26Aug

JOHANN THEOPHIL DELPHINI – 10 MARI SIBIENI

Edificiul bisericii Sfânta Elisabeta şi orfelinatul catolic amenajat în exteriorul cetăţii medievale sunt nucleul care a dus la crearea primului cartier extramuros, Terezian.

biserica Sf. Elisabeta din Terezian

Acest teren a fost cumpărat de împărăteasa Maria Tereza care îl oferă funcţionarilor militari şi publici austrieci care s-au aşezat în Sibiu. În întreaga perioadă, administraţia habsburgă a încercat să legitimeze biserica catolică aminitind şi încercând a reface legăturile cu vechiile parohii şi tradiţii catolice din perioada medievală.

Acest teritoriu va fi amenajat încă din 1770 Biserica Sfânta Elisabeta, a început a fi construită mai înainte începând cu 1767 lucrările fiind terminate în 1771. Cel care va fi iniţiatorul acestor lucrări şi responsabil de naşterea cartierului Terezian a fost călugărul iezuit Johann Theofil Delphini.

interiorul bisericii Sf. Elisabeta

Delphini va angaja pe arhitectul Leopold Grossmann, sfinţirea având loc în data de 1 septembrie 1781 la 14 ani de la punerea primei pietre în temelie (11 septembrie 1767).

Distribuie articolul:

Un comentariu

  1. Razvane draga, iti multumesc inca o data pt noutatile pe care le aduci, cel putin in sufletul mei ai reusit sa mai faci ceva lumina, pana acum nu am fost curioasa sa stiu ce sta in spatele acestei biserici, de care sufleteste sunt foarte legata, dar vad cata bucurie imi aduc aceste informatii istorice.Profit de aceste sarbatori si iti urez sa fii in continuare la fel de curajos si luptator in a cauta si face binele celor din jur! Un an nou linistit si plin de satisfactii, sa te bucuri de viata cu TOT ce ea iti aduce, caci TOT ce avem, este dar!La multi ani ! lili

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*