6Feb

ISTORIA ORAŞULUI NOSTRU, SIBIU

O STATUIE MAI PUŢIN CUNOSCUTĂ A SIBIULUI

Statuia sfintei Ursula aplicată pe faţada principală a bisericii Ursulinelor, este realizată odată cu venirea ordinului Ursulinelor, la începutul secolului al XVIII-lea

aceasta este imaginea faţadei la început de secol XX. remarcaţi că statuia nu era la locul în care se află astăzi. de asemenea a se remarca nişele laterale, care astăzi nu mai sunt profilate.

Statuia este realizată într-o nişă amenajată în stilul baroc. Aceasta este formată din două elemente de soclu susţinute de console. Din soclu pornesc două coloane cu segmentul circular, cu capitel corintic. Acestea susţin un fronton triunghiular a cărui cornişă profilată este decorată cu o friză din elemente florale.

aspectul actual al faţadei Bisericii Ursuline, cu statuia la locul ei în nişa baroc şi cu profilaturile gotice scoase relief.

Nişa este dreptunghiulară şi partea superioară semicilindrică şi profilată supradecorată de falduri. În interiorul nişei, în partea superioară se află o decoraţie tip scoică.

fotografie din anii `30 realizată de Emil Fischer. colecţia Muzeului Naţional Brukenthal.

Statuia este aşezată pe un soclu de tip baroc, sub aceasta fiind aşezat un ecuson care prezintă o inscripţie. Corpul statuii este acoperit cu veşminte canonice. Pelerina de culoare roşie, are gluga lăsată pe spate fiind prinsă în faţă cu o agrafă aurie. Cutele sunt lăsate în mişcare pentru a crea senzaţia de mobilitate. Sub pelerină se află reverenda.

fotografie din jurul lui 2000 a Bisericii Ursulinelor.

În mâna dreaptă, sfânta ţine o frunză de palmier, simbol al martirajului. În cealalaltă mână ea ţine un steag cu corpul în mişcare pe care este aplicată o cruce de culoare roşie. Acesta este încununată de o cruce aurită. Capul este împodobită de o coroană, fiind înconjurat de o aură.

Distribuie articolul:

7 comentarii

 1. Vă invit la o dezbatere despre România, o țară cu mai multe cauze, dar fără nici un scop:

  http://www.lucretiutudoroiu.ro/?p=144

 2. aoleuuuuuuu, cate greseli gramaticale intr-un text atat de mic. bravo dl drd … etc. la multe succesuri … (cred ca de la usl se trage, de la confratele mariean vanghelie)

 3. pt aro

  scuze daca am facut cateva greseli…..din neatentie probabil….aratami-le ca sa le pot corecta.

  multumesc anticipat

 4. Domnule POP,
  Nu mai faceti greseala sa raspundeti unor provocari precum cea a D-lui „aro”. Probabil omul (el sau ea) este invidios si frustrat de acceptiunea la o ideologie ce s-a dovedit a fi paralela cu realitatile romanesti.

 5. 1. Pelerina de culoare roşie, are gluga – fara virgula
  2. Capul este împodobită
  3. Nişa este dreptunghiulară şi partea superioară semicilindrică şi profilată ….- Nişa este dreptunghiulară, avand partea superioară semicilindrică şi profilată, supradecorată

 6. Spuneţi „Statuia sfintei Ursula aplicată pe faţada principală a bisericii Ursulinelor, este realizată odată cu venirea ordinului Ursulinelor, la începutul secolului al VIII-lea”. Cred că e vorba de secolul al XVIII-lea.

 7. pt Cezar Suceveanu

  ai dreptate, multumesc

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*