25Aug

JULIUS BIELZ – 10 MARI SIBIENI

S-a născut în 1884 la Orlat, lângă Sibiu. A studiat la Sibiu (la Colegiul Brukenthal) iar apoi se va specializa în drept, etnografie şi istoria artei, la Berlin, Munchen şi Cluj.

Este numit consilier în cadrul Înaltei Curţi de Conturi a Austro – Ungariei. Va lupta în Primul Război Mondial. Va rămâne la început în Ungaria, reprezentând deseori statul maghiar dar şi pe cel român în diferite procese de succesiune a Imperiului Austro – Ungar.

A revenit la Sibiu. Este numit în 1927 custode al Muzeului Brukenthal. Aici îşi va desfăşura toată activitatea sa ştiinţifică, ajungând în 1955 director adjunct. A rămas unul dintre cei mai importanţi etnografi ai României, fiind considerat esenţial pentru studiul culturii săseşti din România.

A fost redactor şef al revistei „Mitteilungen aus dem Baron Brukenthalischen Museum”. A făcut parte din redacţia „Verein fur Siebenburgische Landeskunde„.

A publicat peste 100 de studii şi lucrări. A fost colecţionar, creându-şi importante colecţii de cărţi, mobilier, picturi, bijuterii sau obiecte de artă populară. Toate colecţiile sale le-a donat apoi Muzeului Brukenthal, astăzi putând fi admirate în cadrul expoziţiilor Muzeului ASTRA dar şi în cele ale Muzeului Brukenthal.

A fost preşedintele Asociaţiei „Sebastian Hann” şi al Asociaţiei „Prietenii Muzeului Brukenthal” al cărei fondator a şi fost.

A murit în 1958 la Sibiu. Nu a fost căsătorit.

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*