13Noi

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU

CASA HERMES

fotografie de Emil Fischer (despre acest mare sibian, am scris aici)

Clădirea medievală a aparţinut pe rând comiţilor săseşti Johann Lulay, Valentin Franck von Franckenstein, Johann Sachs von Harteneck.

Casa Hermes la începutul anilor `90.

Casa şi-a găsit numele datorită ultimului proprietar, Asociaţia Meseriaşilor, Hermes fiind considerat patronul acestora în perioada antică. În 1867 a fost inaugurată clădirea actuală care era sediul Asociaţiei Meseriaşilor din Sibiu.

fotografie din 2005, înainte de renovare

Clădirea are o faţadă neogotică dar interiorul său păstrează şi astăzi elemente din vechea clădire cum ar fi blazonul comitelui Lulay şi două inscripţii votive cu numele lui Franck von Framckenstein şi a soţiei acestuia, datate, 6 mai 1695. În subsolul clădirii avem bolţi realizate în perioada medievală şi urme ale primului zid de incintă.

subsolul clădirii, reabilitat și organizat în spațiu expozițional de către CNM ASTRA. parte a fundațiilor aparțin vechilor clădiri.

Clădirea este trapezoidală cu un subsol, parter şi un etaj, prezentând o curte interioară deschisă, astăzi fiind închisă cu un luminator.

fotografie de Emil Fischer, din perioada celui de Al Doilea Război Mondial. se poate observa că parterul era închiriat de către diferite societăți.

Faţada atât cea de vest cât şi cea de est prezintă un rezalit central terminat într-un fronton neogotic în turnuri în trepte. Faţada de est prezintă patru astfel de turnuri iar cea de vest opt turnuri. Faţada are în ambele axe cardinale şapte travee, trei fiind în rezalit, delimitate de pilaştrii angajaţi, terminaţi în turnuri asemănătoare, susţinute de console. Pe faţada de vest avem în centrul frontonului, o rozasă cu ancadrament profilat. Pe axul central avem accesul, finalizat în arc de cerc şi un balcon cu balustradă de piatră, decorată în stil neogotic. Faţada este finalizată în friză la fronton aceasta desfăşurându-se în două registre.

fotografie din 2007

fațada clădirii, din Piața Huet. fotografie din 2005

detaliu din realizarea fațadei clădirii. forografie din 2009.

Ferestrele sunt dreptunghiulare, în patru canaturi şi 16 câmpuri vitrate la fereastra centrală, opt câmpuri vitrate la ferestrele ce o flanchează şi patru la restul ferestrelor. La cealaltă faţadă avem doar ferestre cu două canaturi şi patru câmpuri vitrate. La ferestrele de la parterul din Piaţa Mică, ancadramentul este semicircular la baza superioară, pervazul care se confundă cu soclul este îngrădit de un grilaj din fier forjat.

fotografie din 2008

Accesul se realizează printr-o uşă în două canaturi de lemn şi o lumină de lemn cu golul din sticlă, peste care este aplicat un grilaj de fier, decorat cu elemente vegetale.

balconul clădirii, de pe fațada dinspre Piața Mică, fotografie din 2005

Boltirea este semicilindrică aplatizată cu penetraţii la subsol, pe când la parter bolta este a vella pe arce dublourila parter. Scara este realizată în două rampe balustrada fiind de fier forjat decorată cu elemente vegetale în trei registre, mâna directă fiind de lemn.

detaliu din fațada principală. fotografie din 2005.

Clădirea rămâne și astăzi un excelent exemplu de integrare a unei clădiri moderne într-un mediu istoric, patrimonial și cu un stil bine definit.

fațada dinspre Piața Huet, fotografie din 2005.

Astăzi clădirea găzduiește sediul Complexului Național Muzeal ASTRA cu muzeele de etnografie Franz Binder și cel de etnografie săsească Emil Sigerus. Aici se regăsește spre expunere unica mumie din România.

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*