Ne lăudăm cu monumentele noastre, cu turnurile, cu bisericile noastre, cu piețele sau cu clădirile mai speciale. Dar Sibiul, ca orice alt oraș monument, ascunde și mici monumente, picturi, statuete, ceasuri, blazoane, etc… care îmbracă și ele și dezvoltă farmecul orașului pe care cu toți îl iubim.
Vă propun un fel de clasament al acestora cu scopul de a le descoperi și de ce nu a fi mai atenți când ne uităm la SIBIU.
17
MICILE DETALII ARHITECTURALE
Aici am trecut toate acele elemente care în sine nu valorează foarte mult, dar care aduc o haină a poveștilor, a istoriilor, a amintirilor. Trec aici plăcuțele de tot felul, cele care numără o casă sau cele care măsoară vagris-ul, etichetelor meșterilor ce au realizat sau construit casele sau cele ce amintesc de Casa de Asigurări Trannsylvania. Trec aici clanțele, bornele sau oricare alte mici decorațiuni.
Analizați-le când treceți pe lângă o casă. Vă spun povești frumoase.
16
ROZELE DE VÂNT
Cred că avem sute de astfel de roze de vânt în Sibiu, unele cu peste 400 de ani vechime. Pisici negre, cocoși, steaguri sau mai știu eu ce forme, ele amintesc de momentele trecute ale Sibiului.
15
VITRALIUL din CLĂDIREA PRIMĂRIEI din PIAȚA MARE
Odată cu renovarea și venirea Primăriei în clădirea din Piața Mare, sibienii au redescoperit una dintre cele mai frumoase case din oraș, un excelent exemplu al Jugendstill-lului central european. Un element aparte care ajută la imaginea completă a clădirii și care aduce un plus de frumos este vitraliul cel mare din interiorul clădirii.
Intrați și admirați-l…
14
STATUILE DE FRONTISPICIU
Cea mai cunoscută este cea ce împodobește Palatul ASTRA din parcul cu același nume. Astăzi ea a fost dată jos pentru restaurare. O alta, mai modestă este pe frontispiciul Spitalului de Neuropsihiatrie. Ele sunt elemente care dau acea notă finală frumuseții acestor clădiri importante.
13
CEASURILE SOLARE
Eu cunosc două, unul aflat pe fațada principală a sediului Poștei de pe strada Mitropoliei și cel de pe clădirea care găzduiește astăzi firma Geiger de pe strada Hegel.
Sunt și altele?
12
DESENELE, PICTURILE MURALE EXTERIOARE
A fost o ”modă” a perioadei medievale când cei ce construiau casele, desenau pe ele fie anul construcției sau renovării, fie blazonul breslei sau familiei sau alte elemente fantastice sau religioase.
Astfel de exemple găsim în Piața Mică la numărul 13 sau pe strada Mitropoliei nr. 3 sau pe Tg. Vinului dar și în alte case ce vin din acea perioadă.
Aveți alte exemple?
11
MĂȘTILE de DECORARE a FAȚADELOR
Sunt multe astfel de măști ce le putem regăsi pe clădirile construite din perioada baroc până în cea a art nouveau-lui. Vă amintesc doar de masca de la intrarea în Casa Filek, ce cea de pe școala românească de pe strada Reconstrucției, de ce de pe Colegiul Gheorghe Lazăr sau cea de pe clădirea Băncii Albina.
Sunt multe altele dar vă invit și pe voi să le scrieți.
10
BASORELIEFUL de la INTRAREA CLĂDIRII ”PRIMA ARDELEANĂ”
Basorelieful se alfă la intrarea în fosta clădirea ce a găzduit societatea de asigurări ”Prima Ardeleană”. Clădirea este interesană, arhitectură modernă și deosebit de frumoasă.
Au fost demolate case medievale pentru a face loc acestei case. Mergeti să o admirați și o să descoperiți pe lângă acest basorelief si alte elemente decorative ce merită remarcate. Dacă nu știați, în această clădire se spune că există cel mai vechi lift în funcțional din România.
9
ELEMENTELE DECORATIVE ale CASEI HALLER
Portalul de acces, elementele de decor de pe gangul de acces, leii pictați pe fațadă, portalul de intrare în interior, brațul cursivei precum și alte elemente. Casa amintește de personalitatea lui Petrus Haller (despre acest mare sibian am scris aici).
Casa Haller este una dintre cele mai valoroase clădiri ale patrimoniului local. Este reprezentativă pentru goticul și renașterea civilă, amintește de perioade importante ale Sibiului. Când vizitați Piața Mare trebuie să studiați această casă.
8
SOARELE de LEMN
Cel mai cunoscut este cel sculptat pe poarta casei din strada Vopsitorilor dar mai există un soare pe poarta uneia din clădirile de pe strada Tipografilor.
Ele sunt decorări tipice perioadei medievale……simbolul soarelui fiind cel am belșugului și bunăstării. Ne amintește de credințe și simboluri demult apuse.
Eu nu cunosc alți astfel de sori. Voi?
7
ANIMALELE SCULPTATE
Sculpturile animale, fantastice sau reale sunt apanajul goticului. De aceea la Sibiu regăsim astfel de sculpturi pe un monument religios, și anume Catedrala Luterană și pe unul civil adică pe Turnul Sfatului.
Ele decorează fațadele. Din păcate la Sibiu avem doar aceste exemple. Sunt și altele?
6
FRONTOANELE CASELOR MEDIEVALE
În gangul de acces al oricărei case din centrul istoric, regăsim un astfel de fronton, azi de cele mai mule ori închis. Multe sunt banale dar câteva, în case de patricieni sunt adevărate bijuterii ale arhotecturii gotice, renascentiste sau baroc.
Fotografia surprinde frontonul de la Casa Reussener – Weidner – Czekelius din Piața Mare. Acestea de ceel mai multe ori sunt nevăzute de turist sau de simplu trecător și de aceea merită a le aminti aici.
5
STATUILE ORNAMENTALE din CASE ale SCĂRILOR
Acestea statui au reintrat în atenția publicului odată cu reașezarea la loc a celor din clădirea Prefecturii. Ele există în alte două case, una pe strada Nicolae Bălcescu (unde era librăria ABC) și una pe strada Mitropoliei (unde se va muta Astrafilm).
Ele sunt mai mult decât necunoscute și frumoase surprize pentru cei care descoperă Sibiul pas cu pas.
4
STATUETELE DECORATIVE
Eu vă amintesc aici de statuia Sfintei Ursula de pe fațada Bisericii Ursulinelor, de statuia casei de pe strada Dealului (din mica piațetă ce se organizează în jurul fântânii), de pe casa de vis a vis de Palatul de Justiție de pe bulevardul Victoriei, de pe fațada casei de pe strada Andrei Șaguna, casă în care a locuit George Barițiu (despre acest mare sibian am scris aici), de statuile redescoperite pe fațada uneia din clădirile de pe strada Nicolae Bălcescu.
Poate cele mai importante astfel de statui sunt cele din loggia Casei Altemberger, adevărate valori de arhitectură gotică civilă. Acelea merită descoperite de fiecare dintre noi.
3
ELEMENTELE DECORATIVE ale CASEI PAROHIALE EVANGHELICE
Casa era renumită prin elaboratul blazon de pe fațada sa. Dar restaurarea acesteia a dus la descoperirea a trei picturi murale: una dedicată Madonei cu Pruncul, una martiriului și un al treilea desen ce reprezenta blazonul regelui Ungariei Mathias I Corvin.
Valoarea acestei clădiri este inestimabilă, iar ea ascunde și alte comori. Mergeți de le descoperiți.
2
ATLANȚII și CARIATIDELE
Opera cea mai reușită sunt atlanții din curtea interioară a Palatului Brukenthal, realizați de Simon Hoffmeyer (despre acest mare sibian am scris aici). Din atelierul aceluiași maestru au plecat și cei care au realizat cariatidele casei omonime. După mai bine de un secol se adaugă și atlanții ce susțin balconul Palatului ASTRA din parcul cu același nume.
Mai sunt și alte exemple?
1
FRESCA de la PIAȚA MICĂ 22
Cea mai importantă comoară, cel puțin așa o consider eu, este fresca de la casa cu numărul 22 din Piața Mică. Chiar dacă clădirea stă să se prăbușească, cei de la Muzeul Brukenthal au salvat-o și restaurat-o și acum poate fi admirată de orice turist sau sibian.
Orașe ideale, scene cotidiene, scene religioase ne descoperă o lume a Sibiului de acum câteva sute de ani, din perioada patricienilor și breslelor.
Nu costă să descoperiți Sibiul de demult.
Sunt și alte exemple de comori? Care? Le descoperim împreună?
Foarte tare articolul! Mai vreau dinastea chiar daca cred ca muncesti muult la ele 😀
pt Tudor CeMerita
pai mai fac…..
Buna ziua,
Ma iertati ca va deranjez .Vin cu rugamintea la d-voastra sa scrieti un articol pe blogul d-voastra si sa distribuiti mai departe pe facebook despre mama mea, Gabriela Tudorache care este foarte bolnava . Este diagnosticata cu meningiom , o tumoare cerebrala care i-a afectat vederea si trebuie sa se opereze cat mai repede la o clinica din Germania unde ni se cere
35 000 EUR plus cheltuieli de cazare si transport .
Viata si vederea ei depind de aceasta operatie , iar mie si fratelui meu ne este foarte greu sa o vedem cum indura zilnic cumplitele dureri de cap si ameteli .Timpul nu ne permite sa asteptam si va rugam sa scrieti un articol despre cazul ei . Mai multe detali le gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/. Sau ne puteti contacta la nr de tel. 0724342082. Va rugam , daca sunteti de acord sa ne lasati si un raspuns .
Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat.
dumitru_gabriela31@yahoo.com
In loc sa-ti multumesc tie prima data, ma iau de Tudor. Felicitari pentru munca depusa.
Un articol chiar interesant pentru ca nu stiam multe dintre aceste comori. Danke ! acuma am sa ma uit mai atent prin Sibiu ca sa le observ mai bine.
pt Ilicescu Mihai
multumesc pentru cuvinte
:)) Poza cu soarele verde e cu copyright. (vezi sigla dreapta jos) dar de data asta fac rabat ca suntem prieteni 😉
pt Popa Mihai
tocmai de aceea las semnaturile pe poza pentru a se vedea a cui este poza…e mentiunea de autor..