23Apr

ISTORIA ORAŞULUI NOSTRU, SIBIU

SĂRBĂTORI ÎN SIBIUL ISTORIC

sărbătoare în Piaţa Mare, în jurul Primului Război Mondial. fotografie realizată de Emil Fischer (despre el, citiţi aici)

Pentru că mâine sunt Sfintele Paşti mă gândesc să vă scriu câteva momente interesante din istoria Sibiului legate de sărbătorile religioase şi nu numai. Sursa, este ca de obicei, cronica Sibiului scrisă de Emil Sigerus (despre care am scris aici).

Una dintre cele mai frumoase sărbătoriri rămâne cea din 1902, când clerul romano – catolic a decis reluarea slujbei de la miezul nopţii în biserica din Piaţa Mare, o veche tradiţie şi la Sibiu. Tot de Crăciun, în 1910, Biserica Evanghelică decide renunţarea la cântarea coralelor în dimineaşa marilor sărbători din turnul catedralei.

În jurul Crăciunului, în 1914, comunitatea decide a împărţi cadouri răniţilor internaţi în spitalele orăşeneşti, aduşi de pe fronturile Primului Război Mondial.

În 1918, Crăciunul este sărbătorit prin sosirea în oraş a primelor batalioane militare româneşti. În 1919 Mitropolia Ardealului celebrează pentru întâia oară Boboteaza în Piaţa Mare a oraşului. O nouă slujbă religioasă are loc în 1920 cu ocazia încoronării regelui la Alba Iulia.

car alegoric al Transilvaniei la Viena.

Foarte populare şi importante pentru cetatea noatră au fost vizitele făcute de monarhi dar şi de importanţi oameni ai diferitelor perioade. Fiecare erau primiţi cu fast şi sărbătoare. Aşa s-a întâmplat cu ocazia vizitelor făcute de Otto de Witelsbach (în acel moment considerat rege al Ungariei) în 1306, a lui Ioan de Hunedoara (care a vizitat des oraşul), a lui Matias I Corvin (rege al Ungariei) în 1467, a lui Ioan al II-lea Sigismund principe al Transilvaniei în 1563, a lui Gheorghe II Rakoczy, principele Transilvaniei în 1646, a lui Mihai Apafi al II-lea în 1687, a contelui Veterani, generalul imperial – comandant militar al Transilvaniei în 1688, a lui Joseph al II-lea, împăratul Habsburgic, în 1773, 1784 şi 1786, a lui Leopold al II-lea, împăratul Habsburgic în 1788, a lui Maximilian, arhiducele de Habsburg, în 1826, a lui Franz Joseph I, împăratului Habsburg, în 1852, a generalului Berthelot în 1919 (vizită celebrată printr-un marş al ţăranilor români). În acelaşi an este primit pentru prima dată regele României, Ferdinand I, cu un mare alai.

Au existat şi alte sărbători cum a fost cea a Reformei din noiembri 1817 sau sărbătorirea întronării împăratului Franz Joseph I în 1848. În noiembrie 1859 este sărbătorit centenarul naşterii lui Friedrich Schiller. În 1880 este serbat centenarul cartierului Josefin, al treilea cartier ca vechime al Sibiului. Centenarul naşterii episcopului Georg Daniel Teutsch (mai multe despre el, citiţi aici) s-a serbat în 1917.

marş în Piaţa Mare, anii `30.

În 1896, sărbătorirea a 100 de ani de la naşterea lui Stefan Ludwig Roth se face printr-o manifestare sportivă de masă. O mare comemorare s-a realizat în 1923, în memoria lui Andrei Şaguna, la acest eveniment participând familia regală, patriarhul României, membrii ai guvernului dar şi oficialităţile locale.

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. pt Bibliotecaru

    Adevarat a Inviat!!!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*