9Apr

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU

STATUIA ÎMPĂRĂTESEI MARIA THERESIA.

Statuia a fost inaugurată în 27 iunie 1909, fiind amplasată în faţa orfelinatului romano – catolic pe care împărăteasa l-a patronat şi al cărui nume îl purta. Dorința sibienilor a fost aceea a comemora memoria marei împărătese habsburgice care a ocrotit Sibiul în timpul domniei sale.

statuia și parcul Terezian. fotografie din 2004

Sculptorul statuii a fost Konstantin Kleber din Budapesta, bustul fiind realizat în bronz. El a fost contractat de către autoritatea locală. Statuia a fost amplasată în parcul din fața complexului romano – catolic ce a dat numele cartierului Terezian.

parcul refăcut în 2006. sursa: sibiul.ro

parcul Terezian înainte de refacere. fotografie din 2004

Postamentul este realizat pe dimensiunile 3 X 3,50 metri, din piatră albă. Planul este dreptunghiular , forma fiind aceea a unui trunchi de piramidă. Este decorat cu rozase aşezate central, decorate la rândul lor cu elemente florale stilizate.

statuia înainte de restaurare. fotografie din 2004

Pe cele patru feţe ale soclului se aflau plăci de metal, astăzi ele fiind dispărute. După restaurarea din 2006, plăcile metalice au fost înlocuite cu plăci albe de marmură. Pe una dintre acestea se amintește că restaurarea a fost realizată cu ajutorul Republicii Austria.

statuia Mariei Theresia, după restaurarea din 2006.

Partea superioară a soclului este redată amplu, fiind decorată cu rozase stilizate şi eşarfe din piatră.

detalii ale statuii, înainte de restaurare. fotografie din 2004

Bustul statuii îmbrăcat în elemente ce aparţin costumului de paradă a Imperiului, precum mantia, colierul cu medalie. Pe lângă acestea rematcămexistenţa unei eşarfe la gât, precum şi o broderie dantelată.

Pe una dintre laturile statuii, o inscripţie (Kleber Const/ Bok(t)naek Pal) incizată ce notează numele sculptorului şi probabil a unuia dintre ucenicii săi.

Statuia orginală reținea existența unei statui a unui copil orfan ce depunea o ghirlandă de flori la piciorele împărătesei. De asemenea rozasele de astăzi erau continuate de eșarfe de piatră. În jurul statuii exista un perimetru îngrădit în conjurat de baluștrii de piatră conectați de lanțuri de fier forjat.  Acestea elemente nu au fost refăcute.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*