaluie. Imi amintesc de un documentar, difuzat pe atunci, in care un batran detinut in Siberia, cu mainile si picioarele invelite in zdrente, plangea in spatele sarmei ghimpate – pe care se sprijinea – dupa Stalin. Care tocmai murise

 2. Razvan… nu mai tine apararea lui Ponta! Esti liberal, ce mama zmeului? Dupa ce Basescu nu va mai fi presedinte, scopul vostru stii care va fi? Sa convingeti romanii ca voi nu sunteti iubitori de socialism… dar va fi tarziu. Comportamentul PNL-ului este asemanator cu cel a lui Iuda… pentru 30 de locuri in plus in parlament, ati preferat sa va luati de mana cu Iliescu si Voiculescu! Pacat de voi!

 3. pt Federal_Mogul

  eu partea lui Ponta nu o tin nici acuma, nici in trecut….

 4. Pe de alta parte, berbecul simbolizeaza forta, curajul, virilitatea masculina. Coarnele lui erau considerate in multe culturi ca reminiscente ale soarelui sau fulgerului. Unii zei egipteni sau fenicieni aveau coarne de berbec.
  Aries din zodiac este un simbol al lui Marte.
  S-ar mai putea spune multe dar, in ambele cazuri, nu cred ca Andrei Plesu s-a referit la conotatiile pozitive ale termenilor berebec si gasca.
  Oricum, era o figura de stil.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*