22Iul

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

BLAZONUL FAMILIEI HALLER.

Casa Haller din Piața Mare, fotografie din 2006

Despre Petrus Haller am scris deseori, cel mai important articol fiind acesta. Ceea ce nu am scris mă face astăzi să mă aplec asupra unui element aparte, pe care orice sibian sau vizitator al Sibiului îl poate admira și anume blazonul acestei familii.

Dacă ajungi în fața Casei Haller din Piața Mare, pe frontispiciul acesteia se afla blazonul familiei Haller. Dacă întrii în curtea interioară pe balustrada ce te ajută a intra în clădirea propriu zisă se află același blazon iar la intrare regăsim din nou blazonul. O altă reprezentare a blazonului familiei Haller o regăsim pe piatra de mormânt a lui Petrus Haller (din Ferula catedralei luterane). Curiozitatea constă în faptul că acestea sunt, cu toate, diferite. De ce?

blazonul familiei Haller, prima (cea mai veche) variantă a acestuia, intrarea în Casa Haller

Prima varianta a blazonului este cea de la intrarea în casa Haller. Blazonul prezintă un scut inimă (des întâlnit în catalogul herladic de la Nurnberg – de unde se trage și familia Haller). Mobila din scut este o formă geometrică (unghi cu deschidere spre răsărit) și doi pinteni deasupra formei geometrice amintite. Scutul este timbrat de două coifuri închise, asemânându-se cu cele ale nobilimii germane. Unul dintre coifuri este împodobit cu o aripă deschisă spre răsărit, dezvoltând un demivol (jumătate de zbor). Celălalt coif este împodobit cu o sirenă privită din față și o coroană de același tip.

blazonul familiei Haller, a doua variantă a acestuia, de pe balustrada Casei Haller

Ce de al doilea blazon (aflat la baza scărilor) găsim un scut mai alaborat, de tip polonez: două scobituri laterale, rotunjite în partea inferioară. Scutul este sfâșiat în patru partiții. Forma geometrică din prima variantă se menține identică în al doilea și al treilea cartier (stânga sus respectiv dreapta jos) dar și răsturnată în celălalte două cartiere (deschis în sus). Aici ea, forma, este spartă de doi lei asezați-pase, în patru labe. Probabil că această transformare a blazonului are loc la un anumit timp și se datorează alianțelor familiale în care a fost implicată familia Haller.

blazonul familiei Haller, a treia variantă variantă a acestuia, de pe frontispiciul clădirii

Pe portalul clădirii dar și pe placa funerară a lui Petrus Haller din Ferula catedralei luterane regăsim ultima și cea mai consacrată formă a blazonului Haller.

blazonul familiei Haller, a treia variantă variantă a acestuia, de pe placa de mormânt a lui Petrus Haller

Scutul este de tip polonez (estetizat) cu aceleași elemente mobile. Este timbrat cu aceleași două coifuri dar fiind diferite: sirena este văzută ieșind-issant, iar forma geometrică disapre de pe pană. În dreapta jos regăsim astrul nosturn, în drepata lateral o stea (în șase vârfuri pe axa nord-sud), o coroană și un cerb din profil, trecând. În stânga-jos avem centrată o spadă (obiectul de ținută al cavalerilor), având lama cu vârful în sus, mâner și gardă (nu putem spune dacă este despuiată sau normală). Acestea sunt înconjurate de o salamandră.

blazonul familiei Haller, varianta a treia, mormântul lui Petrus Haller, scutul

blazonul familiei Haller, varianta a treia, mormântul lui Petrus Haller, timbrarea cu cele două scuturi

blazonul familiei Haller, varianta a treia, mormântul lui Petrus Haller, blazoanele inferioare

mormântul lui Petrus Haller, elemente decorative ce țin de aliantele matrimoniale reprezentate prin blazoane (prima varianta a blazonului Haller)

Semnificația acestui blazon ne duce cu gândul la clasa noilor cavaleri (pinteni, coifurile închise, spada). Alte simboluri ar fi luna, simbolul luminii, și steaua, simbolul credinței și eternității.

mormântul lui Petrus Haller din ferula catedralei luterane din Piața Huet

Nu putem determina culoarea acestor blazoane. Putem crede că aceatea erau colorate și că avem de a face cu ornamente ereditare (forma geometrică), sparte prin căsătorii (sfâșierea în cele patru partiții) și dezvoltarea de ramuri genealogice (modificarea direcției formei) în noi realități sociale (leii ce sparg scutul și timbrul).

blazonul familiei Haller, a treia variantă variantă a acestuia, de pe frontispiciul clădirii

Coiful și coroana determină existența unor ornamente de demnitate, ajungându-se la forma finală, un blazon fastuos, adecvat pentru rangul și însemnătatea familiei.

Distribuie articolul:

9 comentarii

  1. Salut! Cred ca ai vrut sa zici „aliante familiale”. Nu de alta, dar e pacat de un articol excelent. Succes!

  2. pt ACS

    iti multumesc…….din neatentie si graba….mi-o merit…

  3. culorile pot fi deduse, pana la un anumit punct…
    bun articol. felicitari

  4. pt claudiu

    multumesc

  5. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    CULORILE Blazonului Familiei Haller von Hallerstein le aveti aici:

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Haller_Siebmacher205_-_N%C3%BCrnberg.jpg

  6. pt Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    multumesc mult de tot

  7. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    BLAZONUL ORIGINAR al Familiei Haller von Hallerstein, deci primul cunoscut, are elementul-de-baza, acel hai sa-i zicem, V rasturnat catre dreapta heraldica(stanga cititorului), un V rasturnat dublu, care uneori da falsa sugestie de Z, nu stiu cum sa explic, o sa vedeti aici imaginea..apoi LEII apar mai tarziu ceva, dar devin tot PARTE CONSTANTA de Blazon, restul elementelor se schimba, fie si dupa ALIANTE FAMILIARE (casatorii) cand sunt eventual preluate si elemente de Blazon al familiei Sotiei….

    BLAZONUL ORIGINAR al Familiei Haller/HALLAR (mai tarziu:)von Hallerstein= Haller de Hallerkö/Hallerköi Haller:

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/de/8/86/Haller-Wappen.png

  8. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    22.07.2012 la ora 9:47 pm
    CORECTURA TEXT:
    BLAZONUL ORIGINAR al Familiei Haller von Hallerstein, deci primul cunoscut, are elementul-de-baza, acel hai sa-i zicem, V rasturnat catre dreapta heraldica(stanga cititorului), un V rasturnat dublu, care uneori da falsa sugestie de Z, nu stiu cum sa explic, o sa vedeti aici imaginea..apoi LEII apar mai tarziu ceva, dar devin tot PARTE CONSTANTA de Blazon, restul elementelor se schimba, fie si dupa ALIANTE FAMILIALE (casatorii) cand sunt eventual preluate si elemente de Blazon al Familiei Sotiei….

    BLAZONUL ORIGINAR al Familiei Haller/HALLAR (mai tarziu:)von Hallerstein= Haller de Hallerkö/Hallerköi Haller:

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/de/8/86/Haller-Wappen.png

  9. Felicitari pentru lectia de Istorie. Sibiul are o istorie fascinanta :-)

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*