31Oct

ISTORIA ORAŞULUI NOSTRU, SIBIU.

SIBIU şi COMUNISM

Un prieten, pe numele lui Radu Popa – unul dintre cei care se luptă cu Sibiul pentru a repune în funcţiune mocăniţa, mi-a arătat un link cu fotografii de arhivă din Sibiu. Era fototeca Institutului de Studiere a Crimelor Comunismului (aici).

Fotografiile erau de la diferite vizite ale liderilor de partid (PCR). Nu am sa le postez pe toate, dar am sa le postez pe cele realizate cu ocazia vizitei lui Ceauşescu din 1967.

Vizionare plăcută. Neavând multe detalii, comentariile sunt de multe ori empirice. Dacă scriu ceva eronat, îmi cer scuze şi rog să fiu corectat.

sursa: fototeca online a comunismului românesc, 328/1967

vizita a fost făcută între 15 şi 18 iunie 1967. se pare că unul dintre motive au fost serbările ASTRA (Ceauşescu având o slăbiciune pentru elementele naționale ce erau legate de România). lângă el erau fie lideri de la Bucureşti dar şi liderii locali ai PCR (mă refer la cei ce conduceau atât oraşul Sibiu cât şi regiunea Braşov din care făcea parte oraşul nostru la acea vreme). remarcaţi oamneii îmbrăcaţi în portul naţional tipic zonelor apropiate Sibiului. Costumele erau româneşti şi săseşti.

sursa: fototeca online a comunismului românesc, 333/1967

tot o fotografie făcută în parcul ASTRA. pe lângă aceeași lideri care îi țineau trena (așa este și acum din păcate) vedem nelipsiţii oameni ai muncii cu steaguri şi probabil urale.

sursa: fototeca online a comunismului românesc, 335/1967

tot o fotografie din parcul ASTRA, cu ţărani şi ciobani. de remarcat era şi modul în care au împodobit chiar şi stâlpii.

sursa: fototeca online a comunismului românesc, 336/1967

fotografie din Piaţa Mare. remarcaţi cât de aranjată era actuala primărie (pe atunci sediul CEC). mulţimea era ordonată, probabil structurată pe fabrici şi alte instituţii. mii de flori pe jos.

sursa: fototeca online a comunismului românesc, 330/1967

Piaţa Mare toată aranjată pentru vizita lui Ceauşescu şi a celorlalţi lideri (nu le ştiu feţele şi sincer nici nu mă interesează să le învăţ). remarcaţi cum era aranjat şi parcul cu scrieri de bun venit (pe acea vreme Piaţa Mare era amenajată ca un parc – o idee proastă şi kitscioasă)

sursa: fototeca online a comunismului românesc, 334/1967

probabil plecarea din Oraşul de Jos. este, după mine cea mai reuşită fotografie. aici se pare că au fost aduşi pionierii şi şoimii patriei. maşina lui Ceauşescu încă există în inventarul Secretariatului General al Guvernului. este un Buick cu geamuri electrizate, decapotabilă, cu tot soiul de alţi senzori inclusiv închidere centralizată.

sursa: fototeca online a comunismului românesc, 337/1967

fotografie făcută în Piaţa Dragonilor (intersecţia străzilor ocnei cu Faurului şi 9 Mai). casa din fundal este vechiul han „La Mielul Alb„. probabil actori îmbrăcaţi în presupuse haine medievale ale magistraturii sibiene, stau lângă Ceauşescu în timp ce liderii locali ai PCR îl umplu de laude. se vede şi o cameră de filmat, deci probabil că undeva se află şi filmarea vizitei.

sursa: fototeca online a comunismului românesc, 338/1967.

actorii presupun că îi oferă cheia oraşului. remarcaţi şi ziaristul din spate, excelent îmbrăcat.

Distribuie articolul:

Un comentariu

  1. Dand doar cateva click-uri pe net am aflat ca unchiu’ Ceasca a primit un Buick Electra de la Nixon dar ca masina a fost fabricata dupa ’75.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*