27Feb

ISTORIA ORAŞULUI NOSTRU, SIBIU

ARHIVELE NAŢIONALE, ultimul monument austro – ungar al SIBIULUI.

fotografie din anii `20. în fundal se poate observa clădirea Arhivelor Naţionale.

Înfiinţarea arhivei publice din Sibiu s-a realizat în 1876 sub conducerea lui Franz Zimmermann. Acesta a notificat Magistratul asupra spaţiului inadecvat pentru organizarea arhivelor.

Primul care a făcut demersuri întru abrobarea unei locaţii, a fost M. Georg Hirling, care într-un raport către Universitatea Săsească din 1804, notează lipsa spaţiului necesar, acesta, unul provizoriu, suportând o serie de degradări care vor duce la rândul lor la alterări ale documentelor. În 1818 s-a amenajat depozitul. Situaţia a devenit critică de vreme ce arhiva era depozitată în diferite clădiri din oraş. Acesta lucru va face ca între 1823 – 1824, o serie de arhive considerate nefolositoare să fie înlăturate.

În 1911 s-au făcut demersuri pentru construirea unui spaţiu al arhivei, contractul fiind încheiat de abia în 22 ianuarie 1914, între Magistrat şi administraţia centrală de la Budapesta.

clădirea ce a existat înainte de construirea Arhivelor Naţionale. Fotografie de Emil Fischer (mai multe despre el aici), realizată în jurul lui 1910.

Proiectul va fi realizat de arhitectul Joseph Bedeus von Scharberg, după modelul sediului arhivelor din Schwerin. Clădirea a fost inaugurată după unirea Transilvaniei cu România, în 1923, dar clădirea poate fi considerată ultima amprentă monumentală a administraţiei care a venit în Transilvania în 1692. Arhiva adună în interiorul său, arhivele naţiunii săseşti, a Magistratului şi a Adunării Centumvirilor.

fotografie din 2004.

Clădirea este formată din şase corpuri. Planul este unul dreptunghiular, cu retrageri succesive. Faţada principală se organizează în şapte axe, trei dintre ele prezente în rezalit. Pe lateralele faţadei se dezvoltă câte un bowindow. Ferestrele sunt dreptunghiular, intrarea făcându-se la parterul axei centrale.

fotografie din 2004

Faţada de sud prezintă ca particularitate ferestre înalte şi dreptunghiulare, întrerupte de frize ce marchează nivelele. Acoperişul este realizat în patru ape şi două trepte, coama fiind paralelă cu aliniamentul străzii Arhivelor.

corpul de legătură a Arhivelor, intrarea în curtea interioară. fotografie din 2004

detalii decorative de pe faţada principală a clădirii. fotografii din 2004

Distribuie articolul:

Un comentariu

  1. pt Mina Dorin

    nu am mailul tau…da-mi te rog mailul si am sa iti raspund

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*