16Oct

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU

ORFELINATUL EVANGHELIC

Încă din 1756, Magistratul sibian elabora un statut pentru crearea unui aşezământ care să găzduiască orfanii de rit evanghelic – reformat. Problema care o va pune constant aceast nou aşezământ era amenajarea unei clădiri care să-l găzduiască. Între 1854 – 1883, acesta va funcţiona pe actuala stradă Ion Lupaş.

aspect al actualei locații a orfelinatului, la 1692, punctat pe harta lui Morando Visconti (despre acest mare sibian am scris aici). spațiul dintre fortificații era ”înzestrat” cu spații mlăștinoase

același spațiu, surprins pe harta Sibiului din 1845.

Odată cu construirea bisericii Sfântul Johann, Magistratul a dorit construirea alături de această biserică, a unui complex de clădiri care însumau un orfelinat, un cămin pentru şcolari şi casa preotului. Urmaşul preotului Engelleiter, a fost cel care a oferit banii săi pentru construirea acestui complex. Samuel Traugott Binder nu era de acord cu locul amplasat spunând că nu face parte din cartierul Josefin. Această polemică a dus la delimitarea cetăţii medievale de cartierul Josefin, pe aliniamentul străzii Ion Lupaş.

spațiul surprins pe harta de la 1914. numărul 14 este orfelinatul, actualul Institut Teutsch

Planurile care au prezentate pentru biserica Sfântul Johann, realizate de proiectanţii Baumann şi Königer au fost aplicate şi la construirea orfelinatului evanghelic. Planurile au fost rectificate în aprilie 1881, în acelaşi an deja realizându-se schiţa locului, prezentându-se alinierea clădirilor cu cele de pe strada Ion Lupaş.

Complexului se afla pe terenul Soldisch, în fostul zwinger dintre a cincea şi a treia incintă de fortificare a cetăţii medievale. În momentul în care construcţia se apropia de sfârşit, Presbiteriul va cere Magistratului să reglementeze amenajarea şanţurilor şi a trotuarelor, să dea un nume noii străzi şi clădirea să fie numerotată intrând astfel în administrarea unei vecinătăţi. Ei cereau, de asemenea, instalarea unui felinar. Recepţia clădirii se va face la sfârşitul lunii iulie, când vor veni şi primii orfani.

fotografie de Emil Fischer (anii `20) – despre acest mare sibian am scris aici. pe aceasta e poate observa că deja în perioada interbelică (de fapt de la începutul secolului XX) a fost amenajat gardul care există și astăzi în jurul fațadei clădirii de pe strada Mitropoliei.

În 23 iulie 1883, a fost numit director, în urma unui concurs, dr. Eugen Filtsch. Deschiderea orfelinatului s-a făcut odată cu deschiderea bisericii Sfântul Johann, în 10 noiembrie 1883, în cadrul sărbătoririlor dedicate lui Martin Luther. Presbiteriul va decide ca orfelinatul să primească numele de „Casa Luther” în decembrie 1883.

Orfelinatul a funcționat până la naționalizarea comunistă, când a fost desființat. În perioada următoare a fost depozit și a avut alte rosturi. După Revoluția din 1989, aici a fost sediul Casei de Cultură a Studenților, aici existând o discotecă și mai apoi un bar.

curtea interioară a complexului. fotografie din 2009

În această locație au fost organizate primele ediții ale Festivalului Internațional de Teatru. După retrocedarea clădirii către Consistoriul Evanghelic Sibiu, clădirea a fost renovată și mai apoi a devenit sediul Institutului Friedrich Teutsch (despre acest mare sibian am scris aici). Acum, pe lângă institut, există un muzeu al civilizației săsești și o librărie – cafenea.

zidul de incintă (a V-a incintă) așa cum este surprins și încă în picioare în curtea complexului.

Forma clădirii este în L, fiind astăzi plasată la intersecţia străzilor Lupaş şi Mitropoliei, fiind deci formată din două corpuri, unul paralel cu aliniamentul străzii Lupaş şi un altul cu cel al străzii Mitropoliei. Stilul abordat de arhitecţi este cel eclectic.

muchia clădirii, fotografie din 2004

Primul corp este format din 14 axe, dintre care cinci axe centrale fiind prezente într-un rezalit,  la fel ca şi ultimele două axe dinspre extremitatea dreaptă a clădirii, unde este realizat un acces în curtea interioară. Rezalitul este unul special realizat cu o bogată decoraţie. Cornişa este profilată.

corpul dinspre strada Ioan Lupaș

Ferestrele sunt dreptunghiulare. Laterala dinspre strada Mitropoliei, prezintă la nivelul etajului, o fereastră, în două registre dreptunghiular cu partea superioară semicilindrică şi un atic cu decorat cu lezene. Pe muchia aceasta clădirea este susţinută de un contrafort.

fațada secundară a aceluiași corp, dinspre strada Ioan Lupaș. fotografie din 2010.

Limita dintre ultima travee fără rezalit şi prima din rezalit, acestea privite dinspre strada Mitropoliei, este aşezată pe zidul incintei a trei de fortificare după cum s-a evidenţiat în urma cercetărilor arheologice.

fațada dinspre strada Mitropoliei, fotografie din 2004

Al doilea corp, cel cu faţada principală spre strada Mitropoliei, are şapte axe, trei dintre ele la nivelul etajului fiind în bowindow susţinut de console. Ferestrele de la etaj, au un ancadrament cu o arcadă susţinută de console. Celelalte ferestre de la etaj au o cornişă profilată. La parter ferestrele sunt dreptunghiulare partea superioară fiind semicilindrică. Intrarea se face printr-o poartă realizată din fier forjat în forma unui grilaj ogival.

fotografii din 2004

Acoperişul este realizat în două ape cu coama paralelă pe strada Mitropoliei. Curtea interioară este marcată de faţada de nord a bisericii Sfântul Johann şi de zidul de incintă al cetăţii medievale.

Distribuie articolul:

3 comentarii

 1. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

  Scrieti aici ca dupa Razboi nu se prea stie ce a fost aici.
  Incerc sa dau Copy-paste dupa comentariul 2.al meu de la LICEUL de ARTA (vezi topic mai jos):

  @nelu
  @razvancpop
  Trebuie adusa in legatura cu parca totusi..Biserica Evanghelica..se pare ca a fost tot un fel de Orfelinat Evanghelic..dar de fete..(sau poate totusi cu manastirea catolica de none franciscane de vis-a-vis?) Fantana din strada cu mama si copilul e in legatura cu aceasta cladire
  In orice caz intre cca 1947-1990 aici a fost Orfelinat de fete, mai precis, Casa de Copii Scolari Nr. 2.(Fete).
  Casa de Copii Scolari Nr. 1 (Baieti) a fost pe Str. 1 Mai (Mitropoliei) Nr. 30(Johannis-Kirche), pana parca prin 1968 cand a fost mutat la Agnita. (fostul Orfelinat Evanghelic de Baieti, acum Casa Teutsch).
  Asa ca RETROCEDATA Bisericii Greco-Orientale parca nu pusca…sunt sigur ca numai CEDATA…ca de obicei…tot asa ati putea spune ca Biserica Azilului(Catolica, apoi Evanghelica) ar fi fost RETROCEDATA aceleiasi Biserici Greco-Orientale.[…]

  Georg Schoenpflug von Gambsenberg

 2. Am descoperit de curând blog-ul dumneavoastră și doresc să vă mulțumesc pentru tot efortul pe care l-ați depus la realizarea acestuia. Sunt conștient că reprezintă ani de muncă și toată informația pe care ne-ați pus-o la dispoziție are o valoare deosebită.
  Citesc zilnic câte un articol și sunt impresionat de ce istorie complexă are Sibiul.
  Încă o dată, vă mulțumesc!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*